Самозалъгването

09.02.2017 г.
chicagotribune.com
Автор: Десислава Неделчева

Втората тренинг-среща в „Съпричастност” мина не толкова забавно /колкото първата/, но по-задълбочено. В основата ѝ се развиха две игри, свързани с комуникацията. Във втората от двете се разказаха много лични истории – как бяха разказани и как бяха възприети. О-словесяването на себе си и другите има своите закони, които разказват какви сме и защо сме.

Психологът Милена Петрова прочете Слово за лъжата от авва Доротей и след това показа Прозореца на Джохари заради „Това, което си мисля, че съм, въобще не е това, което съм”. Аз не се познавам истински. Целта на всяка група и на всяка работа със себе си е да се разкрие този Прозорец. Това се случва, когато аз разкривам трудно споделими иначе неща за себе си, а другите разкриват неща за мен, които виждат в мен. Упражненията в срещата насърчаваха обратната връзка. Обратна връзка, дадена с любов, деликатна и щадяща.

Смисълът на работата в групата е насочен към онзи процес, който се случва в момента - да бъде изграждащ за всички участници.

Преди това психологът Емилия Бойчева прочете Притча за общуването. Отец Василий Шаган разказа за някои грешки в комуникацията от своя опит и най-вече за лъжата в собствения ни живот, как се самозалъгваме, първо, в смисъла и целите на живота и, второ, в желанието си да бъдем повече другите и по-малко себе си. Изкуството на живота, каза той, е в това да откриеш и живееш своята индивидуалност.

На 10 февруари в 18 часа предстои третата очаквана среща по проекта.

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - декември, 2022

05.12.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В навечерието на празника на Морския храм във Варна темата на броя насочва вниманието към светителя Николай Мирликийски Чудотворец и неговия живот - „правило на вярата и образец на кротостта”, „хранител на гладните, радост на скърбящите, застъпник на сираците”

Съпричастност - 2022. Как да обичаме себе си и ближния?

29.11.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Общата тема в новото изданието на „Съпричастност” засяга основополагащо и жизнено важно умение – как да обичаме себе си, без да изпадаме в гордост, егоцентричност и самолюбие, които биха накърнили нашите отношения с ближните. Начало - 9 декември в 18.30 ч. Заповядайте!

Фотопътешествие до Двореца в Балчик

14.11.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Младежи от майсторския клас по фотография „Вяра и семейство“, организиран от Духовно-просветния център, проведоха практически занимания в Двореца в Балчик - място, впечатляващо със своята красота, но също така и пазещо спомен за много исторически събития

Какво се случва в центъра