Страхът от смъртта и безстрашието. Победата над смъртта

29.09.2021 г.
източник: pravlife.org
Автор: Архангел.бг

Срещите по програмата „Съпричастност – въпроси и отговори. Пастирска грижа” за 2021 г. завършват. В петък е последната среща от втория модул, в който с отец Василий Шаган говорим за духовните капани, в които попадаме, когато не разпознаваме или не признаваме нашите страхове. Беше изяснено как се пораждат страстите, като изкривяват естествените сили на душата, което разболява човека духовно. Изгубил страха Божий, той изгубва и мира в душата си – досегът с греха поражда в него постоянно безпокойство. И както стана ясно, единственото лечение на това страдание е възстановяването на връзката ни с Бога, и с Негова помощ, стъпка по стъпка, да се освободим от страховете и страстите и да възвърнем свободата си.

Разбира се, темата за страха би останала неизчерпана, ако не се обърне внимание на най-големия страх на човека – страха от смъртта. Именно за това става дума в последното видео по програмата „Съпричастност“. Какви възгледи има за смъртта и защо християнската гледна точка е истината по този въпрос? Какво Бог е направил с нашата смъртност? Как е възможен животът след животаи как да се справим с естествените ни притеснения от смъртта? Във видеото се дават конкретни стъпки за превъзмогване на страха от смъртта. Тя е неприемлива катастрофа, поразила човешката природа при грехопадението, но бягството от този факт не е спасение. Затова е важно да помним смъртта и да живеем като свидетели на истината за човека, подготвяйки се за срещата ни с Бога.

А ако темата ви интересува и имате въпроси, които искате да обсъдите с отец Василий, заповядайте в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” - Варна на 1 октомври от 18.30 ч.

За да има повече време за въпроси, препоръчваме предварително да изгледате прикачения видео файл:

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива – януари, 2022

08.01.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат първият брой на „Алтернатива” за 2022 г. Настъпването на новата година е чудесен повод да оценим отминалото и да се подготвим за бъдещето. Важно е да посрещнем не „поредната”, а именно една нова година...

„Празнични икони” - нова рубрика на канала Архангел.бг Варна

30.12.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В първия епизод от поредицата представяме иконографията на Рождество Христово. Какво ни разказва тази празнична икона? Какво е изписано върху нея и умеем ли правилно да „прочетем” написаното?

Въведителни беседи преди кръщение. 3 част

26.12.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Кой е Иисус Христос? Откъде знаем за Бога и за Христос? Има ли критерий за правилното разбиране на Библията? Какво представлява Преданието? Как тази свещена история се явява актуална и днес? На тези и други важни въпроси може да намерите отговор в поредния епизод от „Въведителните беседи”...

Какво се случва в центъра