В Неделя Кръстопоклонна гръцки епископ забранява поклонението на Кръста

15.03.2015 г.
сн.Newsweek
Автор: Архангел.бг

Снощи познат монах от скит, близо  до Коринт, ни разказа следната история по телефона:

В края на януари в малкото гръцко селце Аспрокампос, област Коринт, в местната църква "Св. Николай" се случило чудо – Христос от разпятието започнал да плаче. Започнали да идват стотици поклонници.

Когато митрополитът на Коринт научил за това, отишъл в селото. Уверил се лично в чудното събитие и заявил на местните жители, че взема разпятието със себе си, за да изследва феномена в лаборатория. Но хората от Аспрокампос не били съгласни. Те щели да посрещнат с добре дошъл всеки, който иска да се поклони на плачещото  разпятие, да си вземе миро или да направи съответни изследвания на място. „Само не ни го вземайте!”.

Епископ Дионисий си тръгнал и след още два дни, отново се върнал в селото. Заключил църквата, сложил вериги и казал на свещеника, че от днес му налага епитимия – без никакви служби един месец /и без заплата за месеца/. „След като изтече месеца - рекъл епископът - епитемията ще се възобнови автоматично за още един месец, след това за още един месец и т.н, докато размисля”. Да поясним, че в Гърция епископ няма право да налага такава епитемия за повече от месец, но  може да я подновява всеки следващ.

Хората се обърнали за съвет към нашия монах. Той им казал да напишат плакати, да отидат с тях пред светия Синод с въпроса: защо след като вече ви е известно какво се случва в нашето село, все още мълчите. Ще дойдат медиите, им казал той, и това ще бъде най-добрият инструмент, който Христос може да използва за разрешаване на случая. Проблемът е, че когато човек реши да направи нещо такова, трябва да действа с решимост и да стигне докрая.

В момента хората са изплашени, защото същият епископ вече е завел две съдебни дела срещу двама младежи, решили да му се противопоставят. Хората започнали да търсят оправдание – ние сме обикновени хора, какво можем да направим…”Щом сте обикновени, стойте си там, откъдето сте дошли. Бъдете малко по-високо, отколкото сте. Или ще си останете такива, или ще намерите смелост безкористно да послужите на Христа”.

Може би е важно за настоящата история да отбележим, че изборът на митрополит Дионисий е бил съпроводен с масови протести от страна на вярващия народ заради скандални постъпки на въпросния. Въпреки тях обаче, той става митрополит на Коринт. В случая, който описваме, той отправил към хората от Аспрокампос такава препоръка: „Ако вие сте истински християни, ще проявите смирение и послушание и ще дадете това разпятие да бъде поставено за поклонение в митрополитската църква!”

Вероятно е от значение още един факт. Разпятието започва да мироточи  в деня на последните парламентарни избори в Гърция, когато победи „Сириза”.

Развръзката на случая предстои.

Архангел.бг е отворен за мнения и предложения в подкрепа на протестиращите от Аспрокампос, http://www.arhangel.bg/bg/contacts.html

П. Преди минути Архангел.бг научи, че местните жители са отрязали с машина веригите на забранената църква и са успели да се поклонят на Разпятието.

Още от Коментар

Посрещане на иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” в храма „Св. Архангел Михаил” - Варна (СНИМКИ)

02.05.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

На 1 май в храм „Св. Архангел Михаил” - Варна, беше посрещната иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница” – копие на чудотворната икона в манастира Дохиар на Атон.

Библейски мотиви в богослужението в първите дни на Страстната седмица

29.04.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Над кои теми Църквата ни предлага да се замислим в богослужението през първите дни на Страстната седмица? Време за размисъл, но и за отговор на един важен въпрос: как се променям аз, знаейки, че за мене е дал живота Си Христос?

Алтернатива - април, 2024

05.04.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

В навечерието на Неделя Кръстопоклонна в броя са включени статии, които помагат да осмислим своя път през Великия пост и да разберем защо именно на Кръста е посветена Третата седмица от него...

Какво се случва в центъра

Вход Господен в Йерусалим

Предпразници на Възкресението