Духовно просветен център

Страхът като постоянен спътник на човешката природа. Страх и дръзновение

09.09.2021 г.
br.pinterest.com
Автор: Архангел.бг

Срещите по програмата „Съпричастност - въпроси и отговори. Пастирска грижа” продължават с модула, в който водещ е отец Василий Шаган – за духовните капани, в които попадаме, когато множеството наши страхове се превърнат в страсти.

На първата среща отец Василий говори общо за страстите – как се пораждат след грехопадението, като изкривяват естествените сили на душата и разболяват човека духовно. Стана ясно и какъв е пътят за неговото лечение, и Кой е Лекарят на това разстроено състояние. Разбира се, за да поискаме да се обърнем към Него и да следваме указаната „клинична пътека”, първо е нужно да осъзнаем, че сме болни.

Във втората тема отец Василий обръща внимание по-конкретно на страха – „Страхът като постоянен спътник на човешката природа: видове и форми на страха; Страх и дръзновение”.

Как се проявява страхът? Първоначално страхът е естествен – страх да изгубим своето битие и Бога, тоест страх Божий. Но след грехопадението на Адам и Ева, след раздялата на човека с Бога – всеки грях става основание за безпокойство у човека. Страхът се превръща в страст, в страдание. А лекуването на този невротичен страх е възможно само когато човек пожелае да го превъзмогне, като допусне Бог отново в живота си. И както всяка страст трябва да лекуваме поотделно, стъпка по стъпка, по съвета на св. Йоан Лествичник, така и всеки един страх трябва да се лекува поотделно. Нужно е отново да се научим да обичаме и да слушаме Бога, да чуем учението на Църквата и опита на светиите, да се съветваме с духовен наставник в нашата духовна борба и постепенно страхът Божий и любовта към Бога изместват страха като страст…

 За тези и други важни въпроси може да чуете в предварителния запис с отец Василий. А ако темата ви интересува и имате въпроси, заповядайте в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” - Варна на 10 септември от 18.30 ч. в .

Препоръчваме предварително да изгледате прикачения видео файл:

 

Още от Събития

Страстите в природата на човека

01.09.2021 г. | Архангел.бг | Събития

Какъв е бил човекът преди грехопадението и какво е станало с душата му след това? Как естествените свойства на душата се превръщат в страсти и кой е единственият начин да се излекува човешката душа? Беседа с о. Василий Шаган - 3 септември, 18.30 ч.

Себеизразяване: подчинение; неумолими стандарти

19.08.2021 г. | Архангел.бг | Събития

В какви капани ни водят страховете при незадоволена базова нужда от себеизразяване? Какъв е произходът на тези страхове и как се проявяват в партньорските отношения? Какви са неадаптивните стратегии за справяне и как да се освободим от тях?

Автономност: зависимост; уязвимост

12.08.2021 г. | Архангел.бг | Събития

Шестият тренинг от поредицата „Житейските капани на нашите страхове” ще обърне внимание на страховете от зависимост и уязвимост, които се появяват в резултат на незадоволената нужда от автономност...

Какво се случва в центъра

Любов и брак

Женските избори