Духовно просветен център

Страстите в природата на човека

01.09.2021 г.
източник: yaplakal.com
Автор: Архангел.бг

Продължават срещите на живо по програмата „Съпричастност” - 2021 г. в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” Варна. След известна промяна в графика, последният тренинг с психолозите Емилия Бойчева и Милена Петрова се отложи (ще съобщим допълнително датата на провеждането му). Сега продължаваме с модула, в който водещ е отец Василий Шаган – за духовните капани, в които попадаме, когато множеството наши страхове се превърнат в страсти. Първата тема е по-обща – „Страстите в природата на човека”. Страстите като духовни болести и страдание за душата.

Какъв е бил човекът преди грехопадението и какво е станало с душата му след това? Как се раждат страстите и кои са основните страсти според св. Марк Подвижник и според св. Григорий Палама? Как естествените свойства на душата се превръщат в страсти и кой е единственият начин да се излекува човешката душа? Възможно ли е да се обновим, по думите на апостол Павел?

За преображението чрез очистване от греховете и бдителност на ума и други важни въпроси може да чуете в предварителния запис с отец Василий. А ако темата ви интересува и имате въпроси, заповядайте на 3 септември от 18.30 ч. в.

Препоръчваме предварително да изгледате прикачения видео файл:

Още от Събития

Страхът като постоянен спътник на човешката природа. Страх и дръзновение

09.09.2021 г. | Архангел.бг | Събития

Срещите по програмата „Съпричастност - въпроси и отговори. Пастирска грижа” продължават с модула, в който говорим за духовните капани, в които попадаме, когато множеството наши страхове се превърнат в страсти. Водещ – отец Василий Шаган.

Себеизразяване: подчинение; неумолими стандарти

19.08.2021 г. | Архангел.бг | Събития

В какви капани ни водят страховете при незадоволена базова нужда от себеизразяване? Какъв е произходът на тези страхове и как се проявяват в партньорските отношения? Какви са неадаптивните стратегии за справяне и как да се освободим от тях?

Автономност: зависимост; уязвимост

12.08.2021 г. | Архангел.бг | Събития

Шестият тренинг от поредицата „Житейските капани на нашите страхове” ще обърне внимание на страховете от зависимост и уязвимост, които се появяват в резултат на незадоволената нужда от автономност...

Какво се случва в центъра

Любов и брак

Женските избори