За отбелязването на 1150 години от Покръстването на България и честванията в Плиска. Две мнения.

03.05.2015 г.
Автор: Архангел.бг

На 2 май, когато празнуваме паметта на св. цар Борис-Михаил, покръстителя на българския народ, тържествено беше отбелязана 1150-годишнината от това велико събитие. Българският патриарх Неофит заедно с митрополити на БПЦ и представители на поместните автокефални православни църкви отслужи св. Литургия всред останките от Голямата базилика в първата ни столица – Плиска. 

В празника на цялата ни Църква, който би следвало да е празник и на поне 4/5 от българския народ, за жалост не участваха почти половината от българските митрополити, чието отсъствие не можеше да заличи присъствието на два пъти повече чуждестранни архиереи. Не дойдоха на празника митрополитите Врачански Калиник, Американо-австралийски Йосиф, Плевенски Игнатий, Старозагорски Галактион, Пловдивски Николай (който е причината и за оспорваните награждавания), Русенски Наум. Обяснения за отсъствията никой не даде.

Dveri.bg

"Днес България е горд член на европейското семейство, което е изпълнена мечта и завет на поколения българи. Гордеем се, че сме демократична парламентарна република” - това заяви президентът Росен Плевнелиев в поздравителното си слово по случай отбелязването на 1150 години от Покръстването на българите. Държавният глава присъства на тържествена св. Литургия, отслужена от Патриарх Неофит в голямата базилика на Националния историко-археологически резерват „Плиска”.

Държавният глава отправи пожелание сегашните и бъдещите български духовници, държавници и обществени лидери да имат далновидността на св. княз Борис и като него да взимат мъдри решения, които да обединяват народа и да надграждат постигнатия демократичен и правов ред.

President.bg

Още от Коментар

Посрещане на иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” в храма „Св. Архангел Михаил” - Варна (СНИМКИ)

02.05.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

На 1 май в храм „Св. Архангел Михаил” - Варна, беше посрещната иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” – копие на чудотворната икона в манастира Дохиар на Атон.

Библейски мотиви в богослужението в първите дни на Страстната седмица

29.04.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Над кои теми Църквата ни предлага да се замислим в богослужението през първите дни на Страстната седмица? Време за размисъл, но и за отговор на един важен въпрос: как се променям аз, знаейки, че за мене е дал живота Си Христос?

Алтернатива - април, 2024

05.04.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

В навечерието на Неделя Кръстопоклонна в броя са включени статии, които помагат да осмислим своя път през Великия пост и да разберем защо именно на Кръста е посветена Третата седмица от него...

Какво се случва в центъра

Вход Господен в Йерусалим

Предпразници на Възкресението