Летният форум продължава

07.08.2018 г.
Автор: Архангел.бг

Изминаха още два дни от Летния младежки форум.
Празничният 6 август започна с Литургията в Рилския манастир в чест на Преображение Господне. Всяка година така завършва поклонническият поход „По стъпките а Рилския Чудотворец”. Тази година тя беше оглавена от игумена на манастира – Адрианополският епископ Евлогий, а помощници в олтара бяха и четирима от младежите на форума. Свикнали да помагат  на службите в своята енория, те и тук потърсиха, попитаха и получиха разрешение да участват, а всички от групата с радост ги следяха по време на Литургията – в бели стихари, красиви като ангели. Подготвени от предишния ден, младежите знаеха добре какво се е случило на Тавор в този ден и заедно с всички припяваха: „Преобразился еси на горе, Христе Боже, показавый учеником Твоим славу Твою, якоже можаху…”

След това форумът потегли към Троянския манастир. По пътя под формата на игра – „Пътуваща телевизия” – разделени на групи, младежите подготвиха репортажи от събитията, на които присъстваха в Рилския манастир, и анонс към предстоящото. Те бяха представени в импровизирано „открито студио” пред портите на Троянския манастир. Но и най-смелият анонс не предвиди всичко, което ги очакваше в манастира. След като разгледаха храма и се поклониха на чудотворната икона на Пресвета Богородица – „Троеручица”, младежите имаха среща с игумена – Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий. Той благослови младите хора и им пожела винаги да са част от Църквата Божия за радост на тях и техните близки и приятели. Да участват и в други подобни пътувания, на които да се запознават с други християни и да обменят христолюбиви достойни идеи… В този дух бяха и думите на отец Стефан, младият монах, който разведе младежите из манастира. В обновената трапезария той им разказа, че за монасите дори храненето е вид богослужение и време за молитва, а неговата откритост и близостта в годините предизвика младежите към един откровен разговор между него и тях за избора да си християнин в нашия свят и да станеш монах. Пожела им да не се страхуват и срамуват да показват на приятелите си, че са вярващи, и не в спорове да ги убеждават, а с начина си на живот да стават пример за тях.

На следващия ден групата потегли за СОК „Камчия”. След настаняването и времето за отдих в следобедните часове започнаха заниманията. В първото богословът Юлия Христова, използвайки метода библиодрама, организира за младежите една среща със света на Библията. След като прочетоха откъса за проповедта на Христос на планината и получиха разяснения от различен характер – исторически, географски, културологичен, те символично отвориха страниците на Книгата на книгите. Всеки избра своята роля в този откъс – на апостол, на дърво на върха на планината, на болни, дошли при Христос за изцеление, на камъче в обувката на някой от събралия се народ, на р. Йордан и т.н., а накрая заедно обсъдиха как разбират всяко едно от блаженствата.

Вечерната програма беше предимно развлекателна – игри с обучителите-психолози и интересна демонстрация от Веселин Долмов-Арсен, който използва своя опит в магично-илюзионното изкуство, за да представи двата психологични типа – екстровертен и интровертен. Това беше своеобразна подготовка за предстоящия четвърти ден. В него преди обяд предстоят две занимания с психолозите-треньори Павел Павлов и Милена Петрова, в които младежите ще опознаят себе си „отвъре” – тоест кои са чувствата, които ги изпълват и водят до една или друга реакция, как да ги разпознават, как да работят с тях, за да се справят успешно в дадена ситуация със себе си. Защо е невъзможно да потискаш или отричаш чувствата си и какви последици може да има това. Кои са начините за справяне? Груповата работа дава възможност в споделянето с другите човек да открие, че и те имат сродни проблеми на неговите, а и да види и да си „купи” от другите полезни начини за справяне в една или друга ситуация.

В следобедните часове младежите ще имат завлечения на плажа, а вечерта ще се срещнат с о.Василий Шаган – ръководител на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”, и ще разговарят за мястото на благодарността в общението с ближните. Израз на всичко преживяно на форума, ще може да даде всеки край лагерния огън в последната вечер.

Форумът ще завърши на 9 август с разходка с лодки по р. Камчия.

Нови снимки - в ГАЛЕРИЯТА

Още по темата
Още от Коментар

Съборна и апостолска…

30.06.2024 г. | протойерей Игор Прекуп | Коментар

Обикновено дългите постни периоди предшестват някой велик празник. Петровият пост не само предшества празника на св. апостоли Петър и Павел, но и следва празника Петдесетница – рождения ден на Църквата. Той се явява като жива връзка между тези два празника...

Съвършени християни: Законът на единството (+видео)

25.05.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Беседа с гл. ас. д-р Смилен Марков, преподавател по християнска философия във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Записът е от 24 април 2024 г. в храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна.

Алтернатива - май, 2024

04.05.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Настъпва Празникът на празниците и отвсякъде чуваме поздрава „Христос воскресе”, а в отговор – „Воистина воскресе”. Но дали чуваме Самия Христос? В новия брой на „Алтернатива” са включени текстове и за спасителното за нас делото на Божия Син, и за възможността да живеем с Него...

Какво се случва в центъра