Иконописна школа

30.09.2020 г.

 

Школата по иконопис е създадена през 2000 година от иконографа Диян Димитров  с благословията на Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. По идея на о. Василий Шаган и о. Антон тя е настанена в малка пристройка в двора на храм "Успение на Пресв. Богородица - стария" и работи там до 2005 година. Оттогава до днес е част от Духовно-просветния център "Св. Архангел Михаил".
През тези години десетки любители на православната икона са се обучавали в Школата.
Целта на нашата школа е да развива и популяризира православното изкуство, да привлича обществения интерес към Православието и красотата на православната иконопис.
В школата по иконопис се изучава мястото и значението на православната икона в богослужението и в живота на православния християнин.               
Школата запознава с технологичните особености и изисквания, принципите на изграждане, основи, грундове,четки, лакове, живописна техника,технология на позлатяване, канонични изисквания, символика и композиция в православната иконопис. Работи се въз основа на подбрани образци от древното и съвременно православно изкуство.     
От създаването й до днес, вече 20 години, преподаватели в школата са Диян Димитров   и Илка Колева-Димитрова.

Мастър клас по иконопис „Образът на Пресвета Богородица” е интензивен летен курс за деца (10-18 г.) с изразени творчески умения и интерес към християнското изкуство. Продължава 10 работни дни, като всеки участник изработва своя икона върху грундирана дъска, прилагайки знанията, придобити по време на обучението. Всеки ден като истински иконографи започват работа с молитва и цвят по цвят, щрих по щрих се стремят да наподобят образа на Пресветата Дева. Курсът завършва с освещаване на изработените икони в храма и всеки отнася своята първа истинска икона вкъщи, пред която може цялото семейство да отправят занапред своите молитви към Бог и Богородица.

Православната икона е част от богословието, тя има своето място в храма, в литургията, в молитвата, в дома, в духовния  живот на всеки православен християнин. Иконата е вход към духовния свят, тя ни помага да се съсредоточим в молитвата си и да насочим мислите си към Бога.
Именно за това е важно как изглежда тя, нарисувана ли е умело, съдържа ли необходимата символика, отговаря ли изображението на каноните на Православната църква.
Православната иконопис  се развива и усъвършенства още от времето на Христос до наши дни. Много известни майстори са оставили своя принос в обогатяването и развитието на християнското изкуство. Благодарение на техните творби, християните знаят как  е изглеждал Иисус Христос, Света Богородица, апостолите  Петър и Павел, св. Николай Чудотворец и т.н. Известни са имената на Михаил Панселим , Теофан Критски, Теофан Грек, Андрей Рубльов и много други. Съвременните  иконописци се учат от тях и се стараят да постигнат поне част от тяхното майсторство.
Привлечени от красотата , одухотвореността  и  богатия смисъл на православната  иконопис,  много християни изпитват желание да се занимават с това изкуство, да рисуват  и пресъздават светите образи, на които преди само са се възхищавали. Тук се появява и нуждата от школа, място, където под ръководството на професионални иконописци, желаещите да се научат на това.

Диян Димитров - художник, иконописец, учител по изобразително изкуство;

1989 - завършил Средно специално художествено училище за приложни изкуства в Трявна  –„Дърворезба и вътрешна архитектура”.

1997 - завършил специалност "Иконография", Православен Богословски факултет - магистър, ВТУ "Св.св.Кирил и Методий;
Работи в областта на църковните изкуства – икони, иконостаси, стенописи, художествени мозайки, църковна утвар; работи също в областта на художествения портрет.

Илка Колева-Димитрова - художник, иконописец, учител по изобразително изкуство;

1997 - завършила СОУ "Любен Каравелов" Варна с усилено изучаване на изобразително изкуство, специалнос "Графика";

2002 - завършила ШУ "Епископ Константин Преславски" - магистър, "Педагогика на изобразителното изкуство", специалност "Графика";

2009 - магистратура "Иконография - иконопис", ШУ "Епископ Константин Преславски";

Работи в областта на църковните изкуства - икони, иконостаси, стенописи, художествени мозайки, църковна утвар.

Занимания - събота ,13,30 ч., учебна зала,
храм "Св. Архангел Михаил"

За информация и записване:
Диян Димитров - 0886 432 779
Илка Колева-Димитрова - 0886 432 778
Още по темата: "Иконопис" - 1 и 2 част - док.филм на Mu-vi.tv

Още от Дейности на центъра

Милосърдна дейност

Трапеза за хора в нужда Разказ на отговорник  в Трапеза за бедни История В средата на месец февруари 2012 година,  по идея на един от енориашите и с благословията на свещеника, основахме Трапеза за хора в нужда към храм "Св. Архангел Михаил". В началото всичко беше скромно - една по-голяма...

Духовно-просветна дейност

Беседи за православната вяра Беседите се провеждат в четвъртък от 18.00 часа с водещ Борислав Аврамов и имат за цел да помагат на търсещите хора да осмислят вярата си. Представляват въведение в основните понятия на православната вяра и следват православния празничен календар. Посещават ги хора, които се подготвят за кръщение,...

Културна дейност

Седмица на православната книга „Вярата иде от слушане, а слушането - от слово Божие” (Рим. 10:17) Седмицата на православната книга е международен форум за православна книжнина и култура, който се организира ежегодно от Варненска и Великопреславска св. митрополия. В него вземат участие гости от целия...

Какво се случва в центъра