Страхът като постоянен спътник на човешката природа. Страх и дръзновение

09.09.2021 г.
br.pinterest.com
Автор: Архангел.бг

Срещите по програмата „Съпричастност - въпроси и отговори. Пастирска грижа” продължават с модула, в който водещ е отец Василий Шаган – за духовните капани, в които попадаме, когато множеството наши страхове се превърнат в страсти.

На първата среща отец Василий говори общо за страстите – как се пораждат след грехопадението, като изкривяват естествените сили на душата и разболяват човека духовно. Стана ясно и какъв е пътят за неговото лечение, и Кой е Лекарят на това разстроено състояние. Разбира се, за да поискаме да се обърнем към Него и да следваме указаната „клинична пътека”, първо е нужно да осъзнаем, че сме болни.

Във втората тема отец Василий обръща внимание по-конкретно на страха – „Страхът като постоянен спътник на човешката природа: видове и форми на страха; Страх и дръзновение”.

Как се проявява страхът? Първоначално страхът е естествен – страх да изгубим своето битие и Бога, тоест страх Божий. Но след грехопадението на Адам и Ева, след раздялата на човека с Бога – всеки грях става основание за безпокойство у човека. Страхът се превръща в страст, в страдание. А лекуването на този невротичен страх е възможно само когато човек пожелае да го превъзмогне, като допусне Бог отново в живота си. И както всяка страст трябва да лекуваме поотделно, стъпка по стъпка, по съвета на св. Йоан Лествичник, така и всеки един страх трябва да се лекува поотделно. Нужно е отново да се научим да обичаме и да слушаме Бога, да чуем учението на Църквата и опита на светиите, да се съветваме с духовен наставник в нашата духовна борба и постепенно страхът Божий и любовта към Бога изместват страха като страст…

 За тези и други важни въпроси може да чуете в предварителния запис с отец Василий. А ако темата ви интересува и имате въпроси, заповядайте в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” - Варна на 10 септември от 18.30 ч. в .

Препоръчваме предварително да изгледате прикачения видео файл:

 

Още от Събития

Младежки форум – Каварна 2022

25.08.2022 г. | Архангел.бг | Събития

От 2 до 4 септември в гр. Каварна ще се проведе поредният модул от Летния младежки форум-2022, организиран от „Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” - Варна. Тема на форума - Основите на нашата вяра...

Изложба „Светите икони” се открива в „Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” - Варна

12.08.2022 г. | Архангел.бг | Събития

В навечерието на Успение Богородично с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан се открива иконографска изложба под надслов „Светите икони”. Със свои творби участват съвременни иконографи от Варненска и Великопреславска епархия...

Да възпеем Майката на света

01.08.2022 г. | Архангел.бг | Събития

Тези думи чуваме в Молебния канон на Пресвета Богородица, с който Църквата ще възпява Божията Майка през започващия пост. Каним всички да се присъединят към това умилително молитвено последование. (График на богослуженията)

Какво се случва в центъра