Втора среща от поредицата „Диалози за историята, свободата и вярата”

25.06.2024 г.
Автор: Архангел.бг

На 27 юни - четвъртък, от 18:00 ч. в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” – Варна, ще се проведе втората среща-диалог от новата поредица „Диалози за историята, свободата и вярата, организирани от Църковното настоятелство на храм „Св. Архангел Михаил”. Този път ще бъде показан документалният филм „Не от този свят”, разказващ за живота на монахиня Валентина Друмева (1934 – 2021). Автори на филма са: Стефан Илчевски – сценарист, Марин Градинаров – режисьор, Мирчо Борисов – оператор и Васил Спасов – автор на музиката.

Монахиня Валентина (в света Стойка Стоева Друмева) е родена на 18 август 1934 г. Завършва полувисшия институт за прогимназиални учители във Варна със специалност Математика, а по-късно учи математика и в Софийския университет. За кратко работи като учителка по математика.

През 1960 година постъпва в Калоферския девически манастир. Забележителното за манастира е, че той е известен като люлка на девическото образование у нас през XVIII и XIX век. От всички краища на България идвали момичета да се обучават и след това откривали по родните си места първите девически училища. Първата българска учителка Анастасия Димитрова се е учила в този манастир и после открива в родния си град Плевен първото българско училище.

Манастирът успява да запази монашеския дух и да съхрани доброто духовно предание. По време на честването на стогодишнината от обновяването му, на 29 юли 1962 г., Стойка Друмева е постригана в монашество от приснопаметния Български патриарх Кирил. Така започва монашеския си живот под ръководството на игуменията на манастира, майка Таисия. По-късно, вече като игумения, монахиня Валентина подържа духовният живот в манастира в който заедно с нея се спасяват още единадесет монахини.

Литературната ѝ дейност започва с написването на историята на Калоферския девически манастир. Оттогава до сетните си дни тя издава над шестдесет книги с поезия, разкази, изследвания, катехизични беседи и уроци.

Игумения Валентина е най-активният изследовател на гоненията на свещениците по времето на тоталитарния режим преди 1989 година. В петнадесетте тома на своя труд „Български свещеници – изповедници на вярата в най-ново време” тя разкрива съдбата на 468 Божии служители, 92 от които са убити от режима. По този повод тя споделя:

„Много пъти бях подтиквана да изследвам подвига и изповедничеството на българското свещенство през атеистичния период. Отказвах, защото мислех, че ще се занимавам с политика. Впоследствие осъзнах, че през този период нашата Църква остана без памет. Не се говореше и не се пишеше, защото се смяташе, че тя отживява времето си. Не знаеха богоборците, че тя не е човешко дело, а дело на Светия Дух, което никой не можеше да унищожи. Разбрах, че трябва да се изследва и запише това, което половин век тънеше в забрава. Наложително беше да се опише подвигът на достойните български свещеници, пострадали от атеистичната власт, без да се политизират нещата. Трябваше само да се извади по спомени и документи подвигът, въпреки че беше вече доста късно и много неща потънаха в забрава. А и хората се въздържаха още да говорят по този въпрос.

Скоро след промените у нас тя организира заедно с енорийския свещеник ик. Иван п. Ганчев Найденов неделно училище в манастира, където и двамата преподават, водят децата на поклоннически пътувания, въцърковяват ги успешно.
 

Диалозите за историята, свободата и вярата ще се провеждат всеки последен четвъртък на месеца от 18:00 ч. В поредицата ще обсъждаме различни теми от българската история, както и вечния въпрос за свободата на личността. Храм „Св. Архангел Михаил” има историческо значение за българите във Варна. Тук се е намирало първото българско училище и първото читалище в града. Тук преди Освобождението на България са се трудили за нашата свобода личности като Петко Славейков, Сава Доброплодни, Стамат Сидеров, свещеник Константин Дъновски и много други.

Заповядайте! 27 юни от 18:00 ч., ул. „27 юли“ № 9, Варна.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Трета среща от поредицата „Диалози за историята, свободата и вярата”

23.07.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Филм и разговор за стареца Паисий в третата среща от поредицата „Диалози за историята, свободата и вярата” - на 25 юли от 18:00 ч. в храм „Св. Архангел Михаил”, Варна...

Започна детският пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи!” - 2024

16.07.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В Духовно-просветния център към храм „Св. Архангел Михаил” във Варна на 15 юли започна дванадесетото издание на детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”. Освен основната тема, изразена в надслова, тази година децата ще се запознаят с няколко от притчите на Христос...

Алтернатива - юли, 2024

05.07.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В броя четете текстове на: св. Порфирий Кавсокаливит, Лимасолския митрополит Атанасий, архиепископ Йоаким Джосану, архимандрит Варнава Янку, ставр. иконом Цветан Флоров, отец Харалампос Пападопулос, доц. д-р Мариян Стоядинов, Константин Вирджил Георгиу...

Какво се случва в центъра