Младежко поклонническо пътуване до Рилския манастир - 2023

12.08.2023 г.
Автор: Архангел.бг

Завърши младежкото поклонническо пътуване до Рилския манастир, организирано от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Тази година в него се включиха 25 младежи от Варненска епархия.

Групата отпътува на 3 август, а крайната цел на първия ден беше с. Белчин, където младежите се присъединиха към поклонническия път „Рилският Чудотворец”, който тази година се проведе за четиринадесети път. Поклонниците всяка година изминават пеша разстоянието от София до Рилския манастир, преминавайки през планините Витоша, Верила и Рила. За три дни и младежите от Варна съпреживяха този опит на Църквата – пеейки тропара и четейки акатиста, прославящ подвига на нашия небесен покровител св. Йоан Рилски, преодолявайки подвижнически трудностите и умората. Духовници на поклонническото пътуване тази година бяха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, о. Георги от храм „Св. Георги” в Кокаляне и о. Кръстин от храм „Св. Димитър” в Панчарево.

Първата вечер нощуването беше в палатки – по традиция палатковият лагер беше на хълма Свети Спас, край крепостта Цари Мали град. Докато изчакваха останалите участни, младежите запълниха времето с игри за опознаване, водени от Милена Петрова, сертифициран обучител по програмата „Трениране на успешни деца и младежи”. Всеки разказа накратко за себе си и каква е целта му в това пътуване, а в групова работа бяха обобщени и приети правилата, които ще спазват всички по време на общуването им, докато са заедно. Накрая младежите получипа тениски с надпис, който изразява накратко посланието ни към тях тази година – Думите са неща – тоест така да общуват помежду си, така да използват думите, че да останат в спомените и в душите им само ценни и красиви неща.

На 4 август предстоеше първият сериозен преход за младите поклонници – от Верила към Рила, който те преминаха успешно и надвечер достигнаха крайната цел – хижа „Рилски езера”. На 5 август, след като прочетоха акатиста на св. Йоан Рилски на езерото Бъбрека, едно от Седемте рилски езера, младежите изминаха най-трудния преход – изкачване до билото на планината и дълъг поход и спускане към Рилската света обител. След посрещането в манастира всички поклонници благодариха пред раката с мощите на свети Йоан Рилски за помощта му по трудния път.

В края на изнурителния ден, в навечерието на празника архимандрит Василий се обърна към поклонниците:
По този път имаше доста трудности и изпитания, но в духа на евангелската любо да си простим и да вървим по пътя на спасението. Бог затова ни дава изпитания да види колко ние искаме да сме с Него, колко можем да дадем на ближните около себе си, колко можем да простим... Благодаря ви за съмолитвието. Заедно се молихме на Бога, да стори тъй, че да се съкрушат сърцата ни и да достигнем дотук с вяра, любов, упование. И в утрешния ден Преображение Господне виждайки нетварната светлина, ние самите да имаме своето преображение. Да се преобразим в чеда на Бога от чеда на злобата, да се преобразим в чеда на светлината, в чеда на добротата, на добродетелността. И както ни призовава сам Спасителят Христос: тъй да светне светлината ни пред човеците, че като видят добрите ни дела, да прославят нашия Отец небесен. Благодаря ви за тази ревност, която имате по Бога и към светия преподобен Йоан Рилски Чудотворец. Ако нямахте вяра и нямахте сърце, не бихте преминали този път. Пожелавам ви тази ревност, този огън да гори в сърцата ви възгаряйте го всекидневно, по примера на нашия небесен покровител. Но най-важното е да сме заедно на молитва извършвайки тайнството Евхаристия, да сме в съмоление, да сме пълноправни членове на Църквата, да сме част от цялото, част от Тялото Христово. Бог да ви въздаде вичко, за което сте Го молили по пътя дотук, и догодина по същото време... Бъдете Христови! Бъдете Йоанови!

На 6 август – Преображение Господне, младежите, както и останалите участници в поклонническия път, взеха участие в празничната архиерейска св. Литургия, отслужена от  Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий, игумена на Рилския манастир. В богослужението като иподякони се включиха и трима от варненските младежи – Лъчезар, Даниел и Атанас, а други се изповядаха и приеха св. Причастие.

