Духовно просветен център

Икона на Пресвета Богородица за храма в град Тараклия

10.05.2017 г.
Автор: Архангел.бг

Приключи поклонническото пътуването до Молдова, организирано от Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Групата вярващи, водена от иконом Василий Шаган, взе участие в празника на град Тараклия на 6 май, в чест на 200-годишнина от построяването на храма „Св. Георги Победоносец”, и дари копие на иконата на Пресвета Богородица Вратарница в знак на духовното ни единство с българите в Бесарабия.

Покана за това събитие получихме през месец март, когато в Неделя Кръстопоклонна ни гостуваха българи от Тараклия, водени от протойерей Николай Ворническу, на път за Атон с цел да поканят игумена на Зографския манастир на своя празник. Тогава се роди идеята да подарим втора икона на християните в Тараклия (след първата, на св. Георги, която подарихме миналата година). Изборът сега бе чудотворната икона на Пресвета Богородица Вратарница, а с изписването на копието се зае отново Петранка Аврамова, варненски иконописец. В Светлата седмица след Възкресение Христово група вярващи от Тараклия и Варна отнесе иконата на Света Гора. Там копието беше осветено при чудотворния образ на Божията Майка в Иверската света обител.

В навечерието на празника на Тараклия християни от Варна отпътуваха за Молдова с иконата на Богородица. На 5 май беше организирано официално посрещане в центъра на града. Иконата, съпътствана от многолюдно шествие беше отнесена в храма и много вярващи от града й се поклониха още същия ден. Празничната литургия на 6 май отслужи Негово Високопреосвещенство Кагулският и Комратски епископ Анатолий заедно с много свещеници от Бесарабия, а от българска страна – иконом Василий Шаган и йеромонах Козма, по благословение на арх. Амвросий, игумен на манастира „Св Георги Зограф” на Света Гора. Сред официалните гости беше и президентът на Република Молдова Игор Додон. В службата взе участие и хорът за източно църковно пеене при храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна, под ръководството на Мартин Димитров. Храмът беше препълнен с вярващи, които имаха възможност да се насладят на песнопенията във византийски стил.

В следващите 2 дни българската групата посети храмовете в селата Копчак и Кайраклия, манастира в гр. Чадър-Лунга, участва в св. Литургия в гр. Твърдица, а на връщане се поклони на мощите на св. Параскева и св. Василий Велики в Яш. 

Още снимки - в Галерията.
Видео от събитието - тук
Поздравително обръщение на о.Василий Шаган към жителите на Тараклия - тук

Още по темата
Още от Събития

На добър час!

15.09.2020 г. | Архангел.бг | Събития

Първият учебен ден дойде и на двора на Първото българско училище във Варна. Съпричастни на своя празник ни направиха IV-е клас от СУ „Св. Климент Охридски”. Успех деца – плодотворна да е новата година! Бог да закриля и окрилява вас и вашите учители!

Свети благоверен цар български Тривелий (Теоктист) – хан Тервел

15.08.2020 г. | Архангел.бг | Събития

В ранната утрин на 15 август 718 г. над арабските войски се изсипва вихрушка от стрели, а след тях връхлита българската конница. Тервел напада арабите изневиделица в гръб и докато съмне, според пестеливите думи на Теофан Изповедник: „българите…избили 22 хиляди араби”...

Мастър клас за деца: „Образът на Пресвета Богородица”

05.08.2020 г. | Архангел.бг | Събития

В навечерието на Успението на Божията Майка от 12 август започва нова дейност в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна – мастър клас по иконопис за деца от 10 до 18 г. под надслова „Образът на Пресвета Богородица”...

Какво се случва в центъра