Бракът e тайнство и радост от откриването на другия

19.11.2021 г.
Автор: протойерей Павел Великанов

Коментар на протойерей Павел Великанов по литургийното Евангелие от Матей, гл. 19, стих. 3-12.

И дойдоха при Него фарисеите и, изкушавайки Го, думаха Му: позволено ли е човеку да напусне жена си по всяка причина?
Той им отговори и рече: не сте ли чели, че Оня, Който отначало ги сътвори, мъж и жена ги сътвори и каза: "затова ще остави човек баща и майка и ще се прилепи до жена си, и ще бъдат двамата една плът"? Тъй че те вече не са двама, а една плът. Прочее, което Бог е съчетал, човек да не разлъчва.
Те Му казват: защо тогава Моисей заповяда да даде мъжът разводно писмо и да я напусне?
Той им отговаря: поради вашето жестокосърдие ви е позволил Моисей да напускате жените си; но отначало не беше тъй; Аз пък ви казвам: който напусне жена си, освен поради прелюбодеяние, и се ожени за друга, той прелюбодействува; и който се ожени за напусната, прелюбодействува.
Казват Му Неговите ученици: ако е такова задължението на човека към жената, няма полза да се жени.
А Той им рече: не всички възприемат тая дума, но ония, на които е дадено; защото има скопци, родени тъй от майчина утроба; има и скопци, скопени от човеци; и има скопци, които сами са се скопили заради царството небесно. Който може възприе, нека възприеме.

Тези думи от Евангелието са доста тежки за слуха на съвременния човек. И наистина, думите на Христос означават, че има само един съюз между мъжа и жената, благословен от Бога – един-единствен – а всичко, което е извън пределите му, е грях и мерзост пред Бога. Това твърдение днес за някого звучи прекалено радикално. Факт е, че има толкова много нещастни бракове, разпадащи се семейства, които, както изглежда, започват с дълбока искрена привързаност на хората един към друг, и после изведнъж, след прекрачване на определена фатална линия, всичко изчезва, разрушава се и се разпада.

Всъщност тайнството на брака е един удивителен и много ефективен инструмент за промяна на хората, промяна не само на тяхното отношение един към друг, но преди всичко на отношението им към Бога. В истинския правилен здрав християнски брак има постоянна борба на съпрузите срещу неверието един към друг, срещу неверието, че обектът на твоята любов е достоен за тази любов, срещу неверието, че той може да стане по-добър, срещу неверието, че ще имате достатъчно сила, търпение и кротост, за да издържите до себе си другия човек.

Истинският брак винаги е тайнство и радост от откриването на другия. Откриване на другия не е като присвояване или използване на един човек от друг, а откриване на другия като тайната на божествената милост, на онази милост, която човек започва да изпитва тук и сега в този брачен съюз.

Апостол Павел не се поколебава да сравни отношенията между съпрузите с живота на самата Църква. За него бракът не е просто инструмент за възпроизвеждане на поколенията, а преди всичко е образът на малката църква, самото тяло на Христос. Именно от тази близост на християнския брак със самия Бог, произтича неговата святост. А ако бракът е свят, тогава е разбираемо защо не може да бъде разтрогнат. Той разкрива в нашия живот тайната на Светата Троица – тайната на абсолютно жертвената и безкористна любов на божествените Лица едно към друго, любовта, в която няма нищо свое, няма нищо лично, но всичко принадлежи един на друг.

Дай ни, Господи, мъдрост, сила и търпение, за да създадем истински християнски брак, който във всяко семейство може да се превърне в бърза стълба към постигането на вечно блаженство още тук, на земята.

Източник: pravmir.ru
Превод: Архангел.бг

Още от Любов и брак

Любов или увлечение

14.02.2022 г. | свещеник Василий Куценко | Любов и брак

За съжаление, думата "любов" днес се обезценява толкова много, че може просто да "правите любов", може да "се влюбите, а след това да се разлюбите"… Какво всъщност празнуваме в Деня на св. Валентин?...

В любовта първо се движиш към Бога

26.02.2019 г. | Митрополит Атанасий Лимасолски | Любов и брак

Любовта към ближния е последица от любовта към Бога. Същото става и в брака. В противен случай ще се обърнат един към друг, ще отдадат цялата си любов на нея или него, и тогава, ако единият не погълне или унищожи другия, ще го превърне в идол. Това е много тежка болест...

Струва ли си да бъдат венчавани всички желаещи?

06.06.2018 г. | Подготвил: Юрий Пущаев | Любов и брак

Тайнството Венчание се извършва веднъж, но през целия по-нататъшен живот храни благодатно семейството, удържа от грешки... А впоследствие, когато всички кризи са преодолени, благодатта на Венчанието вече утешава и радва теб и цялото семейство...

Какво се случва в центъра