Изложба „Българската писменост: Житие и слово на св. Софроний Врачански”

01.06.2019 г.
Автор: Архангел.бг

На 31 май в Духовно-просветен център „Св. Архангел. Михаил” – Варна беше открита изложбата „Българската писменост: Житие и слово на св. Софроний Врачански”. Поводът е 280-та годишнина от рождението на свети Софроний Врачански, която честваме през 2019 г.

Чрез изложбата Духовно-просветният център има за цел да се съхрани паметта за този велик българин, направил всичко възможно, за да имаме вяра, език и писменост през един от най-трудните периоди в българската история. Проследяват се основните моменти от житието и книжовното дело на светителя. Включени са тематични пана, карти, старопечатни книги, портрети и факсимилни издания на основните произведения на св. Софроний.

На откриването гости бяха г-жа Румяна Лазарова, старши експерт по обществени науки и гражданско образование и религия в РУО Варна, г-жа Радка Тодорова, началник отдел „Младежки дейности” в Община Варна, г-жа Монка Николова, директор на ЦПЛР-ОДК Варна, Кольо Хубенов, историк и уредник в Музея на Възраждането (РИМ Варна), а също така и учениците от две паралелки 8-ми клас на Варненската търговска гимназия със своята учителка г-жа Димитрова.

Гостите приветства иконом Василий Шаган, ръководител на Духовно-просветния център, като предаде благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан, който бе възпрепятстван да присъства лично, както и благопожеланията му за успеха и полезността на изложбата. В откриването се включи и хорът за източно църковно пеене при храм „Св. Николай Чудотворец” с диригент Мартин Димитров, като изпълни тропар на Възкресение Христово и тропара, прославящ св. Софроний Врачански. (АУДИО)

Отец Василий сподели също така и своя първи досег с делото на св.Софроний, още преди да научи кой всъщност е той. Като бесарабски българин в Молдова (тогава част от Съветския съюз), той не бил чувал за светеца, а и нямало как в атеистичния режим по онова време, но сред българите в родния му гр. Тараклия се пазели няколко стари екземпляра на една много важна книга – „Софронията”, както те я наричали. На различни събирания на общността там – и по радостни поводи, и на погребения, те отваряли книгата и четели оттам тълкуванията на Евангелието, преведени някога от св. Софроний. По този начин си спомняли за своите предци и поддържали връзката със своите корени и своята далечна родина.

Своеобразно потапяне в отминалите стари времена и преход към темата и съдържанието на изложбата беше предисловието на „История славянобългарска” в изпълнение на Никита Леонид Владимирова от школата „Златното ключе” към ЦПЛР-ОДК Варна с ръководител Сия Папазова. След това уредникът на изложбата Борислав Аврамов разясни най-общо целта на традиционната изложба „Българската писменост” като част от просветната дейност на центъра, намиращ се в сградата на първото българско училище във Варна, и защо тази година тя е посветена на св. Софроний Врачански.

Многообразна е дейността на епископ Софроний Врачански. Неговия образ е трайно вграден в националната ни идентичност като образец за духовник, учител, книжовник и просветител. 30 години е свещеник в родния Котел, 20 от които преподава на децата „книжное учение”. Всяка неделя поучава в храма на народен български език, преписва дамаскини и часослови, прави и първия препис на „История славянобългарска”. През 1794 година е ръкоположен за Врачански епископ и 10 години управлява Врачанската епархия. Но неговото дело е ценно и с това, че се явява документално свидетелство за епохата, за която нямаме почти никакви данни, както за живота и бита на народа, така и за състоянието на духовната култура тогава. В него виждаме отразен края на средновековния ръкописен начин на разпространяване на книгите и прехода към новото време, когато с печатното слово книгата става широко достъпна за хората и започва период на масово просвещение. В крак с това ново време епископ Софроний през 1806 година издава първата българска печатна книга – своя превод на сборника с неделни проповеди „Кириакодромион” („Неделник”) на Никифор Теотокис, като в нея полага основите на новобългарския език. Напуснал своята епархия в тежкото и смутно кърджалийско време, той се надява по този начин до неговото паство да достигне проповедта на Евангелието. Макар и в емиграция големият български архиерей и книжовник продължава своята дейност за укрепване на християнската вяра и за издигането на християнската нравственост и гражданска култура на българския народ. Той се явява и първият български дипломат по онова време и като такъв изпраща писма до руското правителство с призив Русия да спомогне за освобождението на България.

Тези и още много факти за живота на богоблажения нащ отец, просветител и възродител може да научим от изложбата „Българската писменост: Житие и слово на св. Софроний Врачански”. Тя се осъществява с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, с подкрепата на Дирекция „Култура и духовно развитие” на Община Варна, със съдействието на Регионален исторически музей – Варна и на Градска художествена галерия – Пловдив. Насочена е към ученици, граждани и гости на гр. Варна и ще продължи до 30 ноември 2019 г. Побързайте, записването за групови посещения вече започна.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Част от цялото. Летен младежки форум - 2019 (1)

12.08.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Летният младежки форум се проведе от 3 до 9 август под надслова „Част от цялото”. За няколко дни младежите станаха част от живота на Църквата. В личен опит те имаха възможност да се убедят, че това е живот настоящ, динамичен и вълнуващ...

С творческо вдъхновение в навечерието на празника

25.07.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Завърши детският пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”. Може да видите картините на младите художници съвсем скоро, изложбата се открива на 27 юли. Празничният ден ще премине при следната програма...

Алтернатива, юли 2019

09.07.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат юлският (237) брой на „Алтернатива”. Християнството като път и темата за вечността не са нови теми в списанието, но сега те са изведени като тема на броя...

Какво се случва в центъра