Книга за св. Никифор Прокажения Чудотворец

09.04.2020 г.
Автор: Архангел.бг

В книжарница „Благослов” получихме така търсената напоследък книга – „Свети Никифор Прокажения Чудотворец”. Неин автор е монах Симон Светогорец, а издател – г-н Ангел Бончев, автор на документален филм за св. Лука Кримски и на книга и филм за св. Ефрем Нови.

Книгата за св. Никифор (в света Николай) открива за българските читатели този непознат досега светия, прославил се като бърз помощник в болести и други нужди. Благодарение на упорития труд на автора са събрани всички известни сведения за живота на светеца. Голяма част от текста представлява свидетелства за чудесата, случили се в живота на хората, прибегнали с вяра и молитва за помощ към св. Никифор. В последната част са поместени Молебен канон за прослава на светеца и молитви, с които вярващите да се обръщат към него в своите нужди. Текстът е подкрепен с много документални снимки, а всички материали, използвани за книгата са били предоставени и разгледани от Комисията към Светия Синод на Вселенската патриаршия по канонизацията и причисляването на преподобния Никифор към лика на светиите.

Прилагаме откъс от Пролога на книгата, написан от автора – монах Симон Светогорец, както и откъс от Житието на светеца, една история, свидетелстваща за изцеление с неговата чудодейна намеса, и една от молитвите към светеца, поместени в края на книгата.
 

Пролог

Преди години посещавах често болницата за прокажени „Св. Безсребреници” в Атина, като прекарвах много време със страдащите. Опознах ги добре и се привързах към тях. Това бяха хора, запечатали мъките на болестта, трагедията на изоставянето от най-близките, но пък бяха обдарени с истинско смирение. Много от тях нямаха крайници вследствие на проказата – трагична гледка, но имаха завидна вяра и надежда в Бога, а голямото им търпение още повече ги одухотворяваше. Именно там се запознах с отец Евмений – човек, пребогат на духовни дарби, който се превърна в мой изповедник. Старецът имаше духовен ориентир: един голям, но скрит светец – отец Никифор. Той е бил прокажен, но изпълнен с Божията благодат; сляп, но виждащ небесна светлина; парализиран, но винаги трезв и пребиваващ в молитва. Затова и светите му мощи благоухаят непрестанно. Той е бил свят съсъд, който събрал в себе си високи земни и небесни дарове.

Почувствах благословията и покровителството му да създам тези трудове, за да стане той популярен и познат сред клира. Беше ми много трудно, но усещах неговата помощ. Той нямаше живи роднини, от които да разбера подробности за ранните години на светеца от пребиваването му на о. Крит и в Египет. Починали са и повечето от тези, които са го познавали от лечебницата на о. Хиос и в Атина. Живите пък се бяха пръснали из цяла Гърция и по чужбина. Няколкото, които открих, мс свързаха с други и така Божията десница и свети Никифор ме водеха в изследването на неговото житие.

Благодарен съм на моя духовник отец Евмений, който ми вдъхна кураж да опиша живота на св. Никифор Прокажения Чудотворец. Материалите за написването на книгата бяха предоставени и използвани от Комисията по канонизация към Светия Синод на Вселенската патриаршия за провъзгласяването за светия на преподобния отец. (…)

В Александрия

Николай бил 16-годишен, когато белезите на болестта започнали да обхващат цялото му тяло и да стават все по-явни. За да избегне заточението на о. Спиналонга, той тайно отплавал за Египет. След пристигането си в Александрия, младото бръснарче продължава да се издържа със занаята, усвоен в Ханя. Така преживявал, без да е в тежест на никого. Той бил много общителен, затова го обичали и уважавали, запознал се с архиереите и свещениците на Александрийската църква. Те му помогнали да се приспособи към новата среда, да свикне с живота в чуждата страна, сред непознати хора, говорещи друг език, изповядващи различни религии.

Без лечение болестта напреднала. С времето белезите по лицето и ръцете му ставали все по-видими. След около 7-8 години станали открити. Това му създало проблеми, безпокояло го и той не знаел какво да прави и как да се прикрие (...) Измъчвала го мисълта, че той – млад човек в разцвета на силите си, може да прекара остатъка от живота си затворен на безводния остров Спиналонга в очакване на мъчителния си край. Тогава преблагият Бог го просветил да довери и изповяда проблема си пред един от александрийските архиереи, който произхождал от гръцкия остров Хиос.

