Храмов празник на храм „Св. Архангел Михаил” Варна

05.11.2021 г.
Автор: Архангел.бг

Наближава храмовият празник на първата българска църква във Варна – „Св. Архангел Михаил”. Храмът е уреден и осветен през 1865 година на първия етаж на българското училище в града и в него започва да се служи на български език. Първият свещеник е протойерей Константин Дъновски, който до Освобождението е бил и председател на варненската църковно-училищна община „Напредък”. Всяка година на неговия гроб в двора на храма се отслужва панихида за всички варненски възрожденци, радетели за самостоятелна българска църква и държава.

Така ще бъде и тази година. Празникът ще започне на 7 ноември с вечерня, петохлебие и акатист на св. Архангел Михаил. В самия ден на небесния Архистратиг ще бъде отслужена утреня и Архиерейска света литургия, а на двора – панихидата на гроба на о. Константин и водосвет.

Поради продължаващата епидемична обстановка молим всички, които ще идват в храма на богослуженията, да спазват въведените противоепидемични мерки, да бъдат с предпазни маски и да спазват дистанция един от друг. Поради същата причина на празника няма да се раздава благословена храна. За да се избегне струпването на много хора.

Програма:

7 ноември, неделя

17.00 – Вечерня, петохлебие, акатист на св. Архангел Михаил

8 ноември, понеделник – Архангеловден

08.00 – Утреня

08.30 – Посрещане на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан

09.00 – Архиерейска света литургия

10.30 – Панихида за възрожденците на гроба на протойерей Константин Дъновски 

11.00 – Празничен водосвет

 

Още по темата
Още от Събития

Архангеловден - 2021

09.11.2021 г. | Архангел.бг | Събития

Не знаем , дали е имало конкретен повод, българите във Варна да изберат за патрон на своя храм архистратиг Михаил, предводителя на безплътните ангелски сили, но може да предположим, че са търсили в негово лице силен пример за отстояване на правдата и вярата в Бога.

„Православието в Добруджа” - първи национален фотоконкурс

04.10.2021 г. | Архангел.бг | Събития

Фотоконкурсът има за цел да представи разнообразието и красотата на Православието в цяла Добруджа, както и да увеличи познанието за Православието като цяло, живота и делото на свещениците, монасите и миряните в енориите в Добруджанския край. Краен срок - 8 декември

Как да излезем от собствените си капани?

23.09.2021 г. | Архангел.бг | Събития

Приключва първият модул от програмата „Съпричастност” тази година – „Житейските капани на нашите страхове”. Водещи ще бъдат психолозите Милена Петрова и Емилия Бойчева, а темата на последната среща с тях е: „Как да излезем от собствените си капани?”

Какво се случва в центъра