За душите на починалите

21.06.2024 г.
Автор: Архангел.бг

В живота на Църквата всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, но има три дни, отредени за специална почит към всички отишли си от нас. Наричаме ги Задушници - от "молитви за душите". Те се случват в събота, една седмица преди началото на три от постните периоди през годината: преди Рождественския пост е т.нар. Архангелова задушница (защото се случва около деня на св. Архангел Михаил), преди Великия пост (преди Неделя месопустна) и преди Петровия пост (събота преди Петдесетница), наричана още Духова Задушница (заради предстоящия празник) или черешова (защото освен жито /коливо/, хляб и вино, на панихидата в храма се раздават и череши). Всяка една от тези Задушници има своя дълбок смисъл и е добре да помислим повече за него, вместо за храните, които ще „подаваме”. Защото смисълът на тези дни е в молитвите за душата на покойниците.

През тази година „черешова” Задушница е в събота на 22 юни. По време на всеобщата панихида преди Петдесетница ние се молим за всички починали православни християни, защото със слизането на Светия Дух завършва домостроителството за спасението на човека, а в това спасение участват и починалите. Затова Църквата, като отправя на Петдесетница молитви за оживотворяване със Светия Дух на всички живи, се моли и за починалите, които са се сподобили с благодатта на всесветия и всеосвещаващ Дух Утешител още приживе, и тя е била за тях източник на блаженство. Молим Господ да прости нашите починали, и вярваме, че Божият Дух се докосва не само до живите и молещите се, но и до тях.

Ние молим Бога за прошка и милост към починалите, защото те вече нищо не могат да измолят за себе си – те могат да се молят за нас, но не и за себе си. Затова Църквата моли Бога да помилва онези, които са си заминали от този свят с вяра и надежда за възкресение. По молитвите на Църквата, благодатта помага на душата на починалия да се освободи от оковите на ада.
Задушниците ни дават радост от молитвеното общение в Бога със заминалите от този живот.

Не се отказвай никога да палиш свещ и кандило на гроба на покойника, призовавайки Господа Иисуса Христа. Това е угодно на Бога и носи голяма награда. Ако е грешен покойният, с помощта на Божията благодат ти ще можеш да измолиш прошка на прегрешенията му и ще го изведеш от ада във вечните райски селения. Праведен ли е, то това ще увеличи неговата награда.
Св. Кирил Александрийски, Слова

Още по темата
Още от Задушници

Как да се помолим за нашите покойници?

08.03.2024 г. | Архангел.бг | Православни празници

Утре е Задушница. Молим се на Бога за душите на всички починали християни с надежда за възкресение и вечен живот. Заупокойната литургия в храм "Св. Архангел Михаил" ще започне с Утреня в 8:00 ч., а Общата панихида - в 10:00 ч.

Архангелова задушница

02.11.2023 г. | Архангел.бг | Православни празници

Има дни в живота на Църквата, отредени за специална почит към починалите. Наричаме ги Задушници. На Архангелова задушница, се молим за душите на всички загинали воини. Тази година тя е на 4 ноември....

В ръката на Бога

18.02.2023 г. | протойерей Александър Абрамов | Православни празници

Преди Великия пост е първата здушници през годината. В тези специални дни, отредени за поменаване на починалите и молитва за душите им, Църквата се събира и моли Бога да помилва онези, които са си заминали от този свят преди нас...

Какво се случва в центъра