Среща с археолога проф. Попконстантинов за Царския манастир „Св. Богородица” във Варна

21.05.2016 г.
Автор: Архангел. бг

Снощи, в залата на Духовно-просветния център, проф. Казимир Попконстантинов представи по археологически нагледно „това бижу”, както нарече манастира на княз Борис във варненската местност „Пчелина”. В продължение на 20 години, професорът и още двама негови колеги, изследват тези 5 декара площ древно свидетелство за книжовна и просветителска мисия.

Започват да проучват този манастир през 1996 година след 50-годишно прекъсване на изследванията. През 1946 година са последните разкопки. Манастирът е открит през 1921 година съвсем случайно при риголване на лозе: намират оловен печат на св. цар Борис. Тъкмо този печат дава основание на Карел Шкорпил, основателят на българската археология, да обърне сериозно внимание на варненската общественост и да убеди царя, да бъдат откупени 5 декара площ от Археологическото дружество във Варна. Така той спасява този великолепен манастир от унищожаване.

Проф. Попконстантинов нарече „обезобразяване” онова, което през последните години е направено у нас с двореца в Преслав, както и с някои други останки от онова време. Разликата с днешните времена е очебийна в полза на най-големия дипломат на всички времена, покръстител, строител, ограмотител "като грижовен баща", св. цар Борис.

Разговорът за манастира беше увлекателен, особено в частта за откритата Църква. Подобна не се среща нито в Плиска, нито в Преслав, а изключителен като размер е също и Скрипториумът. Посочен беше подобен само в Студийския манастир и манастира „Св. Симеон Стълпник” в Асуан, Египет.

Професорът разказа много други интересни факти и подробности, дори емоционални.

След размяна на книжни подаръци от страна на Центъра и проф. Попконстантинов, вечерта завърши с разглеждане на  изработения макет на манастира от художника Галин Ганчев от Добрич. Добрите културни жестове и археологически разкази зарадваха любознателния и културен слушател в залата на Първото българско училище.

Видео запис от срещата - ТУК

Още по темата
Още от Коментар

Алтернатива - февруари, 2024

03.02.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Излезе февруарският брой на „Алтернатива”. Темата на изданието ни насочва към Господския празник Сретение, с който Църквата ни припомня едно важно събитие - праведният Симеон се среща с Младенеца Христос и разпознава в Него Спасителя. Разпознава Го по настъпилия мир в душата си…

Елици во Христа крестистеся, во Христа облекостеся!

26.10.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

На 25 октомври, малко преди вечернята за празника на св. Димитър Солунски Чудотворец, Бог ни „дари велика радост”, както се пее в тропара на светеца. Петър – едно от момчетата в младежката група на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”, прие свето Кръщение.

В търсене на душата на фотографията. Мастър клас „Родът и семейството”

25.10.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

В семейството човек научава всичко нужно за живота си занапред, получава и всички важни духовни ценности, предавани през поколения в неговия род. Но как да ги предадем в образ, който ще развълнува и нашите наследници? Как се снима с душа...

Какво се случва в центъра