Страх от обвързване (+Видео)

28.03.2020 г.
Източник: www.all4women.co.za
Автор: Volodymyr Nikulin – 123rf.com
Автор: иконом Василий Шаган, Емилия Бойчева

Запис от срещата в „Архангелова сряда”, провела се на 12 февруари, посветена на темата за любовта, но от една по-различна гледна точка: Нерешителността в любовта и страхът от обвързване. Своето мнение по този въпрос споделиха иконом Василий Шаган и психотерапевтът Емилия Бойчева. Кои са основните причини, които провокират у хората днес страх от продължително обвързване? Какво ни пречи? А може би по-точният въпрос е: какво не ни достига?

Отец Василий: Идеята за днешната среща е моя. Защо за нерешителността в любовта и страха от обвързване? Защото в своята свещеническа практика, за съжаление, години наред виждам и констатирам колко е трудно за съвременните млади и недотам млади хора да се втурнат в това най-вълнуващо приключение. И когато виждаш как много хора след тридесет години страдат поради това, че по една или друга причина не им се е случило да намерят любовта на своя живот, ти започваш да страдаш заедно с тях. В един момент започнах да правя портрет на всеки един човек , като си отговарях аз на въпроса, защо всъщност при него не се е случило това. Оказа се, че има определени профили, характеристики, поради които конкретният човек не е успял. И най-чето срещаният профил е тяхната нерешителност. Нерешителност да се влюбят, нерешителност да се втурнат в това чувство, което ние наричаме любов.

Решителността при хората е различна в различните възрасти, които ние преживяваме. По един начин човек е решителен, когато е на 20-25 години, и съвсем по друг начин проявява решителност в любовта човек, който е на 35-40 години. И не защото има голяма разлика в годините, не само заради това. Всъщност, когато ни е гледаме човека на 20 и същия на 35, ние трябва да разбираме, че имаме в един образ два различни човека. Човекът на 35 вече е пораснал, той се е изградил, придобил е различни качества и, бидейки доста изкушен от живота, е получил толкова много белези върху органа на своята чувствителност – върху своето сърце, че вече по друг начин чувства и вече не е така предприемчив като човека на 20 години.

Равносилно е на белезите, които ни остават от раните. Ако имате някакъв сериозен белег по тялото, сигурно усещате, че това място вече не е толкова чувствително, дори е изтръпнало – нервните окончания са малко нарушени там и ние на го усещаме добре. Може да кажем, че същото се случва и с нашето сърце.  Когато човек има много изкушения и опитности, в нашия случай разбирайте любови, разочарования, раздели, падения, блудни преживявания, то всеки един случай оставя белези върху сърцето. И когато белезите са прекалено много, поради многото твои изкушения, ти много по-трудно можеш да се влюбиш. (...)

Емилия Бойчева: Обикновено никой не идва на консултация или терапия със заявката: „Имам страх от обвързване”. Идват с различни проблеми, например: „В депресия съм, нищо не ме радва”; „Постоянно съм тревожен”; „Чувствам се самотен и неприет”; „Липсва ми самочувствие и не мога да се отстоявам, постоянно съм в стрес”; „Не мога да задържа нито една връзка – или ме предават, или ме изоставят, все не улучвам правилния/правилната”; „Раздвоена съм – да се разделя ли с партньора си или не”; „Пристрастен съм към секса”; „Постоянно преяждам” и т.н. Тоест все неща, които на пръв поглед нямат нищо общо с някакъв страх от близост или обвързване…

Наистина, най-големият дефицит, най-трудното нещо за нас хората е да се научим да обичаме. Обаче кой да ни научи да обичаме? Как се учи на любов?... И тук духовната страна е много близка, върви ръка за ръка с психологическата – винаги е така и няма как да бъде иначе. Всъщност на любов ние се учим в семейството си – от хората, които са ни отгледали, които са ни възпитавали, които са били пример за нас, които са ни показвали как се обичат, как се отнасят един с друг, как общуват, как си прощават, как са великодушни, как са нежни един към друг… И всъщност какво се оказва – коренът, жилото на тази невъзможност да обичаме, да знаем какво е любов, да преживяваме истинска любов, се крие именно там, където ние не сме били научени, там, където сме гледали пример и сме си правили някакви изводи да мъжете, за жените и отношенията между тях…И когато човек не е имал този пример са да обича, той израства с така нареченото в психологията Бозово недоверие. (…)
Текстът е със съкращения, цялата беседа вижте в прикачения видеофайл:

Още по темата
Още от Ценности

Първата литургия на български език във Варна

13.02.2024 г. | отец Ясен Шинев | Ценности

На 14 февруари 1865 г. в храм "Св. Архангел Михаил" във Варна е отслужена първата света Литургия на български език от отец Константин Дъновски. По този начин всички българи били вече обособени в отделна община с църква и училище...

Увенчани с небесна слава

01.02.2024 г. | Теодора Димова | Ценности

На 1 февруари почитаме жертвите на комунизма, избити от Народния съд преди 75 години. Текстът на Теодора Димова ни припомня за неимоверния труд на монахиня Валентина Друмева по издирването и съхраняването на паметта а новомъчениците...

Образът на св. Климент Охридски в паметта на Църквата и в контекста на нашето съвремие

25.11.2023 г. | Варненски и Великопреславски митрополит Йоан | Ценности

Да разсъдим честно в самите себе си: дали сме достойни за неговото име и дали Църквата и обществото ни днес са тези, които е имал в мечтите и в молитвите си и които е градил с неуморните си трудове Охридският чудотворец?

Какво се случва в центъра