Духовно-просветна дейност

30.01.2018 г.

Беседи за православната вяра

Беседите се провеждат в четвъртък от 18.00 часа с водещ Борислав Аврамов и имат за цел да помагат на търсещите хора да осмислят вярата си. Представляват въведение в основните понятия на православната вяра и следват православния празничен календар. Посещават ги хора, които се подготвят за кръщение, християни, които са кръстени, но не са в Църквата и такива, които редовно се черкуват. Понякога съдържанието на беседите се определя от въпросите на посетителите. Други протичат като четене на светоотечески слова и проповеди за определен празник или наставления, свързани с поста, покаянието, молитвата, изповедта и други духовни теми. Например трудове на преп. Марк Подвижник, преп. Исихий Йерусалимски, св. Максим Изповедник, св. Симеон Нови Богослов, св. Николай Кавасила, св. Никодим Светогорец, митрополит Йеротей Влахос, прот. Йоан Романидис, архимандрит Софроний Сахаров, старецът Клеопа, св. Николай Велимирович и др.

Седмица на православната книга

Събитието стартира през 1998 година с благословението на блаженопочиналия и приснопаметен Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Първите две години Седмицата се провежда като мисионерска инициатива на християни от енорията на храм „Св. Цар Борис” в кв. Аспарухово. Идеята на свещениците от храма и на миряните, инициатори на събитието, е да поканят всички издатели на православни книги в България, да представят своята продукция пред публиката във Варна и да споделят издателските си планове.
Първата година базарът на православна литература е пред входа на Регионална библиотека „Пенчо Славейков”, а лекциите  -  в 37-ма зала на библиотеката. Главен организатор на базара на книги е книжарница „Благослов”, тогава собственост на семейство протестанти, по-късно приели православната вяра. През следващите години проявата е организирана от името на Варненска и Великопреславска св. митрополия.
През различните години базарът се провежда на Козирката или  пред морския храм „Св. Николай Чудотворец”.
От 2001 година лекциите и представянето на книги всяка вечер в продължение на седмица се подслоняват в Пленарна зала на Община Варна.
Дълго време съорганизатор на проявата е Балкански православен младежки съюз. По-късно като такъв се включва международният обществен фонд „Единство на православните народи”. През 2012 година балканското атонско сдружение дава финансова подкрепа за проявата. А от 2013 година такава подкрепа идва по линия на Споразумението за сътрудничество между Варненска и Великопрескавска св.митрополия и Община Варна.

В рамките на проявата през последните 8 години се провеждат църковни богословски конференции, семинари и кръгли маси с международно участие по актуални въпроси от съвременния църковен живот: мисията на църквата, религиозното образование в училищата, исихастката традиция и съвременния църковен живот, духовната просвета и катехизацията в Църквата, семейството и възпитанието.

Седмицата на православната книга е поводът, да бъдат издадени: „Моите посмъртни приключения” от Юлия Вознесенска, „За вярата и знанието” от дякон Андрей Кураев, „Да се завърнеш към живота” и „Духовните основи на наркоманията” от йеромонах Анатолий Берестов, митрополит Симеон - съчинения т. 1 „Църква и история”, „Евангелието на живота” и мултимедията „Евангелието на живота”, сборникът с въпроси и отговори Посъветвай ме, отче!.

От 2007 година в програмата на събитието се включва прожекция на православни филми.
По време на Седмицата се организират съпътстващи прояви, като иконографски, фотографски и културно-исторически изложби, концерти, театрални спектакли, прожекции на православни документални и игрални филми.
Седмицата на православната книга се утвърди като международен църковен форум, на който се осъществяват срещи и контакти на издатели, автори и църковни дейци от БПЦ и другите поместни православни църкви.

Вж. записи от Седмицата на православната книга на Ютуб канала Архангел.бг Варна

В помощ на семейството (Училище за родители)

Програма от инициативи за подкрепа на семейството, които се провеждат в навечерието на 21 ноември - Въведение Богородично, празник на християнското семейство. Включват се хора от различни възрасти, професии и обществено положение. В рамките на програмата са предвидени прожекции и обсъждане на филми за деца и възрастни, представяния на книги по въпросите на пола и превенцията на хомосексуализма, концерти и дискусии върху наболелите теми. Целта е да обърне вниманието на младите към семейството като основна ценност в живота на човека и към съвременните опасности пред него.

Вж. записи от срещите "В подкрепа на семейството" на Ютуб канала Архангел.бг Варна

Летен младежки форум

Провеждането на такива събори и фестивали е много разпространено в православния свят днес. Тези срещи спомагат за създаване на контакти и сближаване на младите хора и имат голямо значение за свидетелството на православната вяра пред света. Целта на форума е те да споделят и обсъждат своето мнение за живота на младите хора днес, за проблемите, с които се срещат, и по приятен и интересен за тях начин да се запознаят с традиционните български християнски ценности и култура. Програмата обикновено включва: групов тренинг, дискусии за християнския живот и възможностите пред младите хора в Църквата и обществото, екскурзии до значими за българската памет места.

