Храмов празник на храм „Св. Архангел Михаил” Варна

07.11.2020 г.
Автор: Архангел.бг

Утре e храмовият празник на първата българска църква във Варна – „Св. Архангел Михаил”. Храмът уреден и осветен през 1865 година на първия етаж на българското училище в града и в него започва да се служи на български език. Първият свещеник, служил в този храм, е протойерей Константин Дъновски, който до Освобождението е бил и председател на варненската църковно-училищна община „Напредък”. Всяка година на неговия гроб в двора на храма се отслужва панихида за всички варненски възрожденци, радетели за самостоятелна българска църква и държава.

Така ще бъде и тази година. Но празникът ще започне днес – с Вечерня, петохлебие и акатист на св. Архангел Михаил. Утре, в самия ден на небесния Архистратиг ще бъде отслужена утреня и Божествена света литургия - от протойерей Михаил Манев, а на двора – панихидата на гроба на о. Константин и водосвет.

След службите ще бъде открита изложбата „Пътят към Екзархията”, посветена на 150-та годишнина от създаването на Българската Екзархия и 160-та годишнина от откриването на първото българско училище в гр. Варна през 1860 година

Поради извънредната епидемична обстановка молим всички, които ще идват в храма на службите, да спазват въведените противоепидемични мерки, да бъдат с предпазни маски и да спазват дистанция един от друг. Поради същата причина на празника няма да се раздава благословена храна. За да се избегне струпването на много хора, Празнична света литургия ще бъде отслужена и в другия храм на енорията - "Св. Николай Мирликийски Чудотворец".

Програма:

7 ноември, събота

17.00 – Вечерня, Петохлебие, Акатист на св. Архангел Михаил

8 ноември, неделя – Архангеловден

08.00 – Утреня

09.00 – Божествена света литургия

10.30 – Панихида за възрожденците на гроба на протойерей Константин Дъновски  и водосвет

11.00 – Откриване на изложбата „Пътят към Екзархията”

 

Още по темата
Още от Събития

Храмов празник на Морски храм „Св. Николай Чудотворец”

03.12.2020 г. | Архангел.бг | Събития

Наближава празникът на храм „Св. Николай Чудотворец”. Да го отбележим с празнична вечерня и акатист към светителя на 5 декември, а в самия ден с Божествена света Литургия.

Нощ на литературата - 2020 във Варна

04.10.2020 г. | Архангел.бг | Събития

На 7 октомври Духовно-просветният център ще бъде едно от пространствата в Нощта на литературата във Варна. На ул. „27 юли“ № 9 ще бъде разположено Читателско гнездо на Северна Македония. Избраният откъс е от романа „Излязох” на отец Пимен, Митрополит на Европейската епархия на МПЦ.

Енорийската детска школа отново отваря врати

02.10.2020 г. | Архангел.бг | Събития

На 4 октомври в 11 ч. се открива учебната година в Енорийската детска школа „Кандилце” при храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил” във Варна. Ще започнем с молитва и кратък открит урок...

Какво се случва в центъра