С поклонническо пътуване до Каварна започнаха летните младежки дейности в Духовно-просветен център„Св. Архангел Михаил”

04.07.2021 г.
Автор: Архангел.бг

Дойде краят на учебната година и за най-големите. В Духовно-просветния център тя по традиция приключва с финала на ораторския форум „Св. Климент Охридски”, след което започват летните дейности за младежите.

Разбира се, първата от тях е младежкото поклонническо пътуване до Каварна на 1 юли. В този ден Църквата чества паметта на св. безсребърници Козма и Дамян, живели в околностите на Рим и загинали за Христа през 284 година при управлението на император Карин. В тяхна чест през VI век в крепостта Бизоне – на хълма над морето, близо до днешна Каварна, християните издигнали храм и точно тази древна базилика е целта на пътуването ни всяка година. От храма сега са останали само основите, но християните от гр. Каварна, водени от отец Василий Селемет, всяка година на 1 юли се изкачват на хълма (наричан днес Чиракмана) и отслужват акатист на светите безсребърници. Към тях се присъединяваме и ние, и други християни от Варна, Добрич и Шабла.

Тази година в групата се включиха 22-ма младежи от Варна, Белослав и Добрич. На 30 юни пристигнахме в Каварна малко преди вечерната служба в храм „Св. Успение Богородично”. Младежите също се включиха в празничната вечерня в чест на св. Йоан Рилски (на 1 юли празнуваме и връщането на мощите на светеца от Търново в Рилския манастир). А след това разпънаха палатките, в които ще нощуват и приготвиха вечерята. След вечеря дойде ред за кратък тренинг за сплотяване и сприятеляване на групата с психолога Милена Петрова. Но тъй като вечерта напредваше, а предстоеше рано ставане, скоро всички се прибраха в палатките и стаите.

Рано сутринта на 1 юли, в 5.00 ч., литийното шествие потегли към върха. Там към нас се присъединиха отец Велико от Добрич и отец Павел от Шабла и заедно с отец Василий отслужиха акатиста на светите лечители и безсребърници Козма и Дамян. Върнахме се в града и след вкусната закуска в двора на храма групата се сбогува с любезните домакини и продължи към нос Калиакра. Разбира се, последният и очакван момент от програмата беше и плажът. (вж. снимки в ГАЛЕРИЯТА)

Изморени, но доволни, пътувайки по обратния път към Варна, младежите споделяха в автобуса, че биха искали да продължат срещите си през лятото, и сме сигурни, че ще го направят. Още повече, че лятото тепърва започва и предстоят още доста събития в програмата на духовно-просветния център.

Във втората половина на юли, от 19 до 23, ще се проведе традиционният пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи” с ръководител художника Радко Мурзов. Изложбата с творбите на младите художници ще бъде открита в двора на духовно-просветния център на 27 юли – деня на освобождението на Варна.

Август ще започне с Православния младежки форум (от 3 до 8 август). В три от дните младежите ще се включат в поклонническия поход „Рилския Чудотворец”, а след това програмата на форума ще продължи в Троянския манастир.

Веднага след форума от 9 август в духовно-просветния център ще започне второто издание на интензивния мастър клас по иконопис под ръководството на Диян Димитров и Илка Колева – Димитрова. Тази година участниците в него, запознавайки с етапите и техниките, прилагани в иконописта, ще изработят своята първа икона на Господ Иисус Христос.

В края на месеца предстои нещо ново в програмата на центъра, което ще вдъхнови младежите, почитатели на народното творчество – участие в XIII международен фестивал на фолклорната носия в Жеравна от 20 до22 август.

И накрая, летните младежки дейности ще завършат отново в Каварна. В началото на септември там ще се проведе второто издание на Младежкия музикален семинар, по време на който чрез музиката и песни на християнска тема участниците ще се приобщават към нашите традиции, култура и вяра.

Очаквайте подробности и информация за всяко едно от събитията на нашия сайт.

Събитията се осъществяват с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и с подкрепата на Община Варна.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Отново по стъпките на Рилския Чудотворец

11.08.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Завърши младежкото поклонническо пътуване до Рилския манастир, организирано от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан....

Мастър клас по иконопис за деца: „Образът на Архангел Михаил”

29.07.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Започва набиране на участници за третия Мастър клас по иконопис за деца. Желаещите трябва да са на възраст от 11 до 18 г. с изразени творчески умения, повишен интерес към изобразителното изкуство и към тематиката на курса...

С децата от Сдружение „Милосърдие за теб”

15.07.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Надяваме се, че наученото в Духовно-просветния център е обогатило както познанията им за историята на града, в който живеят, така и духовния им кръгозор и възможностите за личен избор в житейските ситуации, които им предстоят...

Какво се случва в центъра