Духовно просветен център

Храмов празник на храм „Св. Архангел Михаил” Варна

07.11.2020 г.
Автор: Архангел.бг

Утре e храмовият празник на първата българска църква във Варна – „Св. Архангел Михаил”. Храмът уреден и осветен през 1865 година на първия етаж на българското училище в града и в него започва да се служи на български език. Първият свещеник, служил в този храм, е протойерей Константин Дъновски, който до Освобождението е бил и председател на варненската църковно-училищна община „Напредък”. Всяка година на неговия гроб в двора на храма се отслужва панихида за всички варненски възрожденци, радетели за самостоятелна българска църква и държава.

Така ще бъде и тази година. Но празникът ще започне днес – с Вечерня, петохлебие и акатист на св. Архангел Михаил. Утре, в самия ден на небесния Архистратиг ще бъде отслужена утреня и Божествена света литургия - от протойерей Михаил Манев, а на двора – панихидата на гроба на о. Константин и водосвет.

След службите ще бъде открита изложбата „Пътят към Екзархията”, посветена на 150-та годишнина от създаването на Българската Екзархия и 160-та годишнина от откриването на първото българско училище в гр. Варна през 1860 година

Поради извънредната епидемична обстановка молим всички, които ще идват в храма на службите, да спазват въведените противоепидемични мерки, да бъдат с предпазни маски и да спазват дистанция един от друг. Поради същата причина на празника няма да се раздава благословена храна. За да се избегне струпването на много хора, Празнична света литургия ще бъде отслужена и в другия храм на енорията - "Св. Николай Мирликийски Чудотворец".

Програма:

7 ноември, събота

17.00 – Вечерня, Петохлебие, Акатист на св. Архангел Михаил

8 ноември, неделя – Архангеловден

08.00 – Утреня

09.00 – Божествена света литургия

10.30 – Панихида за възрожденците на гроба на протойерей Константин Дъновски  и водосвет

11.00 – Откриване на изложбата „Пътят към Екзархията”

 

Още по темата
Още от Събития

3 март и „Къде си, вярна ти любов народна?” от Добри Чинтулов

03.03.2021 г. | Добри Чинтулов | Събития

Кога свободата си ний доставим,/ кога си имената ний прославим,/ да видим всички мир тогас,/ и ний да викнем всички с глас,/ живейте православно,/ в България държавно.

Шест години от упокоението в Господа на отец Георги от Жегларци

12.02.2021 г. | Десислава Неделчева | Събития

Веднъж отидохме при отец Георги в Жегларци... Извинихме се, че му прекъсваме работата, че сме дошли по никое време, а той, зарадван, ни подкани да влезем в къщата. После, като насядахме около него, каза: „Вие не сте дошли сами, Христос ви е довел тук.”

Храмов празник на Морски храм „Св. Николай Чудотворец”

03.12.2020 г. | Архангел.бг | Събития

Наближава празникът на храм „Св. Николай Чудотворец”. Да го отбележим с празнична вечерня и акатист към светителя на 5 декември, а в самия ден с Божествена света Литургия.

Какво се случва в центъра