Неделно училище

29.12.2017 г.


Неделното училище при храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил” (които съставляват една енория) отваря врати през 2000 г. с благословението на о. Василий Шаган. Пръв учител в него е презвитера Ивелина Стоева. През годините, за по-кратък или по-дълъг срок, в него учителстват Цветанка Ванкова, Боряна Петрова, Анета Павлова, Диляна Иванова. 

В момента училището се посещава от около 30 деца. Заниманията се провеждат всяка неделя от 11 до 12 часа в малката зала на Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”. Всяка учебна година се открива с водосвет и малко тържество в първата неделя от октомври, а се закрива обикновено в първата неделя на юни. За всяка учебна година има отделна програма, съобразена с нивото на конкретната група.

Целите на екипа са училището да бъде помощник на родителите в духовното възпитание на децата им, а децата от своя страна да се опознават и сприятеляват, да имат своя среда, която да противостои на натиска на атеистичното обкръжение.

Желанието ни е училището да бъде отворено и в неговата работа да участват свещениците, родителите и други енориаши, за да могат децата непосредствено да почувстват Църквата като едно голямо семейство.

Провокираме у децата интерес към богослужебния живот на Църквата и ги насърчаваме да участват в него според силите си.

Искаме в  училището децата да получат топлота, любов и разбиране, да могат да споделят и обсъждат тук проблемите си и да намират простор за изява на способностите си.

Във всяко занимание, освен беседи по дадена тема, са включени различни дейности – рисуване, оцветяване, апликиране, моделиране, изработване на макети и други. Заниманията често се онагледяват с филмчета и презентации.

Всяка година на децата се предлага поне по един интересен проект, в който  да участват. Досега са осъществени няколко такива - през 2011-2012 година се проведе фотографски конкурс на тема „Колко многобройни са делата Ти, Господи! Всичко Си направил премъдро”, с награди за всички участници. През 2012-2013 година, в навечерието на храмовия празник, децата подготвиха представяне на храма със снимки и текст на интернет-страницата на митрополията със заглавие „Нашият храм през погледа на децата”. През същата година децата от по-голямата възрастова група изработиха книжка с текст и илюстрации, посветена на Христовите притчи. В началото на 2013-2014 учебната година се проведе благотворителна фотоизложба, с която започна събирането на средства за нова пасхална икона за храма. След като тя беше изписана и подарена на храма, през учебната 2016-2017 децата с помощна на своите учители подеха кампанията "Спаси икона" и събраните пари дариха отново за икона в храма, но този път рождественска. В навечерието на Празника, на 24 декември след Св. Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец”, всички заедно се помолихме за нейното освещаване. (вж. снимки в Галерията)

Всяка пролет се провежда излет, а за Рождество Христово в училището се подготвя празник за всички деца в енорията, които в този ден получават подаръци, осигурени от Църковното настоятелство.

Училището има и още една интересна традиция – Великденско биене на храмовите камбани.

Опитът досега показва, че е необходимо да се мисли по посока на плавен преход на по-големите деца от училището към други форми на участие в енорийския живот – да пеят на клироса, да помагат в олтара, да участват в съботното раздаване на храна за бедните.

През 2017 г. в пет поредни занимания на Неделното училище (в групата на големите) главната темата беше Литургията. Тя е „общо дело” и единственият начин децата да я обикнат, е да им дадем възможност да участват в нея. Литургията не се служи само от свещениците, а от Църквата /от всички нас/. Би било хубаво, ако децата почувстват, че участват в нещо важно, а не в една церемония. С тях може да се говори и за най-сложните неща, просто е нужен подход (Вж. още).

 

Още от Дейности на центъра

Иконописна школа

  Школата по иконопис е създадена през 2000 година от иконографа Диян Димитров  с благословията на Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. По идея на о. Василий Шаган и о. Антон тя е настанена в малка пристройка в двора на храм "Успение на Пресв. Богородица - стария" и работи там до 2005 година. Оттогава до...

Милосърдна дейност

Трапеза за хора в нужда Разказ на отговорник  в Трапеза за бедни История В средата на месец февруари 2012 година,  по идея на един от енориашите и с благословията на свещеника, основахме Трапеза за хора в нужда към храм "Св. Архангел Михаил". В началото всичко беше скромно - една по-голяма...

Духовно-просветна дейност

Беседи за православната вяра Беседите се провеждат в четвъртък от 18.00 часа с водещ Борислав Аврамов и имат за цел да помагат на търсещите хора да осмислят вярата си. Представляват въведение в основните понятия на православната вяра и следват православния празничен календар. Посещават ги хора, които се подготвят за кръщение,...

Какво се случва в центъра