Преображение Господне е пример за всеки от нас

07.08.2022 г.
Автор: Адрианополски епископ Евлогий

Проповед на Преображение Господне на Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилска света обител – 6 август 2022 г.

Днешният празник е един от най-красивите от земния път на Господ Иисус Христос, а именно Неговото преображение. Когато отива с трима от Своите ученици – Петър, Йоан и Яков, на планината Тавор, по време на молитва, става Неговото преобразяване – лицето Му светва като слънце, а одеждите Му – бели, с неописуема светлина. От двете Му страни светите апостоли видели пророк Мойсей и пророк Илия, разговарящи с Него. И те с изненада гледали тази неописуема гледка, почувствали се много добре и предложили на Спасителя да направят три сенника – един за Него, един за пророците Моисей и Илия и един за тях. В този момент се чул гласът на Бога: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение, Него слушайте”. Поредно доказателство за светите апостоли, че това е наистина Пратеникът, Божият Син, тук, на земята.

Това преображение било извършено, за да могат светите апостоли да видят в пълнота славата на Господ Иисус Христос, и по този начин Той ги подготвил за деня и часа на Своето разпятие, за да бъдат изпълнени с вяра, че това разпятие не слага край на Неговия живот. Това разпятие става стълба за завръщането при Бога Отца и Светия Дух. Именно свидетелството, на което станали тримата апостоли, послужило да усили тяхната вяра – да я предадат на своите събратя апостоли, на останалите ученици на Господ Иисус Христос, на всички, които Го следвали по земния Му път. За сетен път те се убедили, че Той е наистина Божият Син, Който ще спаси света.

Светото Преображение на Господ Иисус Христос е пример за всеки един човек. Всеки един от нас трябва да търси Бога, да се приближи към Него чрез най-силното средство – молитвата, без която никой човек не би могъл да достигне до Бога. Именно чрез молитвата ние се съединяваме с Бога, беседваме с Него невидимо, но чувствено. Чрез молитвата Бог прави възможно, всеки един човек да се смири, да се очисти от греховете си, да поиска прошка от Бога и да я получи, и да стане съвършен човек.

Това, братя и сестри, е смисълът на нашето пребиваване тук, на земята – да славим Бога за цялото Негово творение и да станем духовни същества, които да могат да се надяват и да вярват, че един ден наистина ще бъдем при Бога.

През изминалите дни повечето от вас извървяха общ път до Рилската света обител, и всеки един от вас извървя своя път на смирение, на вяра, на надежда и упование на Бога. Почти всички от вас, вярвам, са се отърсили от земните материални грижи и са насочили сърцата, мислите си, надеждите си към Бога. Физическият път е изпълнен разбира се с трудности и изпитания, но чрез него по-лесно се извървява и духовният път, защото така каляваме нашите души и сърца, укрепваме нашата вяра в Бога и, изпълнени с надежда, отправяме молитви към Него и към Неговия угодник – вечен игумен и покровител на тази света обител и на нашия народ.

Използвам случая да насоча вниманието ви и молитвите на всички вас към недалечната от нас война. Там се дрънкат оръжия, събарят се сгради, убиват се човешки тела и души. Но ние знаем, и пак ще повторя – нашето оръжие, на християните, е молитвата и вярата в Божията помощ и надежда. Нека се молим всички заедно, този мир да дойде по-скоро и да се утвърди трайно. Защото е срам пред Бога и пред човеците, християни да убиват християни, а и въобще човешки същества.

В днешния ден си спомняме, разбира се, и водачеството на този поход от София до Рилската света обител, отец Ангел Ангелов, който вече е при Бога. И аз съм убеден, че той е на добро място, защото целият негов жизнен и духовен път беше посветен на Бога, и остави един изряден пример и за духовници, и за миряни. Нека Бог да упокои душата му в селенията на праведните и да вярваме, че той днес се радва за този ваш подвиг, който извършихте, за да се поклоните в Рилската света обител на нейния основател и закрилник.

Поздравявам архимандрит Василий, който с благословението на Софийска света митрополия поведе това духовно пътешествие, и вярвам, че и занапред със свои други братя свещеници ще подкрепя този път на изпитание, но и на спасение.

Бог да дарува здраве на всички вас! Да се стремим, братя и сестри, да се преобразяваме, да ставаме все по-добри, по-човечни, и да бъдем истински християни. За много години! Божието благословение да бъде над всички вас! Амин.

Още по темата
Още от Преображение Господне

Слава на Тебе, Който ни показа светлината!

06.08.2023 г. | иконом Василий Шаган | Православни празници

Ние, които в този свят, независимо от това, кои сме, колко имаме, винаги изпитваме тази тъга за светлината, в която е истинската радост. И в миговете, когато имаме възможност да се докоснем до нея, винаги искаме да изразим тази наша радост...

Да преобразим душата си

06.08.2021 г. | протойерей Виталий Зелински | Православни празници

Когато светлината Божия стигне до човека, когато човек стане причастен на Божествената, нетварна светлина, която прониква и в нас, която прави всичко бяло, като слънце – човек започва да мисли по друг начин, започва да вижда ясно...

За преобразяването на хората чрез силата на благодатта на Светия Дух

06.08.2020 г. | св. Серафим Софийски Чудотворец | Православни празници

Тази светлина, необходима за нашето преобразяване, не е нищо друго, освен благодатта на Светия Дух, която е слязла върху апостолите и която оттогава до днес изобилно се излива върху нас чрез светата Църква, чрез нейните Тайнства...

Какво се случва в центъра