Как да обичам себе си? (+Видео)

14.03.2020 г.
unsplash.com
Автор: иконом Василий Шаган

Трябва ли православният да смята себе си за лош? С този провокативен въпрос започна срещата в „Архангелова сряда” на 26 февруари в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна. За ценността на човека и необходимостта от пълноценен духовен живот сподели своето мнение иконом Василий Шаган.

Защо тази тема? Не е лъжа, че в обществото битуват такива настроения и много от нас живеят с това дълбоко чувство за вина, поради това, че в един момент от живота ни, може би още в детството, ни е натрапено, че сме лоши по една или друга причина. Трябва да признаем, че човекът, който е сътворен по Божи образ и подобие, поради грехопадението е отпаднал от рая и наистина е унаследил много качества, които не са ни по природа, не са ни дадени. Бог не ни е сътворил лоши, но ние сме придобили тези качества и те са станали като наши изконни поради грехопадението, поради нашето постоянно отдалечаване от Бога като от истина и поради нашето отдалечаване от това, да уподобим своя живот на стремеж към Бога в надежда да се уподобим на Него. (…)

В стремежа си да избягаме от укорното себелюбие, често се объркваме какво означава тогава да обичаш себе си. Какво иска да ни каже тогава Христос, като казва: „Възлюби ближния, като себе си”? Склонни сме да си слагаме различни етикети – че сме грешни, че сме недостойни дори да погледнем към небето, че сме виновни поради ред причини за живота на нашите ближни, за нашите отношения помежду ни и за своя личен живот, че сме пропуснали ред обстоятелства да придобия нужното за себе си – и мнозина от нас не могат да излязат от това състояние и тъпчат на едно място. Такъв човек не само не може да излезе от това състояние, но и няма представа как да обича себе си. (…)
Вижте продължението на беседата в прикачения видео файл:

Още по темата
Още от Ценности

Първата литургия на български език във Варна

13.02.2024 г. | отец Ясен Шинев | Ценности

На 14 февруари 1865 г. в храм "Св. Архангел Михаил" във Варна е отслужена първата света Литургия на български език от отец Константин Дъновски. По този начин всички българи били вече обособени в отделна община с църква и училище...

Увенчани с небесна слава

01.02.2024 г. | Теодора Димова | Ценности

На 1 февруари почитаме жертвите на комунизма, избити от Народния съд преди 75 години. Текстът на Теодора Димова ни припомня за неимоверния труд на монахиня Валентина Друмева по издирването и съхраняването на паметта а новомъчениците...

Образът на св. Климент Охридски в паметта на Църквата и в контекста на нашето съвремие

25.11.2023 г. | Варненски и Великопреславски митрополит Йоан | Ценности

Да разсъдим честно в самите себе си: дали сме достойни за неговото име и дали Църквата и обществото ни днес са тези, които е имал в мечтите и в молитвите си и които е градил с неуморните си трудове Охридският чудотворец?

Какво се случва в центъра