Започваме проект за духовна и психологическа съпричастност

16.11.2015 г.
Автор: Десислава Неделчева

Лесен начин за връзка със свещеник и психолог от вкъщи по всяко време

Това e отделен модул в сайта „Архангел. бг” за връзка с двама свещеници и трима психолози.

Имаме конкретен проблем и няма нужда да отлагаме търсенето на решение. Задаваме своя въпрос към духовника или психолога. Има възможност веднъж месечно и за среща на живо в залата на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”.

Понякога Църквата трудно разпознава и не може да реагира адекватно и навреме на болезнените проблеми на съвременния технологичен човек. Ние искаме с конкретно действие да открием начин за справяне с хилядите духовни и психологически неразбории в ежедневието – въпроси за търсенето на Бог, за смисъла на живота, за изповедта, кръщението, литургията, причастието, скръбта от загубата на близък човек, самотата, депресията, тревожността, паниката, зависимостите и много други.

В днешно време трудно намираме човек, с когото да споделим и да получим внимание и подкрепа. Проектът „Съпричастност. Въпроси и отговори” е една начална стъпка на заинтересованост и предлагане на грижа за душата.

Могат да се задават въпроси в три посоки: пътища на Православието – православна лечебница, защо и как да участваме в живота на православната общност и др.; консултиране по проблемите на семейството и брака, деца-родители, възпитание; консултиране по проблемите на зависимостите – наркомании, алкохолизъм, съ-зависимости и др.

Надяваме се проектът да е подадена ръка за онези, които са затворени в едно интернет-битие и трудно излизат от него, както и по-лесен начин за разговаряне в сравнение с изгубената традиция на църковното общуване и често тежкото пристъпване в пределите на църквата.

Отговорите на свещениците и психолозите се получават в рамките на три дни. Всеки от питащите и отговарящите получава съобщение, че има въпрос и той е приет, както и че се очаква и получава отговор. Всички читатели на сайта могат да четат въпросите и отговорите. Въпросите могат да бъдат и анонимни. Специалистите обаче са с личните си имена и отговорности.

Проектът на Духовно-просветния център „Съпричастност. Въпроси и отговори” се финансира от Фондация „Комунитас”.
 

 

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - декември, 2022

05.12.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В навечерието на празника на Морския храм във Варна темата на броя насочва вниманието към светителя Николай Мирликийски Чудотворец и неговия живот - „правило на вярата и образец на кротостта”, „хранител на гладните, радост на скърбящите, застъпник на сираците”

Съпричастност - 2022. Как да обичаме себе си и ближния?

29.11.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Общата тема в новото изданието на „Съпричастност” засяга основополагащо и жизнено важно умение – как да обичаме себе си, без да изпадаме в гордост, егоцентричност и самолюбие, които биха накърнили нашите отношения с ближните. Начало - 9 декември в 18.30 ч. Заповядайте!

Фотопътешествие до Двореца в Балчик

14.11.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Младежи от майсторския клас по фотография „Вяра и семейство“, организиран от Духовно-просветния център, проведоха практически занимания в Двореца в Балчик - място, впечатляващо със своята красота, но също така и пазещо спомен за много исторически събития

Какво се случва в центъра