Радвай се, Ангеле Господен, незаспиващ пазителю мой!

31.07.2023 г.
Св. Архангел Йехудиил, фрагмент, съвременен стенопис, храм „Св. Прокопий Варненски“, Варна, иконописци – Галин и Деница Ганчеви (снимка: Архангел.бг)
Автор: Архангел.бг

Всеки понеделник от 16:00 ч. в храм „Св. Архангел Михаил” във Варна се отслужва акатист на Ангела пазител. Това е едно от постоянните последования в храма. Но защо точно в понеделник?

Според църковната традиция всеки ден от седмицата – от неделя (началото на седмицата) до събота (седмия ден от седмицата) – е посветен на важно събитие или личност от свещената история за спасението на човечеството. Така неделята е денят на Господ, празник на Христовото Възкресение, най-великото събитие от историята за нашето спасение.

Понеделник също има специално значение. Въпреки че в календара той се отбелязва като първи ден от седмицата, в действителност, от богослужебна гледна точка, той е вторият. Първият ден, според библейския разказ, е неделя. И тъй като неделята напомня и за първия ден, когато Бог започва сътворението на света, съвсем естествено светите отци решават понеделник да бъде посветен на първите създания, които Бог сътворява – светите ангели, като посредници между Бога и човека. Затова в богослуженията за понеделник ще намерим специални песнопения, посветени на ангелите.

Неслучайно понеделникът се определя и като ден на покаяние. Поради тази причина в манастирите той е постен ден, заедно със сряда и петък. Този пост в понеделник е израз на лично покаяние, но също и на благодарност и почит към нашия Ангел пазител, който ни е даден като помощник от Бога в тайнството Свето Кръщение..

Останалите дни на седмицата също имат свое специално значение в богослужебната традиция. Вторник е денят за възпоменание на светите пророци и особено на св. Йоан Кръстител. Сряда е ден за пост в памет за предателството на Христос от Юда и началото на страданията на Спасителя за нашето изкупление, както и на Божията майка, съпреживяла тези ужасни моменти. В четвъртък почитаме паметта на светите апостоли и на св. Николай, като представител на всички свети архиереи, наследници на апостолите. Петък е денят на разпятието на нашия Господ Иисус Христос, затова в този ден се прекланяме пред Светия кръст и с пост почитаме това страшно събитие. Събота е денят на паметта за мъртвите, спомняме си за всички, които са напуснали земния живот, с надежда за възкресение и живот в бъдещия век.

Заповядайте на акатиста към Ангела-пазител днес в храма (и всеки понеделник)– началото е в 16:00 ч.
А също и в събота от 10:30 ч – на общата панихида за починалите (отслужва се всяка събота).

Кондак 1
Избран от Господа Бога, за да пазиш моята душа и тяло, свети Ангеле, аз, недостойният твой раб, дръзвам да ти пея похвални песни. А ти, като имаш дръзновение към Небесния Цар, защити от всякакви беди и скърби, от видими и невидими врагове мен, който ти зова: Радвай се, Ангеле Господен, незаспиващ пазителю мой.

Икос 1
Свети Ангеле, пратен от Небето, за да ме пазиш и ръководиш през целия ми живот, пред тебе припадам и те моля: сам ме настави и вразуми мен, който със сърдечна любов и усърдие ти възнасям песенна хвала:
Радвай се, Ангеле Божий, застъпниче мой пред Пресвета Троица; радвай се, безплътен войне на Царя на царете.
Радвай се, небесен служителю на Господа на господарите; радвай се, съжителю на Неговите умни и невеществени слуги.
Радвай се, защото винаги изпълняваш волята на своя Владика: радвай се, защото си получил от Бога заповед и власт да пазиш моята душа.
Радвай се, защото никога не се отделяш от мен, грешния; радвай се, защото винаги пребъдваш с мен, недостойния.
Радвай се ти, който ме опазваш по всички мои пътища; радвай се, защото ме запазваш от всяко зло.
Радвай се, даден ми от Бога ръководителю по пътя на моя живот; радвай се, благи мой наставниче.
Радвай се, Ангеле Господен, незаспиващ пазителю мой.
(от акатиста)

Още по темата
Още от Богослужения в храма

Богослужения в храм „Св. Архангел Михаил”, гр. Варна (27 май - 2 юни 2024 г.)

27.05.2024 г. | Архангел.бг | Богослужения в храма

Разписание на богослуженията в храм „Св. Архангел Михаил”, гр. Варна, през седмицата (27 май - 2 юни 2024 г.)

Богослужения в храм „Св. Архангел Михаил”, гр. Варна (20 - 26 май 2024 г.)

20.05.2024 г. | Архангел.бг | Богослужения в храма

Разписание на богослуженията в храм „Св. Архангел Михаил”, гр. Варна, през седмицата (20 - 26 май 2024 г.)

Богослужения в храм „Св. Архангел Михаил”, гр. Варна (13 - 19 май 2024 г.)

13.05.2024 г. | Архангел.бг | Богослужения в храма

Разписание на богослуженията в храм „Св. Архангел Михаил”, гр. Варна, през седмицата (13 - 19 май 2024 г.)

Какво се случва в центъра

Вход Господен в Йерусалим

Предпразници на Възкресението