Финал в лятното издание на Младежкия ораторски форум - 2019

03.07.2019 г.
Автор: Архангел.бг

В края на юни, ден преди края на учебната година, се проведе финалът на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски” – първа възрастова група (8-9 клас). Участниците бяха от три варненски гимназии – Първа ЕГ, Пета ГПЧЕ „Йоан Екзарх” и СУ ХНИ „Константин Преславски” – общо 12 млади оратори.

Темите, както и на училищните кръгове, бяха две – една, зададена от организаторите, и една, избрана от самия оратор. В началото беше изтеглен жребий за поредността на участниците и беше представено журито, което ще оценява речите. Тази година то беше с доста обновен състав: Калин Руменов, журналист от Дарик радио, Дафина Димитрова, помощник-директор по учебната дейност в ОУ „Св. Патриарх Евтимий”, Румяна Рашкова, сътрудник на Духовно-просветния център и Даниел Луканов, ученик от 11 клас в Първа ЕГ, два пъти победител в минали издания на форума.

 Общата тема за всички тази година беше „Можем ли да бъдем милосърдни?”, като с нея имахме за цел да видим, доколко младите хора се вълнуват от този въпрос, какво е отношението им и как разбират милосърдието? Тема, насочена към реалността, в която живеем, проверяваща способността да сме съпричастни към живота на хората около нас, както в трудностите, така и в радостите. Днес все повече хора (далеч не само младите) предпочитат виртуалната реалност и все по-трудно общуват при непосредствена среща. А колко по-трудно е при среща с непосредствената нужда на човека отсреща!... Но, оказва се, има младежи, които се вълнуват от тази тема, и на състезанието в Духовно-просветния център чухме какво мислят те. За всички беше безспорно, че милосърдието е ценност, която се възпитава и най-вече с примера на най-близките около нас – семейството. Милосърдието изключва егоизма и търсенето на благодарност и връщане на жеста. Милосърдието е немислимо без любовта към човека, само тогава е искрено и безкористно. Днес то е най-често под формата на каузи – набиране на средства за болни деца, за апаратура в болници, но макар и да няма директен контакт с нуждаещите се, има я другата страна – нашият личен избор да направим нещо, да се включим в дадена кауза. Много интересно мнение изказа една от участничките – че всъщност милосърдие понякога трябва да проявяваме и към самите себе си.

Чухме какво мислят ораторите и по втората тема, която те си бяха избрали сами. По традиция от тези теми разбираме, кое е важно за младите хора днес, и очаквано , това най вече е бъдещето, което и им предстои. Също така – колко е важно да бъдеш самоуверен, как съединението прави силата, за ролята на вярата, за спечелените битки, за Любовта.  Но и проблемни като: религиозния дисбаланс, дискриминацията, тормозът в училище, наркотиците и дори безработицата  - как тя променя хората... Определено младите хора днес  имат представа от действителността край тях и съвсем не всички живеят във виртуалния свят.

Класирането беше оспорвано, но в крайна сметка журито произнесе своето решение:
Първо място – споделено между Емануела Димитрова, 8 клас, Първа ЕГ и Дария Великова, 9 клас, СУ ХНИ „Константин Преславски”
Второ място – също двойно – Ангелина Желева, 8 клас, Първа ЕГ и Александра Стоянова, 9 клас, Пета ГПЧЕ „Йоан Екзарх”  
И трето място – Мария Митева, 8 клас, Първа ЕГ
Участниците също направиха своя класация, в която победител стана Александра Железова, 9 клас, Пета ГПЧЕ „Йоан Екзарх”.
Наградният фонд на конкурса беше поделен между победителите, всеки от тях получи Библия и книга, а също, както и всички участници – грамота със знака на Ораторския форум. Към всички беше отправена покана да се включат и в Летния младежки форум в началото на август. 

До скоро, млади оратори, до следващото издание на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски” през есента!

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива – януари, 2022

08.01.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат първият брой на „Алтернатива” за 2022 г. Настъпването на новата година е чудесен повод да оценим отминалото и да се подготвим за бъдещето. Важно е да посрещнем не „поредната”, а именно една нова година...

„Празнични икони” - нова рубрика на канала Архангел.бг Варна

30.12.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В първия епизод от поредицата представяме иконографията на Рождество Христово. Какво ни разказва тази празнична икона? Какво е изписано върху нея и умеем ли правилно да „прочетем” написаното?

Въведителни беседи преди кръщение. 3 част

26.12.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Кой е Иисус Христос? Откъде знаем за Бога и за Христос? Има ли критерий за правилното разбиране на Библията? Какво представлява Преданието? Как тази свещена история се явява актуална и днес? На тези и други важни въпроси може да намерите отговор в поредния епизод от „Въведителните беседи”...

Какво се случва в центъра