„Наръчник за адаптиране на библейски текстове за деца” - Илиана Димова

23.01.2023 г.
Автор: Архангел.бг

В книжарница „Благослов” е налична книгата „Наръчник за адаптиране на библейски текстове за деца от предучилищна възраст. Пособие за учители” на издателство „Омофор”, която излезе на книжния пазар в края на 2022 г. Автор на изданието е д-р Илиана Димова, дългогодишен учител по религиозно възпитание в детска градина и ръководител на неделни училища в Стара Загора. Освен Предучилищна педагогика, с втора специалност Психология, тя е завършила и Богословие в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. В основата на тази книга стои дисертационния труд на авторката по същата тема, защитен през март 2022 г.

Заглавието и подзаглавието на книгата ясно насочват към съдържанието и нейната цел – пособие за учители с практико-приложен характер. В увода авторката посочва, че няма амбицията да дава идеалната формула за приспособяване на библейски текст. Тя споделя с учителите, които ще ползват пособието, един работещ алгоритъм, изведен от личния ѝ опит и практика. Така, наред с останалите книги и помагала, учителят ще има по-голям избор да приложи най-полезното за своята конкретна педагогическа практика и да постигне по-добра ефективност в образователно-възпитателния процес. Наръчникът е полезен и с това, че библейският наратив (разказ) е поставен в педагогически дискурс (общуване, практика), като е съобразен терминологично с методическите изисквания в сферата на образованието, прилагани от всички учители при подготовка, организация и провеждане на учебния процес. Посочени са дори очакваните резултати от този процес – конкретните компетентности, които трябва да придобият децата в резултат на работата с дадения библейски текст. Това прави книгата полезно практическо пособие и по методика.

Изданието излиза с благословението на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. Редактор е проф. д-р Димитър Попмаринов, който в предговора към книгата пише:
„Наръчник за адаптиране на библейски текстове за деца в предучилищна възраст” е сериозен научен труд, насочен както към специалистите и преподавателите в областта на предучилищната педагогика, така и към всеки, който проявява интерес към началното образование и възпитание на децата. Това изследване е явление в областта на педагогиката в нашата страна, защото успешно съвместява научното познание и методи с въпросите на християнската вяра, нравствеността и техния произход – Божието откровение, съдържащо се в Свещеното Писание. (…) В практическата страна на своето изследване авторката основно стъпва на педагогическата методология, но веднага след това – на библейската херменевтика и текстология. За това помага и много добрата ѝ богословска подготовка. За да обоснове правилността на своя анализ, тя използва педагогически експеримент в детска градина с група деца, навършили шестгодишна възраст, в продължение на една година. (...) Илиана Димова е успяла чрез това изследване да предложи особено навременно и необходимо пособие, което е поднесено по разбираем и същевременно професионален начин. Синтезът, който тя осъществява между педагогическата и библейско-богословската методология, е в помощ на учителя умело да съчетае библейските разкази с тяхната нравствена сила и с педагогическите изисквания на съвремието.

Авторката специално отбелязва, че „хората, които биха имали полза от наръчника, не се ограничават само до учителите по религиозно възпитание в детската градина. Надявам се книгата да бъде полезна на всички, които имат желание да водят СИП или ЗИП Религия в училище, особено тези в начален етап на образованието. Такива са завършилите богословските факултети; педагозите, придобили ОКС „Магистър“ по Религиозно образование или СДК – „Учител по религия“; учителите в прицърковни училища и школи, както и на и всички, които имат желание в своята възпитателна работа да използват Свещеното Писание като източник на истории с възпитателен характер, за да провеждат качествено ценностно образование в духа на българската християнска традиция и култура. Известен факт е, че Свещеното Писание векове наред е извор както на цялото богословие, така и на всяко знание за християнството. То е основа на нравствеността и опора на българската национална идентичност. Библията е боговдъхновен сборник с текстове, източник на историческа информация за времена, променили света и поставили началото на нова ера в развитието на човечеството.”

Ако темата ви интересува, може да се включите в предстоящото представяне на „Наръчника за адаптиране на библейски текстове за деца” в поредица онлайн срещи Post Scriptum на Православния център „Проф. Тотю Коев” във Велико Търново на 30 януари 2023 г. (понеделник) от 18 ч. в ZOOM – в статията е поместен линк за присъединяване към събитието (вж. ТУК)
Откъс от книгата
може да прочетете в новия брой на сп. „Свет” - ТУК
 

Още по темата
Още от Нови книги

„Хлябът на живота” – изяснение на Божествената литургия, т. 1

16.06.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

В книжарница „Благослов” вече е налична книгата „Хлябът на живота” – ново издание на Ловчанска Епархия. Сборникът съдържа най-новите беседи на Лимасолския митрополит Атанасий - изяснения на Божествената литургия...

Нови приключения на НадЕжко - 6-та, 7-ма и 8-ма книжка от поредицата

02.04.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

2 април - Ден на детската книга. В книжарница „Благослов” са налични всички осем книжки от поредицата за НадЕжко, таралежът хлебар без граници, включително и последните три нови истории за приключенията на НадЕжко и неговите приятели...

„От Ти-град в Небесния град” - пътуването продължава

05.02.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

Новата книга на гръцката авторка Мирсини Вингопулу продължава да разказва историите за Инатчо и неговите приятели от Ти-град, като по този начин доближава своите малки читатели до същността на духовния живот. В помощ на героите отново са мъдрите съвети на св. Паисий Светогорец...

Какво се случва в центъра