Отново по стъпките на Рилския Чудотворец

11.08.2022 г.
Автор: Архангел.бг

Завърши младежкото поклонническо пътуване до Рилския манастир, организирано от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Тази година в него се включиха 29 младежи от Варненска епархия.

На 3 август рано сутринта групата потегли от Варна и след дълго пътуване, изпълнено с игри за опознаване, в с. Белчин младежите се присъединиха към участниците в поклонническия път „Рилският Чудотворец”. Палатковият лагер беше по традиция на хълма Свети Спас, край крепостта Цари Мали град. А на следващия ден предстоеше първият сериозен преход за младите поклонници от Верила към Рила, с крайна цел хижа „Рилски езера”. 

Тази година поклонническият път се проведе за тринадесети път, като поклонниците отново изминаха пеша разстоянието от София до Рилския манастир, преминавайки през планините Витоша, Верила и Рила. Заедно с тях и младежите от Варна четяха молитви, участваха в отслужваните молебени и водосвети, слушаха стиховете на акатиста, прославящи подвига на нашия небесен покровител св. Йоан Рилски. Духовници на поклонническото пътуване тази година бяха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, и свещеник Георги Иванов от храм „Св. Георги” в Кокаляне, но по този труден път невидимо съпътстваше поклонниците и отец Ангел, когото за съжаление загубихме в края на 2021 г.

На 5 август, след водосвет на езерото Бъбрека, едно от Седемте рилски езера, младежите изминаха най-трудния преход – изкачване до билото на планината и дълъг поход и спускане към Рилската света обител. В манастира те бяха посрещнати от монашеското братство и всички се поклониха на мощите на свети Йоан Рилски.

На 6 август – Преображение Господне, младежите, както и останалите участници в поклонническия път, взеха участие в празничната архиерейска св. Литургия, отслужена от  Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий, игумена на Рилския манастир. В богослужението като иподякони се включиха и двама от варненските младежи – Илиян и Атанас.

В края на Литургията в своята проповед за празника Преображение епископ Евлогий поздрави участниците в похода за подвига, който извършват всяка година, уповавайки се на Бога и на помощта и молитвите на св. Йоан Рилски: 
През изминалите дни повечето от вас извървяха общ път до Рилската света обител, и всеки един от вас извървя своя път на смирение, на вяра, на надежда и упование на Бога. Почти всички от вас, вярвам, са се отърсили от земните материални грижи и са насочили сърцата, мислите си, надеждите си към Бога. Този път е изпълнен с трудности и изпитания, но чрез него по-лесно се извървява духовният път, защото така каляваме нашите души и сърца, укрепваме нашата вяра в Бога и, изпълнени с надежда, отправяме молитви към него и към Неговия угодник – вечен игумен и покровител на тази света обител и на нашия народ. (вж. цялата проповед ТУК)

След Празничната литургия поклонниците извървяха последните няколко километра по стъпките на Рилския чудотворец и се поклониха на гроба му, близо до пещерата, където се е подвизавал. Там, след отслужения акатист към светеца и заупокойна молитва в памет на отец Ангел, архимандрит Василий се обърна към поклонниците:
Разделяме се с тъга, но отново ще се срещнем, по Божия воля, следващата година. И до срещата ни ние ще бъдем отново заедно в молитва, в светата Литургия, която ще се отслужва в нашите енорийски храмове в цялата страна. Светата литургия е тази, която обединява земната и небесната Църква. 

Заключителни думи произнесе и доц. д-р Павел Павлов от Богословския факултет на Софийския университет, организатор на поклонническото пътуване:
Да благодарим на нашия покровител св. Йоан Рилски Чудотворец, че направи възможно да се съсредоточим, той да стане наша цел – не просто да преминаваме през планини и върхове, а да мислим за върха на светостта, който е св. Йоан Рилски. Ние не само го възпоменаваме, но ходейки по земята, по която се е подвизавал, искаме паметта му да е жива и сред бъдещите поклонения, завинаги.

Така заедно с тринадесетия поклоннически път „Рилският Чудотворец” завърши и поклонническото пътуване на варненските младежи. Смеем да се надяваме, че мнозина от тях ще бъдат сред тези, които ще продължат да се връщат тук в началото на август, за да извървят отново заедно този път – с търпение, смирение и любов за слава на Бога и на Неговия преподобен светия Йоан Рилски. 

Снимки - в ГАЛЕРИЯТА

Младежкото поклонническо пътуване се организира с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и финансовото съдействие на Община Варна.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Подготовка за празника на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владиславово” - Варна

14.05.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 18 май (събота) 2024 година се организира доброволческа инициатива за почистване и подготовка за празника на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владислав Варненчик”, местност „Ментеше”, гр. Варна. Подробности - в статията...

Алтернатива - май, 2024

04.05.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Настъпва Празникът на празниците и отвсякъде чуваме поздрава „Христос воскресе”, а в отговор – „Воистина воскресе”. Но дали чуваме Самия Христос? В новия брой на „Алтернатива” са включени текстове и за спасителното за нас делото на Божия Син, и за възможността да живеем с Него...

Започва вторият модул в Детска школа „Кандилце”

07.03.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Темата на модула е Възкресението на Господ Иисус Христос. Заниманията ще се провеждат всяка неделя от 11:30 ч. в храм „Св. Архангел Михаил”. Поканени са и двете възрастови групи заедно с родителите. Първата тема: Началото на поста. Защо постим? Чудото на Свети Теодор Тирон...

Какво се случва в центъра

Вход Господен в Йерусалим

Предпразници на Възкресението