Страхът като постоянен спътник на човешката природа. Страх и дръзновение

09.09.2021 г.
br.pinterest.com
Автор: Архангел.бг

Срещите по програмата „Съпричастност - въпроси и отговори. Пастирска грижа” продължават с модула, в който водещ е отец Василий Шаган – за духовните капани, в които попадаме, когато множеството наши страхове се превърнат в страсти.

На първата среща отец Василий говори общо за страстите – как се пораждат след грехопадението, като изкривяват естествените сили на душата и разболяват човека духовно. Стана ясно и какъв е пътят за неговото лечение, и Кой е Лекарят на това разстроено състояние. Разбира се, за да поискаме да се обърнем към Него и да следваме указаната „клинична пътека”, първо е нужно да осъзнаем, че сме болни.

Във втората тема отец Василий обръща внимание по-конкретно на страха – „Страхът като постоянен спътник на човешката природа: видове и форми на страха; Страх и дръзновение”.

Как се проявява страхът? Първоначално страхът е естествен – страх да изгубим своето битие и Бога, тоест страх Божий. Но след грехопадението на Адам и Ева, след раздялата на човека с Бога – всеки грях става основание за безпокойство у човека. Страхът се превръща в страст, в страдание. А лекуването на този невротичен страх е възможно само когато човек пожелае да го превъзмогне, като допусне Бог отново в живота си. И както всяка страст трябва да лекуваме поотделно, стъпка по стъпка, по съвета на св. Йоан Лествичник, така и всеки един страх трябва да се лекува поотделно. Нужно е отново да се научим да обичаме и да слушаме Бога, да чуем учението на Църквата и опита на светиите, да се съветваме с духовен наставник в нашата духовна борба и постепенно страхът Божий и любовта към Бога изместват страха като страст…

 За тези и други важни въпроси може да чуете в предварителния запис с отец Василий. А ако темата ви интересува и имате въпроси, заповядайте в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” - Варна на 10 септември от 18.30 ч. в .

Препоръчваме предварително да изгледате прикачения видео файл:

 

Още от Събития

Храмов празник на Морски храм „Св. Николай Чудотворец”

03.12.2021 г. | Архангел.бг | Събития

Наближава празникът на храм „Св. Николай Чудотворец”. Да го отбележим с празнична вечерня и акатист към светителя на 5 декември, а в самия ден с Архиерейска света Литургия и военноморски ритуал с водосвет и молебен.

Архангеловден - 2021

09.11.2021 г. | Архангел.бг | Събития

Не знаем , дали е имало конкретен повод, българите във Варна да изберат за патрон на своя храм архистратиг Михаил, предводителя на безплътните ангелски сили, но може да предположим, че са търсили в негово лице силен пример за отстояване на правдата и вярата в Бога.

Храмов празник на храм „Св. Архангел Михаил” Варна

05.11.2021 г. | Архангел.бг | Събития

8 ноември - храмов празник на първата българска църква във Варна - „Св. Архангел Михаил”, открита през 1865 г. в сградата на българското училище в града...

Какво се случва в центъра