Духовната храна е най-важната във възпитанието - заяви митрополит Амфилохий на откриването на Седмицата на православната книга

20.09.2019 г.
Автор: Архангел.бг

На 19 септември във Варна започна 21-та Седмицата на православната книга. В Пленарната зала на Община Варна вечерта беше открита с тропари към Богородица и Светия Кръст Господен в изпълнение на хористите от Катедралния храм и от храм „Св. Атанасий”. В началото Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан приветства гостите и всички присъстващи и прочете поздравително писмо към форума от Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски Митрополит Неофит.

След това той покани пред публиката Негово Високопреосвещенство Черногорският и Приморски митрополит Амфилохий (Радович) – дългоочакван гост на Седмицата на православната книга. Неговата книга „Въведение в православната философия на възпитанието”, издание на Варненска и Великопреславска света митрополия, беше представена миналата година на книжния форум във Варна.

Митрополит Амфилохий говори по темата на Седмицата тази година – „Православното възпитание на младите хора”. Всеки напредък и всяко постижение в образованието, - каза той, - е напълно безсмислено и ненужно, ако пропускаме най-важното – да дадем на децата знание за вечността. Духовната храна е най-важната храна за тях при възпитанието. 

След като гостът отговори и на няколко въпроса от публиката, протоиерей Радомир Никчевич, уредник на издателство „Светигора“, Черна Гора представи събраните съчинения на митрополит Амфилохий, излезли на сръбски в тридесет тома. Доц. д-р Свилен Тутеков от Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий”, който превеждаше по време на срещата, отправи предизвикателство към бъдещите докторанти в Търново, като каза, че такъв труд е достоен за изследване, и заяви готовност да зададе тема и да бъде научен ръководител на една такава докторантура .

В края на вечерта поетесата Елка Няголова представи антологията „Хлеб наш насущний”, в която със свой текст и стихове участва и митрополит Амфилохий.

Срещите от Седмицата на православната книга продължават на 20 септември в залата на Община Варна с представяне на книгите на Синодално издателство и издателство „Омофор”, както и книгите на протойерей Владимир Дойчев „Срещи с живота” и „Писмо до близък”, а след това всички ще могат да вземат участие в дискусия с доц. д-р Мариян Стоядинов и доц. д-р Свилен Тутеков от Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий” на тема: „Нови опасности за духовните, моралните и социалните устои на семейството и възпитанието на децата”. Заповядайте!

Още по темата
Още от Коментар

Тихият ангел. Закриване на XXI Седмица на православната книга

26.09.2019 г. | Архангел.бг | Коментар

В последният ден от Седмицата на православната книга публиката в залата имаше възможност да види документалния филм „Тихият ангел”, посветен на живота и благотворителността на дядо Добри от с. Байлово...

„Не може просто! И не бива!” Четвърта вечер от Седмицата на православната книга

25.09.2019 г. | Архангел.бг | Коментар

На 24 септември гости на четвъртата вечер на Седмицата на православната книга бяха професор Георги Каприев г-н Пламен Сивов, които представиха книгите „Глобалната сексуална революция” и „Св. Марк Ефески и Флорентийската уния” ...

Благовестие от древността до днес. Трета вечер от Седмицата на православната книга

23.09.2019 г. | Архангел.бг | Коментар

На 21 септември Седмицата на православната книга продължи в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” - беше представен сборникът „Варненска и Великопреславска епархия” и новите издания на фондация „Двери” и фондация „Наследството на Зографската света обител”...

Какво се случва в центъра

Въздигане на Светия Кръст Господен

Какво е Кръстът за нас?