Божиите заповеди

27.04.2022 г.
Автор: иконом Василий Шаган

Проповед на иконом Василий Шаган на Великден, 24 април 2022 г, храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна

Христос воскресе!

Възлюбени братя и сестри, след като сме се събрали на този площад в този ден, пред Божия храм, застанали лакът до лакът, държим в ръцете си светлина, която е изгряла днес от Божия гроб като свидетелство за това, че Христос е възкръснал от мъртвите, искам да си припомним някои от Десетте Божии заповеди, които като изпълни, Христос ни даде нови, други, изпълнени с още по-голяма надежда и с още по-голяма чистота. (...) Към тези блаженства Христос добави още две, за които каза, че са най-главните – Възлюби ближния като себе си и Възлюби Бога от цялото си сърце. Коренна промяна за всички представи, които човек е имал във Ветхия Завет!

Христос наистина обнови света и изпълни всички тези заповеди, като се качи на Кръста, за да може с това да засвидетелства тази любов, която никой до Него не бе виждал. Любов, която Го накара да се пожертва заради нашето спасение, като ни избави от заблудите и от смъртта. (...)

Цялата проповед вижте в прикачения файл:

Още по темата
Още от Проповеди

„Радвай се, обновление на заченатите в грях”

12.04.2024 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Закопнели и жадуващи за истинската чистота, имаме пред себе си Богородица - най-добрият пример, за това, че е възможно да се случи спасението, възможно е да се случи очистването, щом тя ги е достигнала, бидейки като нас човек...

„Ти си проповед на пророците и украшение на апостолите”

29.03.2024 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

За образа на Богородица и истинското покаяние, като път към царството Божие. Проповед след Малкото повечерие с канона и 2-ра статия на акатиста към Пресвета Богородица, храм „Св. Николай Чудотворец”...

Живот с Бога, път към Бога, към истината и вечното спасение

24.03.2024 г. | Архангел.бг | Проповеди

Днес мнозина говорят за Православието като за някакво културно наследство. А ние трябва да им отговорим, че то е тайнственият духовен живот на вярващите за придобиване на благодатта на Светия Дух... Първа неделя на Великия пост - Тържество на православието.

Какво се случва в центъра