Храмов празник на храм „Св. Архангел Михаил” Варна

07.11.2022 г.
Автор: Архангел.бг

Наближава храмовият празник на първата българска църква във Варна – „Св. Архангел Михаил”. Храмът е уреден на първия етаж на българското училище в града и осветен през 1865 година, в него започва да се служи на български език. Първият свещеник е протойерей Константин Дъновски, който до Освобождението е бил и председател на варненската църковно-училищна община „Напредък”. Всяка година на неговия гроб в двора на храма се отслужва панихида за всички варненски възрожденци, радетели за самостоятелна българска църква и държава.

Така ще бъде и тази година. Празникът ще започне на 7 ноември с вечерня, петохлебие и акатист на св. Архангел Михаил. В самия ден на небесния Архистратиг ще бъде отслужена утреня и Архиерейска света литургия, а след това на двора – панихидата на гроба на о. Константин и водосвет.

Програма:

7 ноември, понеделник

17.00 – Вечерня, петохлебие, акатист на св. Архангел Михаил

8 ноември, вторник – Архангеловден

08.00 – Утреня

08.30 – Посрещане на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан

09.00 – Архиерейска света литургия

10.30 – Панихида за възрожденците на гроба на протойерей Константин Дъновски 

11.00 – Празничен водосвет

 

Още по темата
Още от Събития

Храмов празник на Морски храм „Св. Николай Чудотворец”

04.12.2022 г. | Архангел.бг | Събития

Наближава празникът на храм „Св. Николай Чудотворец”. Да го отбележим с празнична вечерня и акатист към светителя на 5 декември, а в самия ден с Архиерейска света Литургия и военноморски ритуал с водосвет и молебен.

Откриване на изложбата „Св. Паисий Хилендарски: За ползата от историята”

20.11.2022 г. | Архангел.бг | Събития

Изложбата ще открие Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. С участие на хора на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. Къде: Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” във Варна, ул. "27 юли" № 9. Кога: 21 ноември от 12:30 ч.

Празнична програма за Въведение Богородично в Духовно-просветния център

18.11.2022 г. | Архангел.бг | Събития

Наближава Въведение Богородично и в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” също тече подготовката за празника. Да отдадем почит на Божията Майка и да се погрижим и за духовната храна...

Какво се случва в центъра