Завърши майсторският клас по иконопис за деца „Образът на св. Николай Чудотворец”

31.08.2023 г.
Автор: Архангел.бг

На 27 август след светата Литургия в храм „Св. Архангел Михаил” бяха осветени иконите на майсторския клас по иконопис за деца, който се проведе за четвърти път в Духовно-просветния център към храма.  Тази година майсторският клас беше посветен на образа на св. Николай Мирликийски Чудотворец. В него се включиха 21 деца и младежи, които за две седмици се запознаха с етапите и техниките, използвани в иконописта, и ги приложиха на практика, като изработиха своя икона на светителя Николай. Техни наставници в трудната задача бяха иконописците Диян и Илка Димитрови, ръководители на курса по иконопис към Духовно-просветния център. 

 

За да изпишеш образа на някой светец, казват иконописците, трябва добре да го познаваш. Затова още в първия ден, след като заедно със свещеника се помолиха на Бога, да им помага в предстоящия труд, участниците в курса пристъпиха към работа. Те се изгледаха презентация, представяща изпълнения с премеждия, но и с много чудеса живот на св. Николай. Разбраха защо го наричат защитник на затворниците и несправедливо осъдените, борец срещу глада, спасител на девойките и защитник на децата, и за всеки стана ясно защо е толкова почитан и обичан този светец и неслучайно често е изобразяван редом до Пресвета Богородица и Иисус Христос.  

 

В края презентацията беше представена и иконата, която предстои да изпишат участниците по време на майсторския клас. Беше разяснено символното значение на одеждите на св. Николай като епископ, а също и защо държи държи Евангелието с помощта на омофора и с жест на ръката посочва към него  словото Божие. Изборът на икона, както обясниха ръководителите, надгражда уменията на курсистите (повечето от тях са участвали и в четирите издания на този мастър клас), като този път основното умение, което ще придобият, е изписването на старческо лице. 

 

След това всяко дете получи грундирана дъска и започна подготовката за изписването на иконата очертаване и гравиране на образа и покриване на останалата част от дъската с байц. За втория ден беше оставено позлатяването на фона и на ореола, а за да не се повредят до завършването на иконите, позлатените участъци бяха лакирани. А защо първо се полага позлатата, ръководителите обясниха, като напомниха, че всеки иконописец наподобява творческия процес при сътворението на света. Както Бог в самото начало твори светлината, така и златното покритие на иконата напомня за тази вечна светлина в Неговото царство, към което сме устремени и ние, а светците вече са го постигнали. След това се изписват одеждите и всичко от тварния свят, а накрая се изписва и човешкото лице.  

И така, всеки ден децата започваха работа с молитва и стъпка по стъпка се стремяха да наподобят образа на св. Николай. След позлатата започна полагането на цветовете. Следвайки съветите на своите ръководители, първо нанесоха основните цветове на одеждите на светеца, а след това се научиха как да разбъркват и нанасят различните нюанси, добавяйки светлина във всеки следващ слой и детайл.  

 

Последните три дни от курса, след изписването на всичко друго, бяха посветени на изписването на лицето на светителя Николай. Малките иконописци вече знаят, че когато изписваме иконите, нямаме за цел само да пресъздадем външния образ. Както при нанасянето на цветовете на одеждите се тръгва от най-тъмния цвят и се стига до светлината, така и при създаването на образа се тръгва от материята, от земното, за да се стигне до духовното и божественото в образа на човека. 

 

Всички участници в майсторския клас се справиха по своя тайнствен начин светецът се откри на всяко дете и то можа да завърши неговия образ на своята икона. Достойнствата на постиженията на участниците в курса видяха всички, събрали се на Литургията в неделя в храм „Св. Архангел Михаил. Тогава иконите на малките иконописци бяха осветени. Към певците се присъединиха и много младежи, прилагайки уменията си от друг курс в Духовно просветния център  Източно църковно пеене за младежи. В своята проповед по Евангелския текст за богатия юноша, който питал Христос как да наследи „живот вечен”, иконом Георги Стоименов се обърна към младежите и всички присъстващи с думите: 

 

В днешно време е толкова лесно да видим, да поискаме, да консумираме... Достатъчно е да извадим телефона си от джоба, за да намерим онова, което искаме и търсим... Ами ако трябва да оставим телефона си настрани? За да сме по-близо до Бога. Колко от нас биха сторили това? Нещо елементарно... Но е толкова трудно!... Да кажем – една седмица няма да го ползваме, защото ще отделим време за молитва, за рисуване, за уроци по пеене... Колко от нас биха могли да издържат? (цялата проповед вж. ТУК) 

Децата и младежите, които нарисуваха тези икони, са наистина много добри и талантливи. Аз през цялото време ги наблюдавах. Бяха много постоянни и мисля, че всички се справиха прекрасно с пресъздаването на образа на св. Николай. Пожелавам им да продължават в същия дух, да не се отказват, защото талантите, които сме призвани да развиваме в себе си, имат нужда и от много труд и постоянство. Така че бъдете постоянни не само в рисуването, а във всичко, с което се залавяте във вашия живот. И тогава Бог чрез Дух Светий ще ви подкрепя, ще ви насочва и ръководи към вашето лично спасение и към царството Божие. 

 

Ръководителят на проекта Илка Колева-Димитрова благодари на отец Георги за добрите думи, отправени към децата, и за това, че беше съпричастен и ги окуражаваше по време на майсторския клас. Но най вече благодари, разбира се, на всички участници, които за две седмици се справиха с възложената нелека задача. Покани ги да се включат в курса и следващата година, когато ще могат да се научат как се изписва образът на св. Йоан Кръстител. 

 

 След това Диян Димитров награди всяко от децата с Диплом за участие в майсторския клас. С вълнение всеки поемаше своята икона на светителя Николай Чудотворец, за да я отнесе в своя дом и пред нея да отправя молитви цялото семейство. 

Дай Боже, това докосване до вечното и святото по време на майсторския клас да остави своята следа в живота на децата и да им помогне да изградят своите отношения както с Бога и светците, така и с хората около тях.  

 

Как премина майсторският клас вижте в ГАЛЕРИЯТА 

 

Проектът се провежда с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и със съдействието на Община Варна.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - юни, 2024

05.06.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Хората виждат Бога от различно разстояние. Бог може да бъде видян и съвсем отблизо, но за тази цел очите на душата трябва да се очистят. Как да придобием духовното зрение да прозрем, че сме се отделили се от Бога...

Подготовка за празника на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владиславово” - Варна

14.05.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 18 май (събота) 2024 година се организира доброволческа инициатива за почистване и подготовка за празника на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владислав Варненчик”, местност „Ментеше”, гр. Варна. Подробности - в статията...

Започва вторият модул в Детска школа „Кандилце”

07.03.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Темата на модула е Възкресението на Господ Иисус Христос. Заниманията ще се провеждат всяка неделя от 11:30 ч. в храм „Св. Архангел Михаил”. Поканени са и двете възрастови групи заедно с родителите. Първата тема: Началото на поста. Защо постим? Чудото на Свети Теодор Тирон...

Какво се случва в центъра