Подарявайте на децата си впечатления и нов опит

01.06.2021 г.
Източник: Shutterstock
Автор: Mери Райт

Децата имат нужда от впечатления, а не от играчки и електронни устройства. Не ги учите, че вещите ни правят щастливи, защото това не е вярно...

Има една проста и дълбока истина: животът е набор от впечатления, а не списък на придобитите от нас вещи. За съжаление, когато ни се родят деца, много родители, кой знае защо, забравят за това.

Повечето възрастни смятат, че ако детето мечтае за някаква играчка или електронно устройство и те му ги купят – това мигновено го прави щастливо. Тоест, че това е достатъчно. Да, за определено време детето наистина ще бъде във възторг и щастливо. Но трябва да признаем и факта, че по този начин децата не получават дори една десета част от онази радост, която може да им предложи животът.

И въпросът не е в това, че играчките бързо омръзват и вече не доставят радост на децата. Според последните изследвания, играчките и електронните устройства никога няма да могат да заменят истинската радост, която изпитваме от опита и впечатленията, които остават в паметта ни за цял живот.

Ръководителката на изследването Синди Чан, доцент от Университета в Торонто, отбелязва, че впечатленията предизвикват толкова силен емоционален отклик, какъвто не може да постигне и най-модерното електронно устройство.

„Когато подарявате на детето впечатления, това предизвиква емоции, подобни на емоциите по време на сафари или рок концерт, или обратно – спокойствие, като в спа-център. Нито една играчка или електронно устройство не може да постигне тази гама от усещания и да даде подобен опит”, обяснява Чан.

Освен проучване на това, как децата възприемат едни или други подаръци, Чан изследва и влиянието на тези подаръци на отношенията ни с детето. Тя подчертава колко са важни тези моменти, защото подаръците са чудесна възможност за развиване на нашите отношения с детето.

В хода на проучването изследователите установяват, че ако се подарят на детето нови впечатления, те наистина го прави по-щастливо и това чувство се запазва за по-дълго време.

Детският психотерапевт, доктор Марго Съндърланд обяснява това с факта, че полученият опит изгражда у децата една здрава основа от щастливи спомени и подпомага развитието на мозъка. „Новите впечатления са ценни с това, че съчетават социално, физическо, когнитивно и сетивно взаимодействие”, казва тя.

С други думи, нашите щастливи спомени за детството оказват изключително важно влияние на нашия живот и позволяват да получим нова информация, която ще ни бъде много полезна занапред.

За какъв опит става дума?

Навярно мнозина от вас ще решат: за да се подарят на детето нови впечатления, са нужни много пари. Съвсем не!

Можете просто да отидете с детето в близкото кафе и да му купите сладолед – емоционалният ефект от това ще бъде все едно сте били заедно на сафари.

На възрастните не им се вярва, но за децата това наистина ще бъде един приятен спомен – как сте ходили в кафето и всички са били радостни и щастливи. От личен опит мога да заявя, че от всички подаръци, които съм получавала като дете, колкото и да са били хубави, мога да си спомня едва 2-3 играчки и електронни устройства. Въпреки че родителите ми са ми подарили стотици!

В същото време съм запомнила завинаги как с мама ходехме в близкото ресторантче, поръчвахме си калмари и си говорехме за всякакви неща. И досега си спомням вкуса на тези калмари, и как се смеехме двете с мама. (Кой казва, че майка и дъщеря не могат да си прекарват добре заедно).

Наистина – помня всяка семейна разходка – как татко ме учеше да играя футбол, как заедно прекарвахме ваканцията, всички онези дреболии, които ти сгряват душата.

Израснах в семейство със средни доходи с още двама братя. Понякога се налагаше да импровизираме, да измисляме разни интересни неща, но това по никакъв начин не се отрази на моите спомени за онези чудесни времена, когато бяхме деца.

Затова подарявайте на вашите деца впечатления и нов опит. Не ги учете, че вещите ни правят щастливи, защото това не е вярно. Ако има събития, които са ме накарали завинаги да забравя за каквито и да било негативни моменти от детството, то това са впечатленията, който и досега живеят в моето сърце.

(по материали от thepowerofsilence.co)
източник: lifedeeper.ru

Още по темата
Още от Семейство и възпитание

За неправославните приказки и едно вълшебно житие

15.01.2024 г. | свещеник Сергий Круглов | Семейство и възпитание

Когато блаженият Павел вече 113 години живеел небесен живот на земята, в друга пустиня се подвизавал деветдесетгодишният Антоний. Последният веднъж си помислил, че в пустинята няма по-съвършен от него. Но...

Незаменимият родител

15.02.2023 г. | протойерей Андрей Лоргус, психолог, антрополог | Семейство и възпитание

Възстановяването на отношенията с бащата е най-трудната духовна и психотерапевтична задача. И колкото повече осъзнаваме ролята на бащата в изграждането на личността на детето и в семейните отношения, толкова по-важна е тази задача....

Постът при децата

23.11.2021 г. | протойерей Алексий Умински | Семейство и възпитание

Въпреки възрастта си малките деца са способни да разбират някои неща. И преди началото на поста, родителите са длъжни да поговорят с децата за това, че постът е дело съкровено... Най-важното е детето да научи, че постът – това е движение, път към Христос...

Какво се случва в центъра

Вход Господен в Йерусалим

Предпразници на Възкресението