Троен празник на 1 юли в Каварна

02.07.2018 г.
Автор: Архангел.бг

За обща молитва в прослава нашия Господ Иисус Христос, на св. безсребреници Козма и Дамян и на св. Йоан Рилски Чудотворец се събраха християни от Каварна, Варна и Добрич още на 30 юни. С този свой събор, подобно на апостолите те свидетелстваха своето единство в Бога.

Тази година 1 юли беше в неделен ден и затова вечерта беше отслужена Възкресна неделна празнична служба. С благословение от Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан беше запланувано да се отслужи св. Литургия в руините на древната базилика на връх Чиракмана, но заради дъждовното време се наложи промяна. След св. Литургия и водосвет в храм „Св. Успение Богородично” в града, поклонниците с литийно шествие тръгнаха към върха. Там бяха прочетени акатисти към св. целители и безсребреници Козма и Дамян и към св. Йоан Рилски.

Споделяме запис от разказа на о. Василий Селемет за традицията да се правят молебни на върха край Каварна и откъс от проповедта му на 1 юли.

30.06.2018. Празнична вечерня:

Нашите изкачвания, възхождения към руините на древната базилика на връх Чиракмана започнаха на Възкресение Христово през 2000 г. – за да изпеем и там пасхалните тропари в чест на милениума от идването на Спасителя в света.  От година на година започнаха да ни подкрепят повече хора за тези молитви и бдения. В последните години на 1 юли се включват най-много хора – и от Варна , и от Добрич. Събираме се не за светското  празнуване на джулай, а по християнски, църковен повод. На 1 юли ние честваме паметта на пострадалите в Рим свети безсребреници Козма и Дамян, а също така и пренасянето на мощите на преп. Йоан Рилски Чудотворец от Търново в Рилския манастир. Но има други двама свети лечители Козма и Дамян, асирийски, които празнуваме на 1 ноември. Ние не знаем на кои от тях е наречен храмът на върха, на запазения каменен надпис от 6 век не е уточнено, но ние се събираме преди всичко заради нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Изгревът си е изгрев. Ние пеем прослава на Слънцето на Правдата и изгрева го посрещаме в молитва заедно.

Поколения наред още от ранното християнство, от апостолско време и техните приемници са се потрудили да издигнат този храма на светите безсребреници, и молитвите, които възнасяли към Бога от свещения престол, са измолвали благословия за нашия край… И ние сега на свой ред се включваме в тази обща молитва, в тази обща прослава и в тази приемственост на поколенията.
 

01.07.2018. Св. Литургия
Проповед на протойерей Василий Селемет, храм „Св. Успение Богородично”, Каварна:

Днес чухме в Апостолския откъс (Рим. 10 гл.) как апостол Павел поучава римските християни за целта на съществуването ни и за смисъла на живота. Основен въпрос на хората от всички времена.

Мнозина днес в този временен живот чакат да бъдат удостоени и да спечелят колкото може повече слава, блага, разкош, богатства. Всичко това са временни, ефимерни, но и стресиращи цели, които не оправдават човека. Понеже човекът изживява тлението във всички стадии на живота си и със смъртта всичко това се унищожава.

Какъв смисъл може да има животът и как човек може да бъде оправдан, удовлетворен, щастлив, след като навсякъде среща тлението, суетата? Естествено всеки човек има нужда да напредва, да се бори с пот на челото, да твори и да се радва на благата на цивилизацията, но различните блага на благоденствието са несигурни,  понякога за една нощ всичко се унищожава.

Новият смисъл, който Църквата внася в живота на хората, е сигурността на възкресението. За всички хора от деня на раждането им сигурното е тлението и смъртта, но за вярващите християни съществува вечното възкресение от мъртвите. И тази вяра не е някакво умопомрачение или някакво благочестиво пожелание, а сигурно очакване, което се крепи на безспорния факт на тридневното възкресение от мъртвите на Спасителя Богочовека Иисус Христос. И спасението, което Христос предлага, е дар за всички.

Апостол Павел привежда думите на Моисей, че който вярва в законите, ще намери в тях живот и ще живее оправдан в този свят. Който обаче търси оправдание и изповядва вярата си в разпнатия и възкръснал от мъртвите Иисус Христос, той действително е съвършен, оправдан и в този живот, и във вечния.

Съвършенството е най-дълбокият копнеж на всички хора. То е пълнотата на съществуването. В живота на нашата Църква съвършени са светиите. Свят и пресвят е нашият Бог. Той е милостив, благ, човеколюбив. Вярващите са призвани да се уподобяват на Бога и да вършат Неговата воля – да прощаваме, да сме смирени, общителни и съпричастни. Образци в живота ни и наше убежище са Божиите светии и Пресвета Богородица. И тези светии, които днес честваме, и всички просияли в лоното на Царството Божие.

Законовите изисквания определят границите на правата и задълженията и се стремят да оформят подчинени на закона граждани, но не са достатъчни да се създадат свободни личности, които безусловно раздават любовта си, прощават на гонителите си и нещо повече – предлагат ни изход в безизходицата на тлението и смъртта. Апостол Павел е ясен: „ако с устата си изповядваш Господа Иисуса, и със сърцето си повярваш, че Бог Го възкреси от мъртвите, ще се спасиш”. Тази вяра е дар от Духа Светаго.

Светиите са осезаемите свидетели за присъствието на Светия Дух в историята и в ежедневния ни живот. Затова и ние се позоваваме на тях, за да се осъществят нашите стремежи, за да придобият пълнота нашите мечти, които са насочени към съвършенство и оправдаване на човека, и за слава на светото име на Спасителя, нашия Господ и Бог Иисус Христос, сега и всякога и во веки веков. Амин!

Снимки в Галерията - 1 юли 2018, 1 юли 2016, 1 юли 2015

Още по темата
Още от Коментар

Младежки форум в Каварна - 2022

18.09.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Как да изживеем живота си и откъде да черпим своето самочувствие като личности, зависи от самите нас – дали да следваме потока на инерцията, или да използваме своите душевни сили, дадени ни от Бога, за да израстваме и се развиваме по Божи образ и подобие...

Важните промени. Летен младежки форум – 2022

28.08.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Умеем ли да правим и да забелязваме тези малки движения, малки подвизи, които ни приближават към Бога? Или, увлечени в инерцията, правим това, което правят и другите? Надяваме се, че всеки участник в младежкия форум е успял да направи извод за себе си...

Жив е!

24.08.2022 г. | протойерей Ясен Шинев | Коментар

В понеделник (29.08 - Отсичане главата на св. Йоан Кръстител) се навършват 40 дни от смъртта на отец Илия. След св. Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" ще отслужим панихида за душата му.

Какво се случва в центъра