Страстите в природата на човека

01.09.2021 г.
източник: yaplakal.com
Автор: Архангел.бг

Продължават срещите на живо по програмата „Съпричастност” - 2021 г. в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” Варна. След известна промяна в графика, последният тренинг с психолозите Емилия Бойчева и Милена Петрова се отложи (ще съобщим допълнително датата на провеждането му). Сега продължаваме с модула, в който водещ е отец Василий Шаган – за духовните капани, в които попадаме, когато множеството наши страхове се превърнат в страсти. Първата тема е по-обща – „Страстите в природата на човека”. Страстите като духовни болести и страдание за душата.

Какъв е бил човекът преди грехопадението и какво е станало с душата му след това? Как се раждат страстите и кои са основните страсти според св. Марк Подвижник и според св. Григорий Палама? Как естествените свойства на душата се превръщат в страсти и кой е единственият начин да се излекува човешката душа? Възможно ли е да се обновим, по думите на апостол Павел?

За преображението чрез очистване от греховете и бдителност на ума и други важни въпроси може да чуете в предварителния запис с отец Василий. А ако темата ви интересува и имате въпроси, заповядайте на 3 септември от 18.30 ч. в.

Препоръчваме предварително да изгледате прикачения видео файл:

Още от Събития

Храмов празник на Морски храм „Св. Николай Чудотворец”

03.12.2021 г. | Архангел.бг | Събития

Наближава празникът на храм „Св. Николай Чудотворец”. Да го отбележим с празнична вечерня и акатист към светителя на 5 декември, а в самия ден с Архиерейска света Литургия и военноморски ритуал с водосвет и молебен.

Архангеловден - 2021

09.11.2021 г. | Архангел.бг | Събития

Не знаем , дали е имало конкретен повод, българите във Варна да изберат за патрон на своя храм архистратиг Михаил, предводителя на безплътните ангелски сили, но може да предположим, че са търсили в негово лице силен пример за отстояване на правдата и вярата в Бога.

Храмов празник на храм „Св. Архангел Михаил” Варна

05.11.2021 г. | Архангел.бг | Събития

8 ноември - храмов празник на първата българска църква във Варна - „Св. Архангел Михаил”, открита през 1865 г. в сградата на българското училище в града...

Какво се случва в центъра