По повод предмета "Религия" в българските училища

27.04.2015 г.
сн. БГНЕС
Автор: Двери.бг

Св. Синод на БПЦ е изпратил официално писмо до премиера Бойко Борисов с искане за промени в Закона за предучилищното и училищното образование преди окончателното му приемане от Народното събрание. Архиереите настояват „за утвърждаване статута на учебния предмет „Религия” наравно с общообразователните учебни предмети в българската образователна система”.

Като посочват, че „образованието на децата е едностранчиво и непълноценно”, архиереите отбелязват, че е необходимо училището да спомага учениците да изградят здрави духовно-нравствени критерии и способности за практическо приложение на получените знания. Затова Св. Синод настоява „всяко дете задължително да придобие нравствено възпитание”.

Още от Коментар

Посрещане на иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” в храма „Св. Архангел Михаил” - Варна (СНИМКИ)

02.05.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

На 1 май в храм „Св. Архангел Михаил” - Варна, беше посрещната иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” – копие на чудотворната икона в манастира Дохиар на Атон.

Библейски мотиви в богослужението в първите дни на Страстната седмица

29.04.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Над кои теми Църквата ни предлага да се замислим в богослужението през първите дни на Страстната седмица? Време за размисъл, но и за отговор на един важен въпрос: как се променям аз, знаейки, че за мене е дал живота Си Христос?

Алтернатива - април, 2024

05.04.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

В навечерието на Неделя Кръстопоклонна в броя са включени статии, които помагат да осмислим своя път през Великия пост и да разберем защо именно на Кръста е посветена Третата седмица от него...

Какво се случва в центъра

Вход Господен в Йерусалим

Предпразници на Възкресението