Празнични икони. Богоявление (+Видео)

05.01.2024 г.
Автор: Архангел.бг

Морето видя и побягна; Иордан назад се върна. (Пс. 113:3)

В навечерието на Богоявление излиза вторият епизод от поредицата „Празнични икони” на YouTube канала Архангел.бг Варна. Иконом Василий Шаган представя иконографията на Кръщението на Христос. Какви сюжети откриваме на празничната икона и как те ни помагат да разберем смисъла на празника, да влезем чрез този смисъл в събитието, което празнуваме, и да съучастваме в него?

Всяка празнична икона предава в образи и сюжети смисъла на съответния празник – тя е „богословие в образи”, както казват изследователите. Може да кажем, че празничните икони са свидетелство за истината, която Бог ни изпраща не само чрез Своето слово, но и чрез образите на иконографията. А на тази икона виждаме свидетелство за явяването на нашия Бог Троица в пълнота – Христос, който се роди като човек, влиза в река Йордан, „за да се изпълни казаното”, и Бог Отец и Светият Дух потвърждават, че това е Памазаникът, Синът Божи, Спасителят, Когото всички тогава очакват... За какво всъщност става дума и как това събитие на река Йордан засяга нас самите?

Става въпрос за нашето духовно възраждане и нашата промяна, за нашето просвещение. Христос идва в света да ни изкупи от нашите грехове, да излекува нашите духовни рани (грехове), които ни отдалечават от нашето истинско достойнство и поради които ние умираме. Защото в течението на живота, отпуснали се в греха, ние отиваме към морето на смъртта, както Йордан към Мъртво море. Затова този празник на Светлината, на срещата с Бога, с Неговата правда и истина, е много радостен за нас, защото няма как да не разберем, че за нас, хората, това е уникална възможност да бъдем изцелени, просветени и променени.

Затова в този ден в храмовете и на водоемите се извършва водосвет и с тази вода се освещава целият свят – в очакване на промяната. Но едва когато чуем думите на Предтечата: „Покайте се!”, когато осъзнаем своята падналост и нужда от изправяне, ще можем да изберем свободно Този, Който предлага Себе си като изход и път, като истина и живот. Като такъв се явява Христос в този свят. Това е денят на Богоявление. Но благата воля на нашия Бог Троица, волята Му за нашето спасение, ще проработи и ще се изпълни само тогава, когато се срещне с нашата воля за възраждане, за изцеление и преображение. Дори в малките неща. Затова нека поддържаме в себе си волята си за живот и промяна.

Пълното тълкование на празничната икона на Богоявление вижте в прикачения файл:

Още по темата
Още от Богоявление

Живеем от Богоявление до Богоявление

06.01.2024 г. | иконом Василий Шаган | Православни празници

Какво е за нас, братя и сестри, явяването на Бог? Някои казват, че ние живеем от Богоявление до Богоявление, защото и в раждането на Христос виждаме явяването на Бог, и в Неговото Възкресение. Но днес по особен начин Бог се явява...

Богоявление. Празникът на Светлината

06.01.2023 г. | Катрин Асланоф | Православни празници

На 6 януари Православната църква празнува само едно събитие от живота на Иисус Христос – Кръщението на Господа е единственото събитие, което се оповестява този ден. Четиримата евангелисти считат това събитие за също толкова важно, колкото Разпятието и Възкресението.

Бог се яви на човеците

06.01.2022 г. | свещеник Илия Попов | Православни празници

Да имаме ревност, вяра и воля да следваме Христа. И във всичко да се опитаме да бъдем подобни Нему – и в търпението, и в смирението, но най-вече в любовта, заради която и днес Бог ни яви Себе си, за да може ние да се спасим...

Какво се случва в центъра