„Господ е крепост на моя живот” – в памет на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил (1954-2013)

09.07.2024 г.
снимка: arhangel.bg
Автор: Архангел.бг

В книжарница „Благослов” е налично новото издание на Варненска и Великопреславска света митрополия – „Господ е крепост на моя живот”, посветено на 10-та годишнина от упокоението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил (1954 – 2013).

Архиерей, преминал през най-тежките периоди за Българската православна църква в най-ново време, митрополит Кирил направи всичко по силите си за заздравяването и въздигането на християнския живот в повереното му от Бога паство. По случай кръглата годишнина, за да почетат паметта на достойния архиерей и изпълвайки хилядолетния завет на светата Църква, която помни всички свои членове – живи и покойни, – Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и Техни Високопреосвещенства Ловчанският митрополит Гавриил и Неврокопският митрополит Серафим, и Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим – секретар на Светия Синод на БПЦ, взеха участие в заупокойните богослужения за приснопаметния митрополит Кирил, които се проведоха на 9 юли 2023 г. в град Варна.

Предисловие

 На 9 юли 2013 г. се упокои в Господа Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Неговият живот протича в две епохи – във времето, когато атеистическата идеология е в силата си (1954 – 1989 г.), и в периода на прехода и преобразуванията в българското общество – от 1989 г. до 2013 г., когато приключва земният му път.

 За светата Църква и за държавата времето е било сложно и нееднозначно. Същевременно в края на 80-те години на XX век вече се наблюдаваше процес на голямо църковно пробуждане и възвръщане към основите на православната вяра. Това бе вдъхновение, което обхвана цялото общество. Налице беше религиозен подем. Точно в този отрязък от време започва и митрополитското служение на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, което продължава 24 години – от 26 февруари 1989 г. до 9 юли 2013 г. Митрополит Кирил имаше ярко духовно служение и активно участие в тези важни за светата Църква процеси.

 Настоящата книга е подготвена от Варненската и Великопреславска света митрополия по повод 10-годишнината от смъртта на обичания архиерей. В първия ѝ раздел са събрани спомени за покойния митрополит Кирил от духовници, миряни и учени, а във втория раздел са поместени някои проповеди и слова на митрополита. В третата част е отразено служението на митрополит Кирил чрез фотоархива, който принадлежи на Варненска и Великопреславска митрополия. Изказваме благодарност на проф. д-р Аксиния Джурова за предоставените снимки от нейния личен архив, както и от архива на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев”. Всесърдечно благодарим на всички, които участваха в написването на тази книга митрополити, свещеници, учени и миряни. Господ да им въздаде за доброто дело.

 Като нишка в тази книга може да бъде проследена мисълта на един от авторите:

 „Не поради това, че не е могъл, не заради неговите грешки и немощи, а според това, което реално е направил, а то е много, – е нужно да го помним и го помним – с благодарност”.

Източник: www.mitropolia-varna.org

В книжарница „Благослов” може да откриете и останалите нови издания на Варненска и Великопреславска света митрополия – „Събрани творения на светител Тихон Задонски – Книга I и Книга II, и „С радост и упование в Господа” – слова и проповеди на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

За връзка с книжарницата – 0876 611 682
Всеки ден от 9:00 до 17:00

Още по темата
Още от Нови книги

Книги на Мартин Ралчевски в книжарница „Благослов”

10.07.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

В своите романи авторът не спира да изследва човешката душа, да търси смисъла и чрез своите герои и техните съдби да помагана хиляди да намерят смисъл и надежда.Темите за съхраняването на българските корени и Православието, за молитвата и Божия отговор са неизменни в творчеството му...

„Хлябът на живота” – изяснение на Божествената литургия, т. 1

16.06.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

В книжарница „Благослов” вече е налична книгата „Хлябът на живота” – ново издание на Ловчанска Епархия. Сборникът съдържа най-новите беседи на Лимасолския митрополит Атанасий - изяснения на Божествената литургия...

Нови приключения на НадЕжко - 6-та, 7-ма и 8-ма книжка от поредицата

02.04.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

2 април - Ден на детската книга. В книжарница „Благослов” са налични всички осем книжки от поредицата за НадЕжко, таралежът хлебар без граници, включително и последните три нови истории за приключенията на НадЕжко и неговите приятели...

Какво се случва в центъра