Тихият ангел. Закриване на XXI Седмица на православната книга

26.09.2019 г.
Автор: Архангел.бг

25 септември беше последният ден от Седмицата на православната книга – 2019. Публиката в залата имаше възможност да види документалния филм „Тихият ангел”, посветен на живота и благотворителността на дядо Добри от с. Байлово. Водещ на вечерта беше иконом Василий Шаган. Той даде думата на Ава Добрева, изпълнителен продуцент на филма и родственица на главния герой в него.

Г-ца Добрева благодари от името на целия екип на филма за поканата той да бъде представен на книжния форум във Варна. Работата по него започва още през 2014 г. Той проследява историята на Добри Димитров Добрев, станал известен у нас като дядо Добри, който събира милостиня от хората и дарява за ремонта и благолепието на църкви и манастири не само в България, но и в съседните православни страни, помага на нуждаещи се и домове за сираци. „Образ на милосърдието, добротата и смирението” – така е наречен във филма, чиято идея, по думите на продуцента, е да представи също така и България – какви хора живеят тук и как живеят.

След филма отец Василий сподели своите мисли с хората в залата: „Такива ярки примери впечатляват всички, в това число и младите хора, които жадуват за истината, за правдата. В ежедневието си ние трудно забелязваме истинските неща, не можем да се решим да изоставим нещо заради Бога. И не се радваме на живота, може би защото търсим нещо друго от него... Но и в този филм прозвуча една мисъл – че човек трябва да има някаква мисия в живота, с която да живее, която да осмисля живота му и да му дава вдъхновение, мисия, за която да полага всички усилия, независимо от възрастта си. Чудесен пример за това е героят във филма – един човек на 100 години, който живее с мисия, а не унил и роптаещ, човек, който живее с дълбок смисъл и е намерил в това своето призвание. И тук идва втората важна мисъл във филма – колко е важно да приемаме различните избори на хората. Да не се стараем да живеем, подражавайки на другите, в някакви рамкирани клишета – било обществени или църковни – а да дадем воля на своето вътрешно търсене и да не се срамуваме да бъдем с това, за което жадува нашето сърце, да изявим това, което Бог е заложил в нас.”

По този начин завърши 21-то издание на Седмицата на православната книга. До нови срещи!

Още по темата
Още от Коментар

Посрещане на иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” в храма „Св. Архангел Михаил” - Варна (СНИМКИ)

02.05.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

На 1 май в храм „Св. Архангел Михаил” - Варна, беше посрещната иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” – копие на чудотворната икона в манастира Дохиар на Атон.

Библейски мотиви в богослужението в първите дни на Страстната седмица

29.04.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Над кои теми Църквата ни предлага да се замислим в богослужението през първите дни на Страстната седмица? Време за размисъл, но и за отговор на един важен въпрос: как се променям аз, знаейки, че за мене е дал живота Си Христос?

Алтернатива - април, 2024

05.04.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

В навечерието на Неделя Кръстопоклонна в броя са включени статии, които помагат да осмислим своя път през Великия пост и да разберем защо именно на Кръста е посветена Третата седмица от него...

Какво се случва в центъра

Вход Господен в Йерусалим

Предпразници на Възкресението