Духовно просветен център

Себеизразяване: подчинение; неумолими стандарти

19.08.2021 г.
източник: zen.yandex.ru
Автор: Архангел.бг

Седмият тренинг от поредицата Житейските капани на нашите страхове” по програмата „Съпричастност” - 2021 ще бъде на 20 август от 18.30 ч. в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” Варна. Водещ на тренинга ще бъде Милена Петрова. В предварителната видео лекция тя обръща внимание на страховете, които могат да се появят, ако в детството ни не е била задоволена базовата ни нужда от себеизразяване.

Първият капан, до който тези страхове много често ни водят, е капанът на подчинението, което бива два варианта: саможертва (от чувство за вина) и покорство (от страх). В тези случаи човек например игнорира своите нужди, за да избегне предполагаеми негативни последици, потиска чувствата си, защото не ги смята за важни или за да не нарани другите, ощетява себе си, защото чувства вина, ако не откликне на нуждите на другия, или неосъзнато иска да се хареса на другите, да придобие ценност в техните очи, а така и в своите. Вторият капан при незадоволена базова нужда от себеизразяване е капанът на неумолимите стандарти...

Какъв е произходът на тези страхове и как се проявяват в партньорските отношения? Кои са опасните сигнали в партньорските отношения, които сочат, че сме в капана на тези страхове? Какви са неадаптивните стратегии за справяне в тези ситуации и как да се освободим от тях?

Ако темата ви интересува и търсите отговори на тези въпроси, заповядайте. Препоръчваме да потвърдите участие в тренинга (ТУК) и предварително да изгледате прикачения тук видеофайл от Ютуб канала Архангел.бг Варна, за да се подготвите за срещата:

Още от Събития

Страхът като постоянен спътник на човешката природа. Страх и дръзновение

09.09.2021 г. | Архангел.бг | Събития

Срещите по програмата „Съпричастност - въпроси и отговори. Пастирска грижа” продължават с модула, в който говорим за духовните капани, в които попадаме, когато множеството наши страхове се превърнат в страсти. Водещ – отец Василий Шаган.

Страстите в природата на човека

01.09.2021 г. | Архангел.бг | Събития

Какъв е бил човекът преди грехопадението и какво е станало с душата му след това? Как естествените свойства на душата се превръщат в страсти и кой е единственият начин да се излекува човешката душа? Беседа с о. Василий Шаган - 3 септември, 18.30 ч.

Автономност: зависимост; уязвимост

12.08.2021 г. | Архангел.бг | Събития

Шестият тренинг от поредицата „Житейските капани на нашите страхове” ще обърне внимание на страховете от зависимост и уязвимост, които се появяват в резултат на незадоволената нужда от автономност...

Какво се случва в центъра

Любов и брак

Женските избори