Духовно просветен център

Започваме проект за духовна и психологическа съпричастност

16.11.2015 г.
Автор: Десислава Неделчева

Лесен начин за връзка със свещеник и психолог от вкъщи по всяко време

Това e отделен модул в сайта „Архангел. бг” за връзка с двама свещеници и трима психолози.

Имаме конкретен проблем и няма нужда да отлагаме търсенето на решение. Задаваме своя въпрос към духовника или психолога. Има възможност веднъж месечно и за среща на живо в залата на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”.

Понякога Църквата трудно разпознава и не може да реагира адекватно и навреме на болезнените проблеми на съвременния технологичен човек. Ние искаме с конкретно действие да открием начин за справяне с хилядите духовни и психологически неразбории в ежедневието – въпроси за търсенето на Бог, за смисъла на живота, за изповедта, кръщението, литургията, причастието, скръбта от загубата на близък човек, самотата, депресията, тревожността, паниката, зависимостите и много други.

В днешно време трудно намираме човек, с когото да споделим и да получим внимание и подкрепа. Проектът „Съпричастност. Въпроси и отговори” е една начална стъпка на заинтересованост и предлагане на грижа за душата.

Могат да се задават въпроси в три посоки: пътища на Православието – православна лечебница, защо и как да участваме в живота на православната общност и др.; консултиране по проблемите на семейството и брака, деца-родители, възпитание; консултиране по проблемите на зависимостите – наркомании, алкохолизъм, съ-зависимости и др.

Надяваме се проектът да е подадена ръка за онези, които са затворени в едно интернет-битие и трудно излизат от него, както и по-лесен начин за разговаряне в сравнение с изгубената традиция на църковното общуване и често тежкото пристъпване в пределите на църквата.

Отговорите на свещениците и психолозите се получават в рамките на три дни. Всеки от питащите и отговарящите получава съобщение, че има въпрос и той е приет, както и че се очаква и получава отговор. Всички читатели на сайта могат да четат въпросите и отговорите. Въпросите могат да бъдат и анонимни. Специалистите обаче са с личните си имена и отговорности.

Проектът на Духовно-просветния център „Съпричастност. Въпроси и отговори” се финансира от Фондация „Комунитас”.
 

 

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - септември, 2020

05.09.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Празниците на Църквата ни помагат не само да се докоснем до вечността на Божието царство, но обръщат погледа ни и към нашия живот. Надяваме се, че статиите в новия брой ще бъдат добър повод за размисъл в началото на Църковната нова година...

Животът като отговорност - трети модул в „Съпричастност”

28.08.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Третият модул на „Съпричастност” започва. В сряда, 2 септември, от 18:30 ч. е първата среща на тема: „Отговорност и безотговорност в нашия живот”. Водещ: иконом Василий Шаган. Мястото е известно – в двора на Духовно-просветния център, ул. „27 юли” № 9.

Олицетворение на чистотата

14.08.2020 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Образа на Пресвета Богородица – нейната външна красота и изключителна вътрешна чистота и кротост – ще се опитат да наподобят участниците в интензивния курс по иконопис за деца....

Какво се случва в центъра