Защитеното място „Съпричастност” открива днес новия си сезон

27.01.2017 г.
Автор: Архангел.бг

Енорията при храмовете „Св. Николай” и „Св. Архангел Михаил” започва втори сезон на проекта „Съпричастност. Въпроси и отговори”.

Целта на проекта е да съдейства за духовната и психологическата подкрепа на хората. Мнозина днес мислят, че Църквата, трудно разпознава и не може да реагира адекватно и навреме на болезнените проблеми на съвременния градски технологичен човек. Ние искаме с конкретно действие да обхванем търсещите и страдащи наши братя и сестри, за да могат по-лесно да открият своите проблеми, да намерят човек, с когото да споделят и получат дефицитното внимание и подкрепа.

Досега проектът имаше лекционен тип формат с обсъждане на важни за духовното и психологическо здраве теми с православни психолози и свещеник. През новия сезон форматът е променен в тренинг-срещи. Това е следваща стъпка в грижата за човека до нас. Много е важно да намерим начин за превръщането на знанието в умение. Слушането вече не е достатъчно. Обикновено липсва практика, затова сега в програмата са включени упражнения и ролеви игри. И тъй като основната причина за проблемите между хората и със самите хора се дължи на общуването, главна тема в този формат ще бъде „Личност и общуване”. Как общуваме със себе си и как с другите, как протича процесът на комуникация, умеем ли да откриваме грешните послания, които даваме на себе си и другите, и как да ги променяме; как да разпознаем агресивното общуване и да се справим с него без ние да ставаме агресивни?

Ще продължи и задаването на въпроси тук, в отделния модул на сайта, където свещеникът и психолозите ще се стараят да отговарят на конкретните нужди на търсещите. Като подадена ръка и за онези, които са затворени в интернет-битието и трудно излизат оттам. Този начин на разговаряне е по-лесен и бърз, в сравнение с изгубената традиция на църковното общуване и често тежкото пристъпване в пределите на църквата.

Както досега, проектът „Съпричастност” е уникален със своята методика на грижа за хората от енорията и извън нея. Първата среща е днес, 27 януари от, на старото място – Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”.

Още от Събития

Подготовка за празника на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владиславово”, Варна

17.05.2023 г. | Архангел.бг | Събития

На 20 май (събота) 2023 година се организира доброволческа инициатива за почистване и подготовка за празника на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владислав Варненчик”, местност „Ментеше”, гр. Варна...

Държавникът, който издигна България извън рамките на земното съществуване

02.05.2023 г. | Добротолюбие.com | Събития

Почитаме паметта на св. цар Борис Покръстител. Навършват се 1116 г. от успението му на 2 май 907 г. Кой е бил св. цар Борис и какви следи е оставил в българската история?...

Велика Събота. Смъртта на самата смърт

15.04.2023 г. | Архим. Андреас Конанос | Събития

Тази гробница е празна, никога празната гробница няма такава ценност, каквато има Божият гроб! Никога съкровищницата не е толкова ценна, когато е изпразнена от своето съкровище, колкото Божият гроб...

Какво се случва в центъра