Как да се помолим за нашите покойници?

08.03.2024 г.
сн. Емил Милев
Автор: Архангел.бг

Задушница преди Великия пост е един от трите дни през годината, когато специално почитаме паметта на починалите. Но изгубени в суетата на ритуалите - какво, къде, кога да купим, да приготвим и "подадем", нека не забравяме най-важното! Да се помолим на Господ за нашите покойници. В храм "Св. Архангел Михаил" във Варна Заупокойната литургия ще започне с Утреня в 08:00, а общата панихида - в 10:00 ч. А за тези, които няма да могат да отидат в храма, могат да запишат имената своите починали близки в храма, а сами да се помолят за душите им на Бога. Прилагаме това молитвено правило като ориентир, към който всеки може да добави и своите искрени думи на молитвата...
 

В името на Отца и Сина и Светия Дух. Амин!

Господи Иисусе Христе, Сине Божи, помилуй ме грешния.

Господи Иисусе Христе, Сине Божи, заради молитвите на Пречистата Твоя Майка и на всички светии, помилуй нас. Амин.

Слава на Тебе, Боже наш, слава на Тебе.

Свети Боже, свети Крепки, свети Безсмъртни, помилуй нас (три пъти)

Слава на Отца и Сина и Светия Дух,

и сега и винаги, и во веки веков. Амин.

Пресвета Троице, помилуй нас; Господи, очисти греховете  ни; Владико, прости беззаконията ни; Свети, посети и изцери немощите ни, заради Твоето име.

Господи, помилуй, Господи, помилуй,  Господи, помилуй. 

Слава на Отца и Сина и Светия Дух сега и винаги, и во веки веков. Амин.

Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес; и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не въведи нас в изкушение, но избави  ни от лукавия.

Помилуй нас, Господи, помилуй нас! Защото, като не намираме никакво оправдание, ние грешните като на Владика Ти принасяме тая молитва:

Господи, помилуй ни, защото на Тебе се уповаваме. Не се гневи много на нас, нито си спомняй нашите беззакония, но погледни и сега като добросърдечен и ни избави от нашите врагове; защото Ти си наш Бог и ние Твой народ, всички сме дело на Твоите ръце и Твоето име призоваваме и сега, и винаги, и во веки веков. Амин.

Отвори ни вратите на милосърдието, благословена Богородице, та, като се надяваме на тебе, да не загинем, но да се избавим чрез тебе от беди, защото ти си спасение на християнския род.

Господи, помилуй  (12 пъти).

Символ на вярата

Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо.

И в един Господ Иисус Христос, Сина Божи, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца и чрез Когото всичко е станало; Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Дух Свети и Дева Мария, и стана човек; и бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан; и възкръсна в третия ден, според Писанията; и се възнесе на небесата, и седи отдясно на Отца; и пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край.

И в Духа Светаго, Господа, Животворящия, Който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и Го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.

В една света съборна и апостолска Църква.

Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете.

Чакам възкресение на мъртвите и живот в бъдещия век! Амин!

Молитва за починалите

Боже на духовете и на всяка плът, Който стъпка смъртта, съсипа дявола и подари живот на Твоя свят! Сам Ти, Господи, упокой душите на починалите Твои раби …. (името на човека за когото се молим и имената на други негови и наши починали близки) в място светло, в място злачно/тревисто/, в място прохладно,  където няма никаква болка, скръб и въздишка.

Всяко съгрешение, което са сторили с думи, или дело, или мисъл, прости, като благ и човеколюбив Бог, тъй като няма човек, който да живее и да не съгреши. Едничък Ти, Господи, си без грях: Твоята правда е правда вечна, и Твоето слово е Истина.

Защото Ти си възкресението, животът и покоят на починалите Твои раби, Христе Боже наш, и затова на Тебе отдаваме слава с безначалния Твой Отец и пресвятия, благ и животворящ Твой Дух, сега и всякога и във вечни векове. Амин.

Още по темата
Още от Задушници

Архангелова задушница

02.11.2023 г. | Архангел.бг | Православни празници

Има дни в живота на Църквата, отредени за специална почит към починалите. Наричаме ги Задушници. На Архангелова задушница, се молим за душите на всички загинали воини. Тази година тя е на 4 ноември....

За душите на починалите

02.06.2023 г. | Архангел.бг | Православни празници

На всеобщата панихида преди Петдесетница ние се молим за всички починали православни християни, защото със слизането на Светия Дух завършва домостроителството за спасението на човека, а в това спасение участват и починалите. Молим се и вярваме, че Божият Дух се докосва не само до живите, но и до тях.

В ръката на Бога

18.02.2023 г. | протойерей Александър Абрамов | Православни празници

Преди Великия пост е първата здушници през годината. В тези специални дни, отредени за поменаване на починалите и молитва за душите им, Църквата се събира и моли Бога да помилва онези, които са си заминали от този свят преди нас...

Какво се случва в центъра