Страхът като постоянен спътник на човешката природа. Страх и дръзновение

09.09.2021 г.
br.pinterest.com
Автор: Архангел.бг

Срещите по програмата „Съпричастност - въпроси и отговори. Пастирска грижа” продължават с модула, в който водещ е отец Василий Шаган – за духовните капани, в които попадаме, когато множеството наши страхове се превърнат в страсти.

На първата среща отец Василий говори общо за страстите – как се пораждат след грехопадението, като изкривяват естествените сили на душата и разболяват човека духовно. Стана ясно и какъв е пътят за неговото лечение, и Кой е Лекарят на това разстроено състояние. Разбира се, за да поискаме да се обърнем към Него и да следваме указаната „клинична пътека”, първо е нужно да осъзнаем, че сме болни.

Във втората тема отец Василий обръща внимание по-конкретно на страха – „Страхът като постоянен спътник на човешката природа: видове и форми на страха; Страх и дръзновение”.

Как се проявява страхът? Първоначално страхът е естествен – страх да изгубим своето битие и Бога, тоест страх Божий. Но след грехопадението на Адам и Ева, след раздялата на човека с Бога – всеки грях става основание за безпокойство у човека. Страхът се превръща в страст, в страдание. А лекуването на този невротичен страх е възможно само когато човек пожелае да го превъзмогне, като допусне Бог отново в живота си. И както всяка страст трябва да лекуваме поотделно, стъпка по стъпка, по съвета на св. Йоан Лествичник, така и всеки един страх трябва да се лекува поотделно. Нужно е отново да се научим да обичаме и да слушаме Бога, да чуем учението на Църквата и опита на светиите, да се съветваме с духовен наставник в нашата духовна борба и постепенно страхът Божий и любовта към Бога изместват страха като страст…

 За тези и други важни въпроси може да чуете в предварителния запис с отец Василий. А ако темата ви интересува и имате въпроси, заповядайте в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” - Варна на 10 септември от 18.30 ч. в .

Препоръчваме предварително да изгледате прикачения видео файл:

 

Още от Събития

Тодорова събота

22.03.2024 г. | протойерей Михаил Манев | Събития

Тодорова събота не е Тодоров ден. Тодоров ден се празнува на 17 февруари. Тодорова събота е, за да ни напомня, че Христос е жив. Че светиите са живи и ни помагат в нашия живот, стига да пожелаем да ги чуем. Стига да пожелаем да ги призовем да дойдат, и да не се усъмним, че е възможно...

Сбогувахме се с Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит

16.03.2024 г. | Събития

"Със съкрушени сърца, с голяма болка и дълбока скръб и тъга, но и с неизменна вяра и упование в нашия Господ Иисус Христос и даруваното ни от Него спасение, изпращаме днес, в последния му земен път, Светейшия наш отец и патриарх Неофит..."

Заупокойна молитва за Левски и загиналите за свободата на България

19.02.2024 г. | Архангел.бг | Събития

На 18 февруари храм „Св. Архангел Михаил”, Варна, беше домакин на инициативата „Разкажи ми за Дякон Левски”. Беше отслужена заупокойна молитва за загиналите за свободата на България, а в залата на втория етаж беше представена беседа за Васил Левски...

Какво се случва в центъра