Беседи в Дома за стари хора Гергана”

Те са част от социалната програма Запознаване на хора в неравностойно положение с традиционните християнски ценности, която се осъществява по Споразумението с Община Варна. Всяка сряда група доброволци от енорията посещават възрастните хора. Разговарят с тях по текущи въпроси от живота им, по теми от Евангелието и за близките църковни празници. Възрастните хора споделят своите спомени, как са ги отбелязвали в миналото. През  църковните пости с тях се среща свещеник, които им обяснява правилата за подготовка за причастие и ги изповядва.
Всички дейности и прояви по програмата в дома и извън него се извършват в най-тясно сътрудничество с управата на дома и със социалния работник. Така стана възможно и възстановяването на параклиса в дома. По молба на старите хора бяха направени постъпки пред Варненска и Великопреславска св. Митрополия и Община Варна за откриване на нов параклис в сградата. През 2015 г. беше определено помещение и беше направен ремонт за приспособяването му, а през м. февруари параклисът беше открит. Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан благослови да бъде наречен на името на чудотворната икона на Пресвета Богородица "Геронтиса" от манастира Пантократор на Света Гора Атон.

Поклоннически пътувания в страната и чужбина

Те събират съмишленици за посещение на Света Гора – Атон или други важни места на вярата и паметта. Целта е повече християни да станат свидетели на съхранената автентична православна традиция. Поклонението на православните светини – манастири, икони и мощи и участието в манастирското богослужение, открива нови аспекти на християнския подвиг и духовност.

Пътуванията са част от програмата по споразумението между Варненска и Великопреславска св. митрополия и Община Варна.

„Алтернатива”

Вече 18 години изданието „Алтернатива” се старае да отговори на духовните търсения на хората, влизащи в храма. То привлича и провокира със своето име, и точно това целят неговите създатели през 2000 година, когато излиза за първи път. Младежи от енориите при варненските храмове „Св. цар Борис” и „Св. Николай Чудотворец” подготвят първите броеве – 4 страници с истините на православния живот, провокиращи хората да се вгледат в себе си и в околния свят, за да намерят алтернатива в своите избори.

С нарастване на интереса към вестника, през 2004 година той става епархийски с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил и започва да излиза ежемесечно, вече с 12 страници. Продължава просветителската линия в помощ на онези, които в своите търсения могат да изпаднат в крайностите на секуларизма или фалшивата религиозност. 

В „Алтернатива” се публикуват както преводни текстове на известни съвременни богослови, така и текстове на български автори, миряни или свещеници, които споделят своя опит от общуването с Бога и свидетелстват, че животът в Църквата не потиска и не ограничава личността, а напротив – дарява ни свобода и спасява от лъжите на този свят.

От юли 2011 година изданието е с променен дизайн и увеличава страниците си на 14. При встъпване на длъжност през 2013 година  Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благослови Алтернатива” да продължи да излиза. И от Възкресение Христово – май, 2015 година тя вече е във формат на малка книжка, 32 страници.
Дългогодишен редактор на изданието е Явор Георгиев. 

По-стари проекти:

Образователен проект „Ваканционна школа към първо българско училище във Варна”

Проектът се реализира по програмата на Община Варна  „Образователна интеграция на деца и ученици от различни етнически групи и в неравностойно социално положение“ от лятото на 2012 година и е част от дейностите по споразумението между Варненска и Великопреславска св. Митрополия и Община Варна. Обхваща деца, лишени от родителски грижи, от дом „Княгиня Надежда” (по-късно настанени в ЦНСТ „Изгрев-Изток”, Варна)През летните месеци с тях работят двама начални учители, един богослов, един филолог и доброволци, които подпомагат образованието на децата по основните учебни предмети. Тези допълнителни уроци компенсират изоставането  на децата в училище и отговарят на техните конкретни нужди, от знания и общуване. Екскурзиите, включени в проекта, също имат познавателен характер и разширяват опита и културата на децата.

Още от Дейности на центъра

Иконописна школа

  Школата по иконопис е създадена през 2000 година от иконографа Диян Димитров  с благословията на Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. По идея на о. Василий Шаган и о. Антон тя е настанена в малка пристройка в двора на храм "Успение на Пресв. Богородица - стария" и работи там до 2005 година. Оттогава до...

Милосърдна дейност

Трапеза за хора в нужда Разказ на отговорник  в Трапеза за бедни История В средата на месец февруари 2012 година,  по идея на един от енориашите и с благословията на свещеника, основахме Трапеза за хора в нужда към храм "Св. Архангел Михаил". В началото всичко беше скромно - една по-голяма...

Културна дейност

Седмица на православната книга „Вярата иде от слушане, а слушането - от слово Божие” (Рим. 10:17) Седмицата на православната книга е международен форум за православна книжнина и култура, който се организира ежегодно от Варненска и Великопреславска св. митрополия. В него вземат участие гости от целия...

Какво се случва в центъра

Вход Господен в Йерусалим

Предпразници на Възкресението