Духовно просветен център

Будителски слова - 2019

26.10.2019 г.
Автор: Архангел.бг

Младежкият фестивал „Будителски слова” се открива на 28 октомври в „Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” – Варна. Започнал през 2015 г., той по традиция се организира в навечерието на Деня на народните будители и представлява поредица от срещи със съвременни български труженици на духа и словото. Темите на срещите са посветени на българския език и история, и всичко онова, което наричаме българска култура. Целта на срещите е учениците да се запознаят със съвременни личности – писатели, артисти, журналисти, историци и духовници, и да поставят пред тях въпросите, които ги вълнуват. Защото Будителството и Възраждането не са само исторически явления от миналото, а представляват същността на българската история и култура и днес.

Програма:

28 октомври, 11.00 ч.  
Духовно просветен център „Св. Архангел Михаил”

Беседа-урок на Борислав Аврамов върху изложбата „Българската писменост: Св. Софроний Врачански – житие и слово” – с ученици от ЧУ „Малкият принц”

29 октомври, 11. 30 ч.
Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“

„Народната култура” – среща-урок с народната певица Галина Дурмушлийска

Галина Дурмушлийска е една от най-известните български народни певци и една от най-обичаните добруджански певици. Родена е през 1959 г. в с. Ведрина. От 1977 г. започва да пее в ансамбъла за народни песни и танци „Добруджа“ и впоследствие става негов солист. По-късно започва самостоятелна кариера у нас и на международната сцена. Създава няколко музикални групи от холандци, изпълняващи български фолклор. През 2007 г. е удостоена със званието Почетен гражданин на град Добрич. (bg.wikipedia.org)

29 октомври, 18 ч.
Духовно просветен център „Св. Архангел Михаил”

Среща-урок с писателя Мариан Желев

Мариан Желев е български писател. Роден е в Добрич през 1974 г. Завършва вечерно училище в града. Бил е пещерняк, хижар. От 1999 г. живее във Варна. Член е на Съюза на българските писатели и на клуба на младия писател към СБП. Автор е на романите: „Свлачище” (1998), „Малката действителност” (1999), „Сбогом, България!” (2003), „Катастрофа” (2006), „Жив” (2010). (bg.wikipedia.org)

Седмицата ще завърши с двудневно поклонническо пътуване до Бачковския манастир, в което ще вземат участие 35 деца и младежи и в личен опит ще задълбочат своите познания за православната вяра и българската християнска история и култура.

Събитието се осъществява с благословението на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан и съдействието на Дирекция „Образование и младежки дейности” на Община Врана.

Още по темата
Още от Събития

Държавникът, който издигна България извън рамките на земното съществуване

05.05.2021 г. | Добротолюбие.com | Събития

През 2021 г. в деня празнувахме славното Христово възкресение, затова паметта на св. цар Борис честваме на 5 май. Навършват се 1114 г. от успението му на 2 май 907 г. Кой е бил св. цар Борис и какви следи е оставил в българската история?...

Вечерята на Царството

29.04.2021 г. | протойерей Димитрий Дудко | Събития

На Твоята Тайна Вечеря, за участник ме приеми днес, Сине Божий. Защото няма да издам на враговете Ти тайната, нито целувка ще Ти дам като Иуда…

Велика сряда

28.04.2021 г. | Архангел. бг | Събития

Църковните служби на Велика сряда прославят жената грешница, помазала с елей Христа, в противовес на сребролюбието и предателството на Иуда. Останалите особености на службите днес също имат своя смисъл...

Какво се случва в центъра