„С радост и упование в Господа” – Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

16.12.2023 г.
източник: mitropolia-varna.org
Автор: Архангел.бг

В книжарница Благослов вече е налично новото издание на Варненска и Великопреславска света митрополия – „С радост и упование в Господа” – слова и проповеди на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Сборникът се състои от пет раздела – Рождественски послания, Пасхални послания, Проповеди за Господските празници, Проповеди за Богородичните празници, а като заключителен дял са включени още шест други проповеди, обединени под надслова „За живата памет в Светата Църква”. Изданието завършва с каталог, включващ фотографии с митрополит Йоан от различни събития през последните години.
През настоящата 2023 година се изпълват 10 години от интронизацията на Архиерея за Варненски и Великопреславски митрополит. Той е канонично избран от Светия Синод в пълен състав на 22 декември 2013 г. На многая лета, владико!

 

Предговор

Свети апостол Павел ни учи, че „словото Божие е живо и действено и е по-остро от всеки двуостър меч... и преценява помисли и намерения сърдечни” (Евр. 4:12). Затова за православния християнин няма нищо по-полезно от това да се задълбочава в изучаването на Божието слово, което ни помага да познаем себе си и Божията воля за нас.

Църквата проповядва евангелското и апостолското слово на Бога преимуществено в светите храмове, и то по време на най-голямото от нейните тайнства – божествената Литургия. В божественото тайноводство на вярващите се предлага както безплътното Слово Божие, така и въплътеното Слово, т.е. Тялото и Кръвта Христови. Затова и свети Николай Кавасила отбелязва, че по време на божествената Литургия, вярващите получават двойна полза, като се освещават и от божествените текстове, и от приемането на Тялото и Кръвта Господни.

Проповедта е неразделна част от богослужението. Нейната задача е да разкрие, систематизира и изясни апостолското и евангелското четиво, както и събитието, което се чества и празнува. Показателни са думите на Екзарх Стефан: „Богослужение без проповед е ден без слънце, пролет без цветя, душа без сърце”. Проповедта одухотворява молитвата, влага разум и внася горещо чувство във въздишките и сълзите на вярата, раздвижвайки дълбините на спящата съвест към обнова и съвършенство по пътя на разкаянието и благочестието.

Великият апостол на езичниците с основание възклицава: „горко ми, ако не благовествувам” (1 Кор. 9:16). Благовестието е основният дълг на всеки свещенослужител, а проповедта е една от най-значимите просветителски и мисионерски дейности в епархийското дело. Нека не се забравя, че пастирското служение изисква и налага на клира и народа сърдечно и разумно отношение към молитвата, към всички предмети и действия на вярата и благочестието. А това става само тогава, когато богослужението се съпровожда с живото слово на евангелското благовестие, което въвежда душите в разбирането и изпълнението на Божиите заповеди.

Свети апостол Павел ни призовава: „проповядвай словото, настоявай на време и не на време, изобличавай, запретявай, увещавай с голямо дълготърпение и поука” (2 Тим. 4:2). Тълкувайки този текст, св. Йоан Златоуст ни съветва винаги да имаме достатъчно време за проповедта, а не само когато сме в мир и спокойствие, или когато пребиваваме в храма (Творения, Том XI, с. 848). „Не себе си проповядваме, а Христа Иисуса Господа” (2 Кор. 4:5). Цитираните думи на свети апостол Павел означават: „Аз се трудя за другия, т.е. за Господа и всичко правя за Негова слава”, отново ни свидетелства свети Йоан Златоуст (Творения, Том X, 569).

През настоящата година се изпълват десет години от нашето митрополитско служение, както и двайсет и пет години от монашеското ни пострижение. Това е поводът да издадем част от проповедите, произнасяни през последните години, с цел духовна полза на православните християни. Сборникът съдържа Рождественски и Пасхални послания, които са огласени през десетте години на служението ни, проповеди за Господските и Богородичните празници, а като заключителен дял са включени още шест други проповеди. При цялостната подредба сме имали предвид хода на календарната година.

Изказваме своята искрена, сърдечна благодарност на проф. д.б.н. Клара Тонева от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, която направи богословската редакция на проповедите. Благодарим на проф. д-р Мария Спасова, с която съгласувахме и съобразихме църковнославянските химнографски текстове на стихири, тропари и др., използвани в проповедите. Няма съмнение, че сме длъжници на църковнославянския език, затова и помощта на проф. М. Спасова е от голямо значение. Благодарни сме на нашите скъпи сътрудници от Варненската и Великопреславска света митрополия – Георги Великов, Йордан Костов, които помогнаха с набирането на текста. Благодарим на д-р Енчо Тилев за редакторската работа върху съответните текстове, а също така и за цялостната езикова и стилова редакция, осъществена от г-жа Венета Дякова, дългогодишен преподавател в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. Благодарим на д-р Петър Желев за предпечатната подготовка на сборника.

Най-вече всесърдечно благодарим на Всеподателя Бога за Неговата благодатна помощ, която ни укрепи и даде сили да достигнем до тези дни!

Надяваме се, че предложените проповеди ще бъдат малко от малко полезни за нашите скъпи духовници и свещенослужители и ще ни подпомагат във възприемането и ревностното изпълняване на евангелските спасителни Божии слова. Защото животът с Бога е радост, утешение и упование.

Христос е нашата радост! Сърдечното ни упование, че ще получим благодатта, е съставна част от спасителната вяра, затова и вярващият човек има упование в Божието милосърдие и се надява на Божията помощ.

Богочовекът Христос е нашето упование! Да си спомним думите на апостола: „Плодът на духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание” (Гал. 5:22-23). Това състояние на душата не може да се сравни с нищо друго. И християнинът, който го е почувствал, който го е придобил и се е научил да го цени, постепенно се отдръпва от своите греховни навици. Човекът, който е познал, който е възлюбил Бога, с времето изгражда правилен възглед за обкръжаващия го свят, и се старае да живее праведно. Това е един от признаците, че неговото встъпване, неговото влизане в християнството се е състояло.

Нашето начинание без съмнение ще има и грешки. Бъдете снизходителни към тях.

Варна, 14 октомври 2023 г.

Празникът на преподобна Параскева-Петка Търновска

С много благопожелания,

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Източник: www.mitropolia-varna.org

В книжарница „Благослов” може да откриете и останалите нови издания на Варненска и Великопреславска света митрополия – „Събрани творения на светител Тихон Задонски – Книга I и Книга II, и „Господ е крепост на моя живот” – в памет на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил (1954-2013).

За връзка с книжарницата – 0876 611 682
Всеки ден от 9:00 до 17:00

 

Още по темата
Още от Нови книги

Книги на Мартин Ралчевски в книжарница „Благослов”

10.07.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

В своите романи авторът не спира да изследва човешката душа, да търси смисъла и чрез своите герои и техните съдби да помагана хиляди да намерят смисъл и надежда.Темите за съхраняването на българските корени и Православието, за молитвата и Божия отговор са неизменни в творчеството му...

„Господ е крепост на моя живот” – в памет на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил (1954-2013)

09.07.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

Днес се изпълват 11 г. от кончината на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил....

„Хлябът на живота” – изяснение на Божествената литургия, т. 1

16.06.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

В книжарница „Благослов” вече е налична книгата „Хлябът на живота” – ново издание на Ловчанска Епархия. Сборникът съдържа най-новите беседи на Лимасолския митрополит Атанасий - изяснения на Божествената литургия...

Какво се случва в центъра