Страстите в природата на човека (+Видео)

01.09.2021 г.
източник: yaplakal.com
Автор: Архангел.бг

Продължават срещите на живо по програмата „Съпричастност” - 2021 г. в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” Варна. След известна промяна в графика, последният тренинг с психолозите Емилия Бойчева и Милена Петрова се отложи (ще съобщим допълнително датата на провеждането му). Сега продължаваме с модула, в който водещ е отец Василий Шаган – за духовните капани, в които попадаме, когато множеството наши страхове се превърнат в страсти. Първата тема е по-обща – „Страстите в природата на човека”. Страстите като духовни болести и страдание за душата.

Какъв е бил човекът преди грехопадението и какво е станало с душата му след това? Как се раждат страстите и кои са основните страсти според св. Марк Подвижник и според св. Григорий Палама? Как естествените свойства на душата се превръщат в страсти и кой е единственият начин да се излекува човешката душа? Възможно ли е да се обновим, по думите на апостол Павел?

За преображението чрез очистване от греховете и бдителност на ума и други важни въпроси може да чуете в предварителния запис с отец Василий. А ако темата ви интересува и имате въпроси, заповядайте на 3 септември от 18.30 ч. в.

Препоръчваме предварително да изгледате прикачения видео файл:

Още от Нашата вяра

Обединяващата сила на Христовия Кръст

07.04.2024 г. | Навпактски митрополит Йеротей (Влахос) | Нашата вяра

Чрез Кръста хората се съединяват един с друг. Това действително се случва в Църквата, където хората от различни националности стават братя помежду си и членове на Тялото Христово...

Кръстът - основа на църковния начин на живот

07.04.2024 г. | Митрополит Йеротей (Влахос) | Нашата вяра

Животът на Църквата е кръстен, т.е. той е основан и утвърден на Кръста, и от него се напоява. И православното християнство се явява кръстоносене, приковаване и пребиваване на Кръста. Това се чувства непрестанно. Затова, който е разпънат на Кръста, е свободен.

Свети Григорий Палама като изразител на исихастката традиция на Света Гора

31.03.2024 г. | Митрополит Йеротей (Влахос) | Нашата вяра

... има три етапа на духовното усъвършенстване. Всички, които пристигат на Атон, започват с дълбоко покаяние и очистване на сърцето, вследствие на което достигат до просвещение на ума, т.е. до непрестанна умна молитва, и чак тогава някои от тях се сподобяват да съзерцават Бога...

Какво се случва в центъра