В края на Литургията в своята проповед за празника епископ Евлогий поздрави участниците в похода:
Бог дойде на земята, за да възвести мир, и ние сме длъжни като християни, като човеци да пазим този мир и да му се радваме. Нека Преобразилият се на планината Тавор Господ Иисус Христос да дарува на всички истински мир, добри дела и помисли... Радваме се за поредна година да посрещнем вас – поклонниците, тръгнали от гр. София преди пет дни, пеш, през планината, за да се поклоните на нашия небесен закрилник – покровител, преподобния Йоан Рилски Чудотворец. Нека той ви дарува още много здраве и сили, за да извършвате и други подобни физически и духовни подвизи. Не мога да не спомена и тази година и о. Ангел Ангелов – Бог да го прости! – който беше душата на този Поход, и смятам, че тези, които са извървели този поклоннически път с него, го помнят, ще го помнят и поменават в молитвите си и ще живеят и ще се учат от неговия наистина добър пример! На всички вас пожелавам много, много здраве, за много и благословени години! Амин! (вж. цялата проповед ТУК)

След Празничната литургия поклонническият път завърши пред храма на гроба на Рилския чудотворец. Заключителни думи произнесе доц. д-р Павел Павлов от Богословския факултет на Софийския университет, организатор на поклонническото пътуване:
Да благодарим на Бога за добрата възможност, която ни даде, и тази година да сме заедно и да извървим при най-подходящото време този път, и да стигнем до желаната от нас цел. Да благодарим на св. Йоан Рилски за неговото изключително молитвено застъпничедтво. Всеки, който се е обръщал към св. Йоан, знае силата на неговото чудотворство... Този път е една интересна форма, с която се опитваме да възстановим поклонничеството и почитта към нашите светци. Защото не знам дали днес е привилегия да си българин, ... но да си българин, е огромна отговорност. Защото ние имаме невероятно наследство и църковно, и културно, и езиково и трябва да го пазим. Говорихме по пътя за живота на паметта. Ние сме длъжни да съхраним тази памет, и Църквата я съхранява съборно. Затова благодарим за подкрепата. Благодарим на отците, които се вклюбват, защото е важно отците да са там, където са и чедата. Благодарим на децата, които с всяка година се умножават... Те са надеждата ни за по-дълъг живот на паметта. Благодаря на всички от сърце!... Св. Йоан не може да е само за няколко дни в сърцата ни - той трябва да е там постоянно. Затова нека го призоваваме всеки ден, а когато можем, нека се събираме и повървим малко в негова чест и с по-усилена обща молитва към него. Ние от самото начало сме казвали, че това не е път само от 1 до 6 август, и не е задължително целият път да се извървява. Нека вървим с децата си по-често към св. Йоан. По неговите молитви Господ да ни даде една добра година до началото на следващия път.

Така завърши 14-ият поклоннически път „Рилският Чудотворец”, но след него варненските младежи продължиха своето пътуване, опознавайки живота на Църквата и дискутирайки по въпроси, които ги вълнуват. Но за това ще разкажем в отделна статия. (вж. ТУК)

Снимки - в ГАЛЕРИЯТА

Младежкото поклонническо пътуване се организира с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и съдействието на Община Варна.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Трета среща от поредицата „Диалози за историята, свободата и вярата”

23.07.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Филм и разговор за стареца Паисий в третата среща от поредицата „Диалози за историята, свободата и вярата” - на 25 юли от 18:00 ч. в храм „Св. Архангел Михаил”, Варна...

Започна детският пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи!” - 2024

16.07.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В Духовно-просветния център към храм „Св. Архангел Михаил” във Варна на 15 юли започна дванадесетото издание на детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”. Освен основната тема, изразена в надслова, тази година децата ще се запознаят с няколко от притчите на Христос...

Алтернатива - юли, 2024

05.07.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В броя четете текстове на: св. Порфирий Кавсокаливит, Лимасолския митрополит Атанасий, архиепископ Йоаким Джосану, архимандрит Варнава Янку, ставр. иконом Цветан Флоров, отец Харалампос Пападопулос, доц. д-р Мариян Стоядинов, Константин Вирджил Георгиу...

Какво се случва в центъра