„Нашата надежда е Христос” - митрополит Атанасий Лимасолски

23.03.2022 г.
Автор: Архангел.бг

В книжарница Благослов” е налично новото издание на Ловчанска епархия „Нашата надежда е Христос”. Книгата съдържа 17 беседи на Лимасолския митрополит Атанасий (непубликувани досега). В тях са включени и отговори на въпроси от публиката по проблемите на съвременния човек, засягащи вътрешния живот на християнина, смирението, борбата с гнева, човешките идоли, чистотата на съвестта, упованието в Христа. С особена любов авторът разказва и за своите духовни наставници – съвременните светци Ефрем Аризонски, Йосиф Ватопедски, Ефрем Катунакийски, както и за други подвижници на благочестието. Макар и опосредствано, читателят може да се докосне до тяхното живо слово, умъдрено от светогорската аскеза, изпълнено с любов към Христа и състрадание към хората. Сборникът излиза с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил. (www.predanie.bg)

В анонс – откъс от един от текстовете:

С чисти съвест

На Тебе поверяваме целия си живот и надежда, човеколюбиви Владико (литургична молитва)

Бог обича човека. Когато Той обича, обича в пълния смисъл на думата и по необятен начин, който ние не можем да разберем. Божията любов е толкова велика и необятна, че човешкият ум не може да я обхване. Ние маже да сме пълни с грехове, зловоние, пороци, но това никога не може да накара Бога да ни намрази. Той не иска това, защото иска да ни обича и до последния ни миг да ни зове към Себе Си, и да ни дава всичко необходимо, за да Го познаем и открием в живота си. След като предадем целия си живот и надежда на Него, нямаме никаква причина да се страхуваме, да се тревожим и да се питаме какво и как ще стане. Остави всичко в Божиите ръце. Какво ще стане? Нищо повече и нищо по-малко от това, което Бог допусне. Бог всичко знае и вижда. Не се бой. Добре, като хора със сигурност сме слаби и в трудните моменти започваме да се безпокоим. Но можем да преодолеем това състояние, като поверяваме целия си живот и надежда в Божиите ръце „Сами себе си и целия си живот на Христа Бога да предадем”.

...и просим, и молим, и умоляваме

Трите силни думи, които означават, че цялото си сърце, същество, сила, същност превръщам в молитва. Това е мощната молитва, която прави и чудеса. Това е мощната молитва, която се ражда от вярата, че Бог е човеколюбив Владика и е изключено нещо да Го спре. Тук много помага четенето на житията на светиите, и ви препоръчвам да прочетете една книга – „Живот и слова на преп. Порфирий Кавсокаливит” – най-хубавата книга за него, която е публикувана. Този велик, реално неограничен човек… Какво да кажа, четеш неща от този велик светец от наши дни и се изумяваш. Какъв човек! Ама човек ли беше в крайна сметка? Човек беше. И всички съвременни светци, и старците Паисий и Яков имаха голяма вяра, с която можеха да преодолеят всички природни закони.

Върнах се от Атина преди два часа – вчера отидохме на поклонение в един малък манастир край Атина. Там монахините ни разказаха, че старецът Порфирий посещавал манастира. Веднъж им разказал цялата история на манастира – какво ставало там преди много векове. Казвал им: „Де да можех да ви дам очите си - да видите това, което аз виждам”. Казал им за пещерите, за подвижниците, за пустинята, където било пълно с подвижници. След това им рекъл: „Тук, в този манастир, е пълно със свети мощи, целият манастир е една света Трапеза, жертвеник”. Действително, по-късно бяха открити безброй мощи на мъченици, които варварите убили в нощта на Възкресение. Старецът виждал чрез благодатта и дори казвал на монахините какво имало на това място преди Христа (става въпрос за манастира „Пантократор (Вседържител)”, Дау Пендели, на 40 км от Атина – бел. прев.). (…)

Божиите човеци имали голяма вяра, която постигнали чрез борба, скърби, изпитания и изкушения. Тя била плод на тяхното опитно преживяване. Затова, когато четем техните жития, и особено тези на съвременни светци, които познавахме, видяхме, чухме – старецът Порфирий бе наш съвременник – това ни помага още повече, защото виждаме как в нашата епоха са поникнали такива цветя на вярата. (…)

За какво се молим на св. Литургия? Нима за това, всичко да върви добре – нашите финанси, заеми и апартаменти? И тези неща са нужни, но за какво се молим? Главното е това, което ни каза Христос – първом да търсим царството Божие и след това всички останало. Небесният Отец знае от какво имаме нужда. Затова да не се тревожим, а да се молим за основното.

…удостои ни да се причастим с Твоите небесни и страшни Тайни на тази свещена и духовна трапеза с чиста съвест

Молим за всичко това, което засяга връзката ни с вечното Божие царство. Имаме Христос пред себе си, готови сме да отидем да се съединим с Него. Понякога децата, особено в училище, ни питат:

- Господине, виждал ли си някога Христос?

- Разбира се, всеки ден!

- Всеки ден?

- Всеки ден Го виждаме, виждаме Христос пред себе си.

И не само Го виждаме, а много повече – ставаме едно с Него, ядем Го и Го пием, защото е върху св. Трапеза, не една част от Христос, не една енергия, а целият Христос! И ние сме пред Него, готови и просещи Неговата любов и Милост, за да можем да се удостоим да се причастим. Как?

… с чиста съвест

Да не ни изобличава съвестта. Старецът Паисий казваше, че всички ние съгрешаваме много или малко, но не бива да го правим хладнокръвно, бре детенцето ми. (…)

 

Още по темата
Още от Нови книги

Книги на Мартин Ралчевски в книжарница „Благослов”

10.07.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

В своите романи авторът не спира да изследва човешката душа, да търси смисъла и чрез своите герои и техните съдби да помагана хиляди да намерят смисъл и надежда.Темите за съхраняването на българските корени и Православието, за молитвата и Божия отговор са неизменни в творчеството му...

„Господ е крепост на моя живот” – в памет на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил (1954-2013)

09.07.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

Днес се изпълват 11 г. от кончината на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил....

„Хлябът на живота” – изяснение на Божествената литургия, т. 1

16.06.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

В книжарница „Благослов” вече е налична книгата „Хлябът на живота” – ново издание на Ловчанска Епархия. Сборникът съдържа най-новите беседи на Лимасолския митрополит Атанасий - изяснения на Божествената литургия...

Какво се случва в центъра