С времето все повече и повече ще разбираме какво сме загубили

16.02.2015 г.
сн. Стефка Борисова, Двери.бг
Автор: Доростолски митрополит Амвросий

В края на заупокойната служба за опелото на отец Георги от Жегларци, Доростолският митрополит Амвросий се обърна към дошлите в църквата християни с думите:

„Отец Георги създаде своеобразна Жегларска школа, която даде на българската православна църква много свещенослужители. Много християни отблизо и далече го търсеха  за съвет и помощ за разрешаване на своите проблеми. Мнозина чрез неговото ръковъзложение при изповед получаваха прошка на греховете си. Беше добрият пастир, който се грижеше за повереното му духовно стадо да не би поради нерадение да изгуби нечия човешка душа. 

Беше взискателен и строг и в същото време, преизпълнен с любов, та хората да приемат без ропот възложения им от Бога житейски кръст.  

В тези тъжни минути на раздяла с отец Георги, осъзнаваме, че с времето все повече и повече ще разбираме какво сме загубили: ние, като Света митрополия – един прекрасен свещенослужител, а християните – своя изповедник, наставник и молитвеник. Ние, които сме в лоното на Христовата църква знаем, че нашето битие не свършва тук, на земята, а продължава горе при нашия Творец за всички онези, които са спазвали Божиите заповеди. И както сте чули в днешното литургийно евангелие, за тях Спасителят казва: „Дойдете вие, благословените от Отца ми, наследет царството , приготвено нам от създания мира”. Защото, както е казано, всеки работник заслужава своята плата. За своя неуморен труд на Божията нива, вярваме и висока награда ще получи усърдният съработник Божи отец Георги. 

Сега, когато се прощаваме с отец Георги, нека младите свещенослужители на Доростолска епархия го имат за пример и образец за служение, а християните - да благодарят на Бога, че са имали щастието да бъдат негови духовни чада и да получават неговите молитви. Бог да го прости и вечна да бъде паметта му! Амин!”

Част от обръщението на митрополит Амвросий, 15 февруари 2015 г., с. Жегларци

 

Още от Интервю

На Богоявление се освещава водата, която е в основата на всичко

05.01.2022 г. | Марияна Валентинова, д-р Дарин Алексиев | Интервю

Този празник всъщност ни напомня, че трябва да се осветим отново. Не просто да отидем да запалим свещичка... И да не се ограничаваме само с някакво външно религиозно почитание, а да пристъпим към този Христос, към въплътеното Слово, като се очистим от всички лоши мисли...

Младите хора са прекрасни

24.11.2021 г. | Архангел.бг | Интервю

Тази вечер в болницата е починал ставрофорен иконом Ангел Ангелов, предстоятел на столичния храм "Света София" и един от организаторите на поклонническия път "Рилския Чудотворец"... Ще ни липсвате, отче! Ще ни липсват и Вашите проповеди при гроба на св. Йоан Рилски... Вечная память!

Защо му е на съвременния човек Православието?

12.11.2021 г. | проф. Алексей Осипов | Интервю

За разлика от всички идеални образи на човека, създавани в литературата, философията и психологията, християнството предлага реалния и съвършен негов образ.Това е Христос. Историята показва, че този Образ е оказал Своето благотворно влияние на огромно количество хора, които са решили да Го последват в своя живот...

Какво се случва в центъра