Аз съм вашето Утре, от днес до края на времената

24.04.2022 г.
Възкресение. Фреска от 14 в. в църквата Иисус Христос Спасител на древния манастир Хора. Истанбул, Турция (ekorinthos.gr)
Автор: св. Николай Велимирович

Ти ли си Този, Който ще дойде? - питат земните синове Родения от Дева, душо моя.

А Роденият от Дева сияе в утринна светлина сред синовете на земята – мрачни като залязващ ден.

Пламенните серафими светят в очите Му, премъдрите херувими седят на устните Му, господствените престоли държат снагата Му. Като Го види, сам пълководец без земна войска, всеки умен човек ще повярва, че това е вождът на страшните и безбройни невидими сили.

И ето, окръжен от ангелски войнства, твоят вожд, душо моя, отваря уста и отговаря:

Наистина, Аз съм Този, Когото очаквате, и на друг не се надявайте. Ако искате път, аз съм Път.

Аз съм вашето Утре, от днес до края на времената. В Мене е цялото добро, което очаквате от всичките утрешни дни. И нито един ден до последния няма да ви донесе това, което ви нося Аз. Вижте, Аз съм Ден без начало и край.

Аз съм съкровището на цялото бъдеще и пътят до това съкровище. Цялото бъдеще не може да ви даде даже зрънце добро, ако не заеме от Мене.

Всички пророци показваха пътя към Мене. В Мене са целта и завършекът на всички пророчески пътища. Отсега само Аз съм пътят и извън Мене е безпътица, всички пророци се вляха в Мене, както потоците се вливат в реката, и сега Аз определям посоката на живота. Който тръгне пак по пророчески пътища, върви в безпътица и ще загине.

Пророците идваха да покажат пътя, а Аз дойдох, за да бъда пътят.

Който иска да върви след Мене, трябва да върви не само с нозете си, а с цялата си душа, с цялото си  сърце и с целия си ум.

Дълъг е Моят път и, който се надява само на нозете си, ще се умори.

Ако децата искат да вървят с големите, трябва да се откажат от нозете си и да се качат на гърба на големите. Който иска да върви с Мене, трябва да се отрече от нозете си, от душата си, от сърцето си и от ума си. Който се откаже от тях, Аз ще го взема на Моите нозе, в Моята душа, в Моето сърце и в Моя ум, и нито той ще Ми дотежи, нито Аз ще се уморя. Който не се откаже от тях, не може нито да Ме стигне на пътя, нито да върви с Мене.

Аз съм пътят и който иска да върви по Моя път, не върви сам, а с Мене. Пророците показваха пътища насам и натам, защото не бяха пътят. Аз не показвам пътища насам и натам, нито пускам Моите да ходят без Мене насам и натам. Който иска да върви по Моя път, Аз го нося в Себе си.

И още нещо ще ви кажа: Аз съм вашето жадувано утре и пътят до него. Без Мене нито можете да намерите пътя до него, нито можете да дочакате вашето утре.

Богоносни Сине, помилуй нас и ни поведи с Тебе.

57 молитва от книгата „Езерни молитви”, 1922 г.

превод от сръбски: Борислав Аврамов

Алтернатива, април 2018 (222 бр.)

Още по темата
Още от Великден

Днес адът, разграбен, плаче

05.05.2024 г. | Архимандрит Якинт (Унчуляк) | Православни празници

Колко славни са чудесата на Христовото Възкресение! Защото днес царската багреница е посрамена от ленен хитон, златната корона – от трънен венец, дворецът на Ирод – от гроба Христов, гордостта на Рим – от смирението на Господ, облаченията на първосвещениците – от плащаницата на Спасителя...

Водени от чудна вяра

30.04.2023 г. | иконом Василий Шаган | Православни празници

Когато Христос беше издигнат на Кръста, всички се разбягаха, включително мъжете и най-верните Му апостоли. Имаха кураж само жените. Водени от чудна вяра, те отидоха до гроба Господен и го видяха празен...

Защо мироносиците узнават първи вестта за Христовото възкресение

03.05.2020 г. | протойерей Павел Великанов | Православни празници

Любовта и жертвеността са нейно главно качество и основна ценност. Всяка жена, независимо дали е омъжена, или не, по своята природа е майка. А майката може и трябва да побере в сърцето си всички край нея...

Какво се случва в центъра