Летни дейности през 2023 г. в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна

14.06.2023 г.
Автор: Архангел.бг

Започва записването за участие в летните дейности за деца и младежи през 2023 г., които се организират в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна.

Вече 20 години дейността на центъра има за цел да подкрепя и сближава хората от църковната общност, да приобщава търсещите към истините на православната вяра и към християнската култура. Много инициативи са насочени към децата и младите хора, за да могат чрез личен опит и преживяване да опознаят живота на Църквата и да възприемат изконните християнски ценности.

В програмата са представени накратко предстоящите летни проекти в последователността, по която ще се провеждат:

Проект „Първо българско училище”

По този проект гости в центъра могат да бъдат организирани групи от училищата, намиращи се на територията на Варненска епархия /Варна, Добрич, Шумен и др./, както и летни школи и занимални. В рамките на три часа децата се запознават с историята на мястото – първото българско училище и първия български храм във Варна; разглеждат изложби, свързани с християнската ни история и периода на Възраждането; учат се да месят хляб. Записванията са за месеците юни и юли.

Към този проекта в края на летния период се организира и екскурзия до старите български столици Плиска и Велики Преслав.

ПроектОтбелязване на християнски празници и поклоннически пътувания в страната”

Отбелязват се празниците на св. мчк Прокопий Варненски – 25.06, св. безсребърници Козма и Дамян и св. Йоан Рилски – 01.07, св. Седмочисленици – 27.07 /Освобождението на Варна/, Успение Богородично – 15.08 /Празник на Варна/, Рождество Богородично – 08.09, Въведение Богородично – 21.11 /Празник на християнското семейство и християнската младеж/.

  • Младежко поклонническо пътуване до гр. Каварна

На 30 юни и 1 юли ще се проведе младежко поклонническо пътуване до гр. Каварна. Там младежите ще спят на палатки и ще участват в поход до местността Чиракмана, където са открити основите на християнски храм от 5-6 век, посветен на светите безсребърници Козма и Дамян. Почита се паметта и на св. Йоан Рилски в деня на пренасянето на неговите мощи от Търново в Рилския манастир – 1 юли.

  • Летен младежки форум

Всяка седмица се провеждат срещи с младежи в Духовно-просветния център, а през месец август ( тази година от 3 до 9.08) ще се проведе Летният младежки лагер. Той ще включва 3 дни участие в Националното поклонническо пътуване „По стъпките на св. Йоан Рилски Чудотворец” в Рила планина, поклонение в Рилския манастир и поклонническо пътуване с автобус до Германския и Бачковския манастир. Младежите ще могат да се докоснат до най-важните паметници на българската история, вяра и култура. По време на пътуването ще се проведат и групови занятия за развиване на чувство за общност, уважение, отговорност, дисциплина, и търпение.

В младежкия форум могат да се включат участници на възраст от 13 до 18 години. Подборът на участниците става чрез конкурс за есе на тема: „Как се промених през последната 1 година”.

Нова инициатива през това лято ще бъде проектът

  • „Въведение в източно църковно пеене за младежи”

През месец юли ще започне обучение за клиросни певци за младежи. Заниманията ще се провеждат два пъти седмично от 10 до 12 ч. Мартин Димитров – певец при храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил” ще въведе младежите в красотата на литургичната музика. Изпълнявайки песнопенията на Литургията, младежите ще вникнат и в смисъла на най-важното богослужение в храма.

В проекта могат да се включат младежи на възраст 12-16 години от гр. Варна, които имат интерес към църковната музика и музикален слух. Преди обучението ще се проведе прослушване на желаещите да се включат в него.

  • Музикален лагер „Небесни деца” в Каварна.

От 5 до 8 септември ще се проведе музикалният лагер „Небесни деца” в Каварна. По време на лагера тази година ще продължи запознаването с красотата на литургичната музика и изучаването на песнопения от Литургията, започнало на обучението през месец юли. В лагера също могат да се включат младежи на възраст 12-16 години от Варна, които имат интерес към църковната музика и музикален слух.

Летен пленер за детска рисунка „Колко са чудни делата Ти, Господи!”

От 17 до 21 юли ще се проведе традиционният летен пленер за детска рисунка на тема: „Колко са чудни делата Ти, Господи!”. Ръководител на пленера е художникът Радко Мурзов. В пленера могат да участват деца и младежи от 7 до 18 г. Вглеждайки се в красотата на Божието творение, те ще развиват своите творчески заложби и ще претворяват в картини своите идеи и вдъхновение. Творбите от работата на пленера ще бъдат включени в изложба, която ще се открие на празника на Св. Седмочисленици и Деня на освобождението на Варна – 27 юли.

Мастър клас по иконопис „Образът на св. Николай”

Този проект представлява интензивен курс по иконопис за деца (10-18 г.) с изразени творчески умения и интерес към християнското изкуство. Ръководители на курса са иконописците Диян Димитров и Илка Колева-Димитрова. Ще продължи две седмици – от 14 до 27 август, като целта е всеки участник, използвайки знанията и уменията, придобити по време на обучението, да изработи своя икона – тази година това ще бъде образът на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Работи се върху грундирана дъска, участниците научават и прилагат технологичните особености и каноничните изисквания за изграждане на образа, символика и композиция в православната иконография. Курсът завършва с освещаване на изработените икони в храма.

Допълнителна информация за всеки от проектите може да получите на нашия сайт: Архангел.бг или във фейсбук групата на центъра.

Всички дейности се провеждат с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и със съдействието на Община Варна. Проектите се финансират от Варненска и Великопреславска света митрополия и Община Варна и са напълно безплатни за всички участници.

Записването за участие е от 15 до 29.06 или до попълване на свободните места. Записването става на място в Духовно-просветния център след предварително уточняване на срещата на телефон: 0892 614 691, или на електронен адрес: contact@arhangel.bg.

Още от Какво се случва в центъра

Трета среща от поредицата „Диалози за историята, свободата и вярата”

23.07.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Филм и разговор за стареца Паисий в третата среща от поредицата „Диалози за историята, свободата и вярата” - на 25 юли от 18:00 ч. в храм „Св. Архангел Михаил”, Варна...

Започна детският пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи!” - 2024

16.07.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В Духовно-просветния център към храм „Св. Архангел Михаил” във Варна на 15 юли започна дванадесетото издание на детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”. Освен основната тема, изразена в надслова, тази година децата ще се запознаят с няколко от притчите на Христос...

Алтернатива - юли, 2024

05.07.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В броя четете текстове на: св. Порфирий Кавсокаливит, Лимасолския митрополит Атанасий, архиепископ Йоаким Джосану, архимандрит Варнава Янку, ставр. иконом Цветан Флоров, отец Харалампос Пападопулос, доц. д-р Мариян Стоядинов, Константин Вирджил Георгиу...

Какво се случва в центъра