Той утешил Николай и му вдъхнал кураж. Неговите приятели му симпатизирали с любов и разбиране. Архиереят видял една страдаща невинна душа, човек без навици и живот в Бога, но с добро държание и безупречен характер. Затова се свързал с о. Антим Вагнанос в Хиос, когото познавал от лечебницата за прокажени. (…) Тук Николай прекарал голяма част от живота си, цели 43 години. (…)
 

Свидетелство за чудесно изчеление

Първата ми среща със свети Никифор беше на 4 януари 2009 година, в деня на неговото успение. Бях в Атина и скоро трябваше да бъда приет в болница, след като ми поставиха диагноза – имах 7,5-сантнмстров тумор и разсейки в черния дроб. Този ден ми се обади от Корфу йеромонах Поликарп, който ми разказа набързо за свети Никифор и ме насърчи да отида да целуна мощите му. Отидох веднага и почувствах голямо привличане от светеца. Целунах светите му мощи, помолих му се и си тръгнах. Наближаваше денят на операцията, когато трябваше да отстранят почти три четвърти от черния ми дроб. Щеше да бъде трудна операция, но свети Никифор непрекъснато беше в мислите мн. Усещах го сякаш е до мен. В деня преди операцията отидох отново да посетя светеца и го помолих от все сърце да ми помогне. Този път мощите благоухаеха. Дори бих казал, че ароматът бе опияняващ. Жена ми също беше с мен. Светецът й направи такова впечатление, че тя му обеща да стане кръстница на момченце и да му даде името Никифор. През цялото време черпех сили от свети Никифор. Влязох в операционната спокойно, без страх. Времето ми за възстановяване след интервенцията мина без трудности и безпокойства. Но лекуващите доктори бяха информирали семейството ми, че състоянието ми е много тежко и според тях ми оставали само няколко месеца живот. Научих това едва година но-късно, след като напълно се бях излекувал. Благодаря на свети Никифор за помощта, която ми оказа в най-трудния и критичен момент в живота ми. (Дж. Л., Корфу))
 

Молитва към свети Никифор Прокажения

О, пречуден и бърз помощниче, Христов страдалче и чудотворче, свети Никифоре! Ето, ние, грешните, прибягваме към тебе, горещ ходатаю пред Господа, целуваме иконата ти с вяра и любов, и чрез тебе умоляваме Бога, Който е дивен в Своите светии! Погледни милостиво на нашите въздишки, досточудни, и изпълни всички богоугодни просби на нас, които с любов те почитаме: изпели нашите болести, излекувай недъзите ни; помогни ни да намерим утешение и усили вярата ни.

Ето, гледаме на твоя свят образ като на тебе самия, спомняме подвига на твоето страдание и вярваме, че се молиш за нас, многогрешните, на Бога, стоиш до нас и чуваш всички умилни просби, които отправяме към тебе. Затова без съмнение вярваме, с надежда се помазваме с елей от твоята икона и според вярата си получаваме изобилна благодат от Бога, поради което с веселие ти благодарим и те възхваляваме с тези думи: „Радвай се страдалче Никифоре, бърз помощниче на любещите те!”

В книжарницата разполагаме и с книгата за св. Ефрем Нови Чудотворец, както и икони с образите на двамата светци. (Вж. ОЩЕ)

Още по темата
Още от Нови книги

Св. Гавриил Ургебадзе. Чудеса и поучения

21.02.2023 г. | Архангел.бг | Нови книги

Сборникът е издание на Ловчнаска епархия, съдържа свидетелства за чудотворната силна на преподобния Гавриил, проявена в случаи на изцеления, прозорливост, пророчества, духовно ръководство.

„Духовни беседи”, I том - св. Софроний Атонски

08.02.2023 г. | Архангел.бг | Нови книги

Изданието включва беседите на стареца Софроний, изнасяни от 1989 до 1993 г. пред братството и поклонници на манастира „Св. Йоан Кръстител” в Есекс. Те отразяват духовния опит, който е придобил за повече от половин век монашески подвиг...

„Наръчник за адаптиране на библейски текстове за деца” - Илиана Димова

23.01.2023 г. | Архангел.бг | Нови книги

Заглавието и подзаглавието на книгата ясно насочват към съдържанието и нейната цел – пособие за учители с практико-приложен характер. Автор на изданието е д-р Илиана Димова, дългогодишен учител по религиозно възпитание в детска градина и ръководител на неделни училища...

Какво се случва в центъра