Празнична програма за Въведение Богородично в Духовно-просветния център

18.11.2022 г.
Автор: Архангел.бг

Наближава  Въведение Богородично и в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” също тече подготовката за празника.

Първото събитие от дейностите на центъра, посветени на Деня на православната християнска младеж и семейството, ще бъде фотосесията на майсторския клас за младежи „Вяра и семейство. Основи на фотографията”. Темата на практическото занимание на курса тази събота (19 ноември) е „Семейна фотография”. Под ръководството на Мария Тодорова младежите ще заснемат в храма семейства от енорията при храм „Свети Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил”. След като бъдат обработени, снимките ще бъдат отпечатани и рамкирани и на 21 ноември, след св. Литургия, ще бъдат подарени на съответните семействата за спомен от празничния ден.

В неделя (20 ноември) след св. Литургия в голямата зала на Духовно-просветния център Енорийската детската школа „Кандилце” кани всички деца и родители от енорията на предпразнична беседа с отец Василий Шаган, посветена на Въведение Богородично.

В самия ден – 21 ноември, празникът ще започне в 9:00 ч. със света Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец”. Нека въпреки делничния ден да отдадем почит на Божията Майка, и всеки, който е свободен, да отдели време и да се погрижи и за духовната храна. Доведете и децата си в храма, както някога родителите на Пресвета Богородица направили това и избрали най-доброто за нейния живот.

След това каним всички от 12:30 ч. в Духовно-просветния център на откриването на изложбата „Св. Паисий Хилендарски: За ползата от историята”. Едно събитие , което се подготвяше дълго време в чест на три важни годишнини през 2022 г. – 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, 260 години от написването на „История славянобългарска” и 60 години от канонизирането на св. Паисий за светец. В изложбата ще бъде представено развитието и формирането на представата за историята в православната източна традиция и мястото на св. Паисий и на българската история в тази традиция. Обръща се внимание на значимите личности в българското минало, които св. Паисий възкресява за българите, и се прави извод за духовното прозрение на светеца за бъдещето на българите и ползата от историята. Изложбата ще открие Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. В събитието ще участва и хорът на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”.

Следващото събитие в празничния ден е от 14:00 ч. То е вече традиционно за Духовно-просветния център и е част от неговата социална дейност. Всяка година по повод на големите християнски празници в центъра гостуват деца и младежи в неравностойно положение или лишени от родителски грижи, настанени в ЦНСТ „Изгрев-Изток”, Варна. В този ден те ще научат повече за празника Въведение Богородично и нещо традиционно за българския бит и култура – как се прави хляб. Децата сами ще замесят и оформят свои хлебчета, а докато чакат да се изпекат, ще разгледат и новооткритата изложба в чест на св. Паисий Хилендарски.

От 18:00 ч. в Юнашкия салон ще се състои още едно празнично събитие в нашия град. Епархийското ръководство на Варненска и Великопреславска света митрополия организира тържествена литературно-музикална програма по повод Въведение Богородично.  , намиращ се в близост до сградата на митрополията. Беседа за православното християнско семейство ще изнесе гл. ас. д-р Галя Йорданова – преподавател по Нравствено богословие и Православна християнска етика в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Вечерната програма ще продължи с концертно изпълнение на учениците от частно училище „Аз съм българче”, хора на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” и Епархийския смесен хор, съставен от църковния женски камерен хор при храм „Св. Атанасий” и мъжкия хор при Катедралния храм. (източник: mitropolia-varna.org)

До края на седмицата в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”предстоят още две събития, посветени на Въведение Богородично. На 24 ноември (четвъртък) вечерната беседа за православната вяра с Борислав Аврамов ще бъде свързана с празника. А на 26 ноември ще се проведе среща-разговор в затворена група на тема: „Библейски образи на семейство”. Водещ – Юлия Христова, богослов и психолог.

Поздравяваме всички с настъпващия празник!

Пречистият храм на спасителя, многоценният чертог и Дева,
свещеното съкровище на славата Божия,
днес се въвежда в дома Господен,
съпровождана от благодатта на Божествения Дух;
нея възпяват ангели Божии: тази е небесното селение.

Още от Събития

Мастър клас по иконопис за деца „Образът на св. Николай Чудотворец”

11.08.2023 г. | Архангел.бг | Събития

В продължение на две седмици участниците последователно ще се запознават с етапите и техниките, прилагани в иконописта. До края на курса всеки ще изработи своя икона с образа на св. Николай – върху грундирана дъска, прилагайки знанията, придобити по време на обучението...

145 години от Освобождението на Варна

26.07.2023 г. | Архангел.бг | Събития

На 27 юли почитаме паметта на светия великомъченик и лечител Пантелеймон, духовния подвиг на светите Седмочисленици и успението на св. Климент Охридски. Но Варна в този ден има още един повод за празник – Освобождението на града. Празничната програма - вж. в статията...

Една година от кончината на отец Илия Попов

20.07.2023 г. | Архангел.бг | Събития

Навършва се една година от кончината на отец Илия Попов. На 21 юли от 10:00 ч. - панихида в храм "Св. Николай Чудотворец", Варна. В 12:00 - панихида в Търговище, на гроба на отец Илия. Вечна и блажена да бъде паметта му!

Какво се случва в центъра