Духовно просветен център

Духовната храна е най-важната във възпитанието - заяви митрополит Амфилохий на откриването на Седмицата на православната книга

20.09.2019 г.
Автор: Архангел.бг

На 19 септември във Варна започна 21-та Седмицата на православната книга. В Пленарната зала на Община Варна вечерта беше открита с тропари към Богородица и Светия Кръст Господен в изпълнение на хористите от Катедралния храм и от храм „Св. Атанасий”. В началото Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан приветства гостите и всички присъстващи и прочете поздравително писмо към форума от Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски Митрополит Неофит.

След това той покани пред публиката Негово Високопреосвещенство Черногорският и Приморски митрополит Амфилохий (Радович) – дългоочакван гост на Седмицата на православната книга. Неговата книга „Въведение в православната философия на възпитанието”, издание на Варненска и Великопреславска света митрополия, беше представена миналата година на книжния форум във Варна.

Митрополит Амфилохий говори по темата на Седмицата тази година – „Православното възпитание на младите хора”. Всеки напредък и всяко постижение в образованието, - каза той, - е напълно безсмислено и ненужно, ако пропускаме най-важното – да дадем на децата знание за вечността. Духовната храна е най-важната храна за тях при възпитанието. 

След като гостът отговори и на няколко въпроса от публиката, протоиерей Радомир Никчевич, уредник на издателство „Светигора“, Черна Гора представи събраните съчинения на митрополит Амфилохий, излезли на сръбски в тридесет тома. Доц. д-р Свилен Тутеков от Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий”, който превеждаше по време на срещата, отправи предизвикателство към бъдещите докторанти в Търново, като каза, че такъв труд е достоен за изследване, и заяви готовност да зададе тема и да бъде научен ръководител на една такава докторантура .

В края на вечерта поетесата Елка Няголова представи антологията „Хлеб наш насущний”, в която със свой текст и стихове участва и митрополит Амфилохий.

Срещите от Седмицата на православната книга продължават на 20 септември в залата на Община Варна с представяне на книгите на Синодално издателство и издателство „Омофор”, както и книгите на протойерей Владимир Дойчев „Срещи с живота” и „Писмо до близък”, а след това всички ще могат да вземат участие в дискусия с доц. д-р Мариян Стоядинов и доц. д-р Свилен Тутеков от Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий” на тема: „Нови опасности за духовните, моралните и социалните устои на семейството и възпитанието на децата”. Заповядайте!

Още по темата
Още от Коментар

Какво правим в Църквата?

15.05.2020 г. | архимандрит Андрей Конанос | Коментар

Това, което правим в Църквата, не е нещо моментно, то ни докосва и впоследствие. Ти си мислиш, че това, което си взел, изчезва, но семето попада в душата ти и не след дълго, след няколко минути, няколко дни, няколко месеца, Бог знае колко, то започва да работи вътре в тебе...

Три примера за живот, с които да изпълним нашия

05.05.2020 г. | протойерей Михаил Манев | Коментар

Предстои ни един ден, в който ще почетем и паметта на св. Георги, който дръзнал да се изправи срещу властите, за да каже истината. И на Иов, многострадалния – стълб за всеки християнин как да понесе страданията в живота...

Коронавирус и хипоксия на духа

02.05.2020 г. | протойерей Павел Великанов | Коментар

Вдишване – издишване... Така диша всичко, което живее. С различен ритъм. С различна продължителност на вдишване и издишване. От части от секундата – до неизмеримите наши, човешки единици и междугалактически мащаби. Ако Църквата е живо тяло, организъм, а не само организация, тя също диша...

Какво се случва в центъра

Моята история

"Господи, аз бях до тук!"

Любов и брак

Женските избори