Детски пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи” - 2023

28.07.2023 г.
Автор: Архангел.бг

В Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” – Варна, от 17 до 21 юли се проведе летният пленер за деца „Колко са чудни делата Ти, Господи”. В него се включиха 23 деца и младежи на възраст 7-18 г. с изявен интерес към изобразителното изкуство и към темата на Пленера. Творчески ръководител на пленера и тази година беше варненският художник Радко Мурзов. Заниманията бяха до обяд в двора на храм „Св. Архангел Михаил. Освен, че общуваха помежду се и развиваха своя талант, те обогатиха своята култура с познания за християнските ценности и християнската символика в изкуството.

При откриването на пленера от името на Духовно-просветния център децата приветства г-н Борислав Аврамов, отговарящ за работата с младежите към Варненска и Великопреславска света митрополия. Той зададе и подтемата на пленера тази година – Сътворението. В своето напътствено слово той каза:

Броят на дните в седмицата идва в нашата култура и нашия живот от седемте дни на Сътворението – Бог за седем дни създал целия свят. Това е описано в първата глава на Библията.  В началото Той сътворил най-основното нещо – светлината. Ако няма светлина, то и нищо наоколо няма да съществува за нас – нито цветовете, нито формите, нито растенията. В дните на пленера ще си припомняме какво е сътворил Бог, и ще стигнем и до венеца на Неговото творение – човека. Целият свят край нас е като една галерия с произведенията, които е сътворил Бог. В това число и всички ние самите. И вашата задача е да пре-създадете на листа и платното това, което Той е създал.

Пресътворявайки чудното творение на Бога, децата проявиха завидна творческа свобода. Постепенно на белите листи се появяваха камбанарията на храма, паметникът „Посрещане на освободителите”, свети образи от Библията и от паната на откритата изложба „Проглас към Евангелието” или просто красиви кътчета на двора, направили впечатление на децата. Разбира се, в много от тях присъстваха и самите те със своите приятели и семейства – разнообразие от ярки светове и сцени, родили се от въображението на децата.

В четвъртък към творческите стимули за младите творци се добавиха и впечатленията от екскурзията до най-близките храмове – старинния храм „Успение Богородично”, най-стария действащ храм във Варна, и храм „Св. Атанасий”, митрополитския храм преди Освобождението. Също така разгледаха и останките от митрополитската базилика на древния Одесос.

Малко по-късно децата посетиха галерия „Графити”, където разгледаха изложбата на ръководителя на пленера Радко Мурзов „Кристализация”. Художникът сподели с тях какво му дава изкуството, как се е родила новата изложба, каква нова техника използва в нея, а също и защо един признат художник не спира да общува с децата и да предава и на тях своите умения, да ги напътства в творческия процес, за да покажат с пълна сила своя талант.

В оставащото време на пленера децата завършиха творбите си и ги подготвиха в експозиция, която по традиция се открива на 27 юли – деня на Освобождението на Варна. Но освен за това събитие, тогава си спомняме и за духовния подвиг на светите Седмочисленици и успението на единия от тях – св. Климент Охридски, честваме и паметта на светия великомъченик и лечител Пантелеймон.

Денят започна в храм „Свети Архангел Михаил” със света Литургия. А след това на двора беше официалната част пред паметника „Посрещане на освободителите”, организирана от Община Варна, Варненска и Великопреславска св. митрополия и Военноморските сили.

Дойде ред и на финалната изложба и награждаването на участниците в детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”. За съжаление тази година дъждът попречи това да се случи на двора, където се експонира основната част от изложбата. Откриването стана в залата на втория етаж на Духовно-просветния център.

Свещениците от храма – иконом Георги Стоименов и протойерей Тодор Тодоров, отслужиха водосвет и поздравиха всички участници и родителите им. След благодарствените думи и оценката на ръководителя  Радко Мурзов относно това, как е преминал тази година пленерът, всички участници получиха грамота със знака на пленера и снимка за спомен с момент от изминалата творческа седмица.

Още снимки - вж. в ГАЛЕРИЯТА

Още от Коментар

Съборна и апостолска…

30.06.2024 г. | протойерей Игор Прекуп | Коментар

Обикновено дългите постни периоди предшестват някой велик празник. Петровият пост не само предшества празника на св. апостоли Петър и Павел, но и следва празника Петдесетница – рождения ден на Църквата. Той се явява като жива връзка между тези два празника...

Съвършени християни: Законът на единството (+видео)

25.05.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Беседа с гл. ас. д-р Смилен Марков, преподавател по християнска философия във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Записът е от 24 април 2024 г. в храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна.

Алтернатива - май, 2024

04.05.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Настъпва Празникът на празниците и отвсякъде чуваме поздрава „Христос воскресе”, а в отговор – „Воистина воскресе”. Но дали чуваме Самия Христос? В новия брой на „Алтернатива” са включени текстове и за спасителното за нас делото на Божия Син, и за възможността да живеем с Него...

Какво се случва в центъра