„От Ти-град в Небесния град” - пътуването продължава

05.02.2024 г.
Автор: Архангел.бг

Втората детска книга на гръцката авторка Мирсини Вингопулу, разказваща историите за Инатчо и неговите приятели от Ти-град, е вече на българския книжен пазар и е налична в книжарница „Благослов” във Варна. Заглавието ѝ – „От Ти-град в Небесния град” – подсказва на младите читатели, че ги очаква ново вълнуващо приключение. Децата ще разберат какво се случва с Инатчо след пътешествието му „От Аз-град в Ти-град”? Как жителите на Аз-град се адаптират към новите порядки в Ти-град? Какво се случва с царица Надменна? А с бащата на Инатчо, господин Арогантен, който не тръгва със семейството? Как се прави стълба, за да се изкачиш на хълма на Добродетелна? Разбира се, и тук в помощ на героите са мъдрите съвети на св. Паисий Светогорец, който открива на децата тайните за пътя, по който се придобиват добродетелите. 

Както и в първата книга – „От Аз-град в Ти-град”, и тук са запазени оригиналните илюстрации на Ангелика Делеха. Преводът на български език отново е на сестрите от Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий”. Изданието излиза с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. Неговите думи може да прочетем в послеслова към книжката.

Прилагаме предговора към книгата, написан от авторката Мирсини Вингопулу:

Първата ми книга: „От Аз-град в Ти-град”, многократно ми даваше възможност да бъда в компанията на деца. Така разбрах, че те толкова бяха обикнали героите ѝ, че желаеха да има продължение. Идеята за това продължение узряваше в мен с годините, но различни преживявания ме възпрепятстваха да напиша нова история.
Книгата на стареца Паисий „Страсти и добродетели”, заедно с една друга боговдъхновена книга – „Лествица” от Св. Йоан Синайски (Лествичник), най-сетне пробудиха в мен желанието да продължа историята за Ти-град. „Лествицата” е написана, за да помогне на монасите да придобият рая. Но, припомняйки си думите на стареца Паисий, че „заповедите са еднакви за хората в света и за монасите, и раят е един!”, реших да съчетая мъдрите поучения от тези две книги, и като използвам словата в тях, да се получи стълбица на добродетелите, по която да се изкачват децата от нашето време. 
Все пак целта в духовния живот не е само да намерим Ти-град, а истински да се потрудим да преодолеем страстите и недостатъците си, както и да използваме дадените ни от Бога таланти и способности, за да стигнем до Небесния град. 
Накрая бих искала сърдечно да благодаря на всички, които допринесоха за издаването на тази книга и най-вече на моите най-млади читатели, които със своята непринудена обич ме подкрепяха през всичките тези години.

Зачатие на Св. Йоан Кръстител, 23 септември 2010 г.

За връзка с книжарницата – 0876 611 682.
Още по темата
Още от Нови книги

Книги на Мартин Ралчевски в книжарница „Благослов”

10.07.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

В своите романи авторът не спира да изследва човешката душа, да търси смисъла и чрез своите герои и техните съдби да помагана хиляди да намерят смисъл и надежда.Темите за съхраняването на българските корени и Православието, за молитвата и Божия отговор са неизменни в творчеството му...

„Господ е крепост на моя живот” – в памет на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил (1954-2013)

09.07.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

Днес се изпълват 11 г. от кончината на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил....

„Хлябът на живота” – изяснение на Божествената литургия, т. 1

16.06.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

В книжарница „Благослов” вече е налична книгата „Хлябът на живота” – ново издание на Ловчанска Епархия. Сборникът съдържа най-новите беседи на Лимасолския митрополит Атанасий - изяснения на Божествената литургия...

Какво се случва в центъра