Ново издание на проекта „Съпричастност”

13.07.2020 г.
Автор: Архангел.бг

На 17 юли в 18.30 ч. започва новото издание на проекта „Съпричастност” в Духовно-просветен център „Свети Архангел Михаил” Варна. Целта, както и в миналите издания, е духовна и психологическа подкрепа на хора от енорията и извън нея. Каним всички търсещи и страдащи наши братя и сестри, да открият и поработят над своите проблеми, да намерят в рамките на този проект конкретни решения с помощта на квалифицирани специалисти, въз основа на православното светоотеческо предание и православната психология.

Новото издание на „Съпричастност” ще се проведе в три модула, всеки от които ще има своя тема и начин на провеждане:

Първи модул: Човешкият гняв и Божията правда

Той цели широка превенция на агресията и насилието. Справянето с гнева по ненараняващ начин е важен въпрос. Голяма част от хората имат проблем с тази емоция. Тя може да унищожи комуникацията с другите, да разбие отношения. Повишаването на уменията за разрешаване на конфликтни ситуации могат да помогнат на хората за справянето с гнева.

Ще бъдат проводени три тренинг срещи по средните подтеми:
- Запознаване с емоциите. Бутони на гнева и физически сигнали - 17 юли;
- Мисловни модели, свързани с гнева: усещане за заплаха и неоправдани очаквания - 24 юли;
- Техники за справяне с гнева и разрешаване на конфликти - 31 юли.

Всяка подтема ще бъде съотнесена с примери от Библията, които да свържат психологическата теория с православната вяра. По време на срещите ще има както теоретична част, така и демонстрации, ролеви игри, работа по двойки, работа в малки групи, дискусии, библиодрама

Водещ: Милена Петрова – психолог в когнитивноповеденческата парадигма, сертифициран от Бек Институт- САЩ, консултант по зависимости, член на международната НЛП общност, заместник-председател на УС на „Асоциация за превенция и работа със зависимости – само днес”, ръководител на терапевтичен център за зависимости „Само днес”, лицензиран треньор към Гордън Тренинг Институт по програмите „Трениране на успешни младежи”,. „Трениране на успешни учители” и „Трениране на успешни родители”.

Втори модул: Лични граници и взаимоотношения

Практическият семинар „Лични граници и взаимоотношения” ще се проведе под формата на тренинг група за личностно развитие. Семинарът ще даде възможност на участниците да потърсят своите лични граници, за да могат честно да изграждат взаимоотношения без да се отчуждават, да нараняват или да разрушават връзките си с другите. Темите ще бъдат подкрепени с цитати от Библията, показващи връзката на психологическата теория и практика с непреходните християнски духовни ценности. Тематични области:
- Лични граници в човешките взаимоотношения - 5 август;
- Принципи и средства за владеене на личните граници - 12 август;
- Формиране на устойчиви граници - 19 август.

Водещ: Емилия Бойчева – православен психолог, член на Обществото на християнските психолози в България, специалист по работа със зависимости и когнитивно-поведенчески терапевт, сертифициран от Българската асоциация по когнитивно-поведенческа психотерапия; обучител по проблемите с комуникацията.

Трети модул: Животът като отговорност

Той ще бъде посветен на проблемите при възпитаването на чувството за отговорност спрямо своя живот и живота на близките ни хора. Отговорността е мярка за зрелостта на човека, затова е така важна в изграждането на личността. Модулът ще се проведе под формата на интерактивни срещи, съчетаващи теоретична част, демонстрации, работа по двойки и в малки групи, дискусии по следните теми:
- Отговорност и безотговорност;
- Отговорност към самия себе си;
- Отговорност и свобода.

Всяка тема ще бъде свързана с православното учение за сътворяването и призванието на човека и ще бъде подкрепена с примери от Св. Писание и опита на Църквата.

Водещ: иконом Василий Шаган – председател на храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил”, Варна, магистър по богословие във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Важно! Събитията в Духовно-просветен център „Свети Архангел Михаил” се провеждат съобразно с изискванията и разпоредбите, свързани с епидемиологичната обстановка в страната. Срещите по проекта ще се случват основно на двора, а при лошо време или работа, когато се налага влизане в залата, всички трябва да използват лични предпазни средства и да спазват необходимата дистанция.

Първата среща по проекта е в петък, 17 юли, от 18:30 ч. в двора на Духовно-просветния център – ул. „27 юли” № 9. Заповядайте! Няма такса за участниците.

„Съпричастност”  се осъществява по проект към Община Варна по Споразумението за сътрудничество между Варненска и Великопреславска св. Митрополия и Община Врана.

Още по темата
Още от Събития

Тодорова събота

22.03.2024 г. | протойерей Михаил Манев | Събития

Тодорова събота не е Тодоров ден. Тодоров ден се празнува на 17 февруари. Тодорова събота е, за да ни напомня, че Христос е жив. Че светиите са живи и ни помагат в нашия живот, стига да пожелаем да ги чуем. Стига да пожелаем да ги призовем да дойдат, и да не се усъмним, че е възможно...

Сбогувахме се с Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит

16.03.2024 г. | Събития

"Със съкрушени сърца, с голяма болка и дълбока скръб и тъга, но и с неизменна вяра и упование в нашия Господ Иисус Христос и даруваното ни от Него спасение, изпращаме днес, в последния му земен път, Светейшия наш отец и патриарх Неофит..."

Заупокойна молитва за Левски и загиналите за свободата на България

19.02.2024 г. | Архангел.бг | Събития

На 18 февруари храм „Св. Архангел Михаил”, Варна, беше домакин на инициативата „Разкажи ми за Дякон Левски”. Беше отслужена заупокойна молитва за загиналите за свободата на България, а в залата на втория етаж беше представена беседа за Васил Левски...

Какво се случва в